MEB: Büyükşehir İçinde Harcırah Ödemeyin

MEB: Büyükşehir İçinde Harcırah Ödemeyin

MEB: Büyükşehir İçinde Harcırah Ödemeyin

 T.C.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIGI
Strateji Geliştirme Başkanlığı
Sayı: 43942091/45.03/241870912/06/2014

Konu: Büyükşehir belediyesi Kurulan illerde harcırah Uygulaması

Bakanlığımıza ulaşan çok sayıda yazıda; 6360 sayılı Kanun ile Büyükşehir Belediyesi olan illerde görev yapan Bakanlığımız personelinin 30.03.2014 tarihinden sonra il içinde yapılan naklen atamalarında veya geçici görevlendirmelerinde 6245 sayılı Harcırah Kanunu gereğince sürekli veya geçici görev yolluğu ödenip ödenmeyeceği hususunda tereddüte düşüldüğüne ilişkin Bakanlığımız görüşü sorulmaktadır.

Bilindiği üzere, 6245 sayılı Harcırah Kanununun "Tarifler"başlıklı 3 üncü maddesinin (g) bendinde; "Memuriyet mahalli: Memur ve hizmetlinin asıl görevli olduğu ve ikametgahının bulunduğu şehir ve kasabaların belediye sınırları içinde bulunan mahaller ile bu mahallerin dışında kalmakla birlikte yerleşim özellikleri bakımından bu şehir ve kasabaların devamı niteliğinde bulunup belediye hizmetlerinin götürüldüğü veya kurumlarınca sağlanan taşıt araçları ile gidilip gelinebilen yerleri;" ifade eder şeklinde tanımlanmış olup,(h)bendinde yer alan "Başka yer" tanımının ise, (g) bendinde yazı memuriyet mahalli dışındaki yerlerin ifade edildiği belirtilmiştir.

Bu hükme göre, memur ve hizmetlinin asıl görevli olduğu veya ikametgahının bulunduğu şehir ve kasabaların:

1-Belediye sınırları içindeki mahalleler,

2-Belediye sınırları dışında kalmakla birlikte, yerleşim özellikleri bakımından bu şehir ve kasabaların devamı niteliğinde olup, belediye(otobüs,su,kanalizasyon vb.) hizmetleri verilen mahaller,

3-Kurumlarınca sağlanan servis otobüsü veya benzeri taşıt araçları ile ulaşımın sağlandığı yerler, memuriyet mahalli sayılacaktır.

Buna göre, kuruma ait bir görevin yapılması amacıyla geçici olarak yurt içinde veya dışına başka bir yere gönderilen personele geçici görev yolluğu verilebilmesi için, bu görevlendirmelerin memuriyet mahalli dışına yapılmış olması gerekmektedir. Başka bir ifadeyle, memuriyet mahalli içine yapılacak görevlendirmeler için yol masrafı ve yevmiye verilmesi mümkün bulunmamaktadır.

Diğer taraftan, aynı Kanunun sürekli görev yolluğu verilmesini gerektiren halleri belirten 10 uncu maddesinde, yurt içinde veya yurt dışında görev yapmakta iken yurt içinde veya yurt dışındaki sürekli bir göreve naklen atanan ya da yabancı ülkelerdeki memuriyet merkezi değiştirilen memur ve hizmetlilere yeni görev yerlerine kadar sürekli görev yolluğu olarak yol masrafı, yevmiye, aile masrafı ve yer değiştirme masrafı verileceği hükme bağlanmıştır.

Bu hükme göre,sürekli görev yolluğu bir göreve naklen atanan memur ve hizmetlilere eski memuriyet mahallinden yeni görev mahallerine kadar kendilerine ve aynı zamanda aile fertlerine ait ev eşyalarımın taşıtılmasına ve diğer zorunlu giderlerine karşılık olarak verilmektedir.

Sürekli görev yolluğu memur veya hizmetlinin fiilen evini ve aile fertlerini nakletmesi halinde ödenmesi gerekmektedir.

Anılan Kanunun, "Memuriyet mahalleri içindeki yol masrafı" başlıklı 128 inci maddesinde ise, "Memuriyet mahalli içinde taşıt ile gidilmesi gereken bir yere görev ile gönderilenlerin (48 nci madde kapsamına girenler hariç) yol masrafı mutat olan taşıt aracına göre yapılacak gerçek masraf üzerinden verilir.

Acele ve zorunlu hallerde, daire amirinin onayı ile, mutat taşıt dışındaki araçlarla gidilmesi halinde bu taşıt için yapılan masraf yol masrafı olarak ödenir." hükmüne yer verilmiştir.

Bu hükümlere göre, yol masrafının ödenebilmesi için gidilecek yerin, memuriyet mahalli içinde ve taşıt ile gidilmesini gerektirecek kadar da görev yerine uzak olması, aynı zamanda esas görevli olduğu mahalden yine memuriyet mahalli içinde bir yere süreklilik arz etmeyecek şekilde görevlendirilmesi gerekmektedir. Ayrıca memuriyet mahalli içinde yapılacak görevlendirmelerde öncelikle mutat taşıt araçlarımın kullanılacağı, acele ve zorunlu hallerde de daire amirinin onayı ile mutat taşıt dışındaki araçların kullanılabileceği bu durumda da bu taşıt için yapılan masrafın yol masrafı olarak ödenmesi mümkün bulunmaktadır.

Öte yandan, 6360 sayılı On Dört ilde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Yedi ilçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'la, ilk mahalli idareler genel seçimlerinden(30/03/2014)itibaren yürürlüğe girmek üzere, büyükşehir belediyelerinin sınırları il mülki sınırı olarak belirlenerek sayıları otuza çıkarılmış, büyükşehir belediyelerinin bulunduğu illerdeki köylerin ve belde belediyelerinin tüzel kişilikleri kaldırılarak mahalleye dönüştürülmüştür.

Yukarıda belirtilen hükümler ve açıklamalar çerçevesinde;

6360 sayılı Kanunun söz konusu maddelerinin yürürlüğe girdiği 30 Mart 2014 tarihinden itibaren Büyükşehir Belediyelerinin sınırları il mülki sınırı olmasından dolayı Büyükşehir Belediyesi olan illerde memuriyet mahalli il mülki sınırları olarak belirlenmiştir.

Bu nedenle, 30 Mart 2014 tarihinden sonra Büyükşehir Belediyesi olan illerde il içinde yapılan naklen atamalar ile geçici görevlendirmelerde sürekli görev yolluğu veya geçici görev yolluğu ödenmemesi gerekmektedir.

Büyükşehir Belediyesi olan illerde taşıt ile gidilmesi gereken bir yere görev ile gönderilenlere yukarıda açıklanan şartları taşıması durumunda yol masrafı ödenmesi gerekmektedir.

Bu itibarla, Büyükşehir Belediyesi olan illerde, yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar, 6245 sayılı Harcırah Kanununa göre, il içinde ataması yapılan personele sürekli görev yolluğu ile il içinde geçici görevlendirilen personele ise geçici görev yolluğu ödemelerinin yapılmaması gerekmektedir.

Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.

Veysel ERDEL 
Bakan a.
Başkan V.



HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.