MEB ‘eğitim felsefesi’ bildirilerini kitaplaştırdı

MEB ‘eğitim felsefesi’ bildirilerini kitaplaştırdı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), bir ilke imza atarak ‘eğitim felsefesi’nin ele alındığı 1. Eğitim Kongresi’ndeki bildirileri kitaplaştırdı.

 Kitap, 3 bin adet basılarak üniversitelerin eğitim fakültelerine, akademisyenlere, ülke genelindeki tüm kütüphanelere ve diğer ilgililere gönderildi. Böylece eğitim felsefesi temalı kongrenin kitabı, araştırmacılara kaynak oluşturabilecek.

MEB tarafından, 28-30 Kasım 2014'te Antalya'da ‘Bireyden İnsana’ sloganıyla toplanan ‘21. Yüzyılda Bir Eğitim Felsefesi Oluşturmak ve Özel Okullar’ temalı 1. Eğitim Kongresi’nde sunulan bildiriler, bir kitapta toplandı. MEB tarafından eğitimin felsefesi konusunda "ilk olma" özelliği taşıyan kongreye ait hazırlanan kitapta, 45 bildiri yer alıyor.

Eğitim alanında isim yapmış 80 akademisyenin bildiri ve sunumlarının bulunduğu kitapta, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, MEB Müsteşarı Yusuf Tekin ve Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci'nin kongre açılışındaki konuşmalarına da yer verildi.

Kitapta, eğitime felsefi antropolojik bakış, eğitim felsefesinin derslere yansıması, eğitim felsefesine tarihsel perspektiften bir bakış, eğitim felsefeleri bağlamında özel öğretim kurumları, eğitim felsefesinin ontolojik boyutları, eğitim felsefesi temelinde Türk eğitim sistemi, geçmişten günümüze eğitim felsefesi yansımaları, eğitim politikalarının özel öğretim kurumlarına yansıması, eğitimin taşıyıcısı olarak kültür, bilgi çağında eğitim felsefesi, eğitim felsefesinin bir problem alanı olarak din, eğitimde değer ve yeni yaklaşımlar, eğitim felsefesinin ideolojik temelleri, kuramdan uygulamaya eğitim felsefesi, eğitim felsefesinden medeniyete başlıkları altında bildiriler yer alıyor.

"Okulun sınırları içine aldığımız anda eğitimi tutsak ederiz"

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Yelkenci, 3 büyük eğitim sendikası, özel okul dernekleri ile her kesimden akademisyen ve uzmanların davetli olduğu kongrede, bilimsel ve tarafsız yaklaşımla eğitim felsefesinin ele alındığını belirtti.

Kongrede ‘bir eğitim felsefemiz var mı’ sorusunun cevabının arandığını belirten Yelkenci, eğitim sistemlerinin felsefi boyutlarının ele alınmasının önemine değindi.

Eğitimin, davranışta, düşüncelerde, duygularda ve bilgide yaşanan nitelikli değişim ve gelişim süreçlerini ifade ettiğini söyleyen Yelkenci, "Eğitimi sadece terim olarak ele aldığımızda onu, bağlamından ve doğallığından koparmış oluruz. Eğitimi okulun sınırları içine aldığımız anda ise eğitimi tutsak etmiş oluruz ki bu, artık özgür eğitimden de söz edemeyeceğimiz anlamına geliyor. Halbuki eğitim alabildiğince özgürlük ister. Bu nedenle eğitimi, sınırlılıkların dışında tutmamız gerekiyor" dedi.

Yelkenci, ilk kez düzenlenen kongrenin eğitim felsefesi adına söylenenleri kitaplaştırmanın araştırmacılara bir kaynak oluşturma adına da önemli bir yeri olduğuna işaret ederek, bu kapsamda kongrenin, eğitim alanında önemli bir katkı sunduğunu vurguladı.

Kongre kapsamında sunulan önemli bilim adamlarının bildirilerinin kitaba alındığını altını çizen Yelkenci, "Kitap, 3 bin adet basıldı ve ilgililere gönderildi. Bu tür, kongreler yapılması ve eğitimin günlük tartışmalar dışında felsefi boyutuyla ele alınması, bizim için önemli. Bu nedenle bu tür etkinliklerin milli eğitim sistemimize önemli katkıları olacağını düşünüyoruz. Kongrenin ikincisi için de çalışmalar sürüyor" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.