MEB'den özel okullara 'engelli öğrenci kaydı'uyarısı

MEB'den özel okullara 'engelli öğrenci kaydı'uyarısı

Milli Eğitim Bakanlığınca illere gönderilen yazıda, özel okulların engelli öğrencilerin kayıtlarını yapmalarının bir yükümlülük olduğu bildirildi

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), özel okulların engelli öğrenci kaydı yapmalarının bir yükümlülük olduğu uyarısında bulundu.

Bakanlığın illere gönderdiği yazıda, engelli öğrencilerin eğitimlerinin resmi ve özel okullarca karşılanmasının ilgili mevzuatlarla düzenlendiği belirtilerek, özel eğitim ihtiyacı olan öğrenci velilerinin talepleri doğrultusunda özel okul kayıt işlemlerinin titizlikle yürütülmesi istendi.

Yazıda, özel eğitim ihtiyacı olan bireylerin genel ve mesleki eğitim görme haklarından yararlanabilmelerini sağlamaya yönelik usul ve esasların, 1997 tarihli Özel Eğitim Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile düzenlendiğine işaret edildi.

Bakanlığın Teşkilat ve Görevleri Hakkında 652 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'de "Eğitime erişimi kolaylaştıran, her vatandaşın eğitim fırsat ve imkanlarından eşit derecede yararlanabilmesini teminat altına alan politika ve stratejiler geliştirmek, uygulamak, uygulanmasını izlemek ve koordine etmek" hükmünün yer aldığı vurgulandı.

Ayrıca söz konusu mevzuatta, "kız öğrencilerin, engellilerin ve toplumun özel ilgi bekleyen diğer kesimlerinin eğitime katılımını yaygınlaştıracak politika ve stratejiler geliştirmek, uygulamak ve uygulanmasını koordine etmek" hükmünde tüm bireylerin eğitime erişimlerinin sağlanmasının hedeflendiği belirtildi.

- Özel okullar, engelli öğrenciler için özel araç-gereç ile eğitim vermeli

Özel eğitime ihtiyacı olan bireylerden kaynaştırma yoluyla eğitime yönlendirilenlere ilişkin olarak, durumları normal akranlarıyla birlikte eğitim görmeye uygun olan özel eğitim gerektiren bireylerin, eğitim ve öğretimlerini resmi ve özel okullarda sürdürecekleri hükmünün de yer aldığı aktarıldı. Bu kapsamda, engelli öğrenciler için özel eğitim desteği sağlamak üzere yardımcı dersliklerin oluşturulacağı, özel araç-gereç ile eğitim materyallerinin sağlanacağı ve diğer özel tedbirlerin alınacağının hüküm altına alındığı bilgisine yer verildi.

Yazıda, resmi ve özel okulların kendi çevrelerindeki özel eğitim gerektiren bireylere özel eğitim hizmetleri sağlamakla yükümlü olduğu hükmüne de yer verildiğine dikkat çekildi.

Yazıda, engelli öğrencilerin özel okullara kayıtta sıkıntı yaşanmaması için 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu kapsamında açılan okul öncesi eğitim, ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında, özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin ailelerinin talepleri doğrultusunda eğitime erişiminin sağlanmasına yönelik yaşanan sorunların giderilmesi gerektiğine vurgu yapıldı.

Bu sorunların giderilmesi için ilgili mevzuatın amir hükümleri doğrultusunda okul öncesi eğitim, mecburi ilköğretim ya da ortaöğretim çağındaki özel eğitim ihtiyacı olan bireylerin velilerinin talepleri doğrultusunda özel öğretim kurumlarına kaydının yapılarak eğitime erişimlerinin sağlanmasıyla ilgili iş ve işlemlerin titizlikle yürütülmesi istendi.

 
 
Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.