MEB, gereksiz bölge normu uygulamasını kaldırmalı

MEB, gereksiz bölge normu uygulamasını kaldırmalı

Bölge normları kaldırılmalıdır

 10.8.1999 tarihli ve 23782 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Ve Kurumların Yönetici Ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmeliğin "Genel Bilgi ve Meslek Dersleri Öğretmeni Norm Kadrosu" başlıklı 11. maddesinin son fıkrasında şu hüküm yer almaktadır:

"Ancak, anadolu ve fen lisesi statüsündeki okullar ile mesleki ve teknik eğitim merkezleri, yatılı bölge ortaokulları özel eğitim okul ve kurumları hariç, aynı yerleşim merkezinde bulunan okul ve kurumların branşlar itibariyle öğretmen norm kadrosunun belirlenmesinde; o yerleşim merkezindeki (birden fazla eğitim bölgesi oluşturulmuşsa her bir eğitim bölgesindeki) okul ve kurumların aynı branşlardaki haftalık ders yükü toplamı dikkate alınır. Belirlenen kadroların okul ve kurumlar itibariyle dağıtımı, toplama dahil edilen her bir okul veya kuruma o branştaki ders yükü en fazla olandan başlanılarak her 21 saate bir kadro olacak şekilde yapılır. Bu şekilde yapılacak dağıtımda artan norm kadro, bakiye ders yükü en fazla olan okul veya kuruma verilir. Eğitim bölgeleri oluşturulmamışsa, birden fazla merkez ilçesi bulunan illerdeki her bir ilçe ayrı yerleşim merkezi olarak değerlendirilir."

Bu hükümlere göre norm belirlenmektedir.

Fakat belirlenen bu bölge normunda sürekli olarak yer değiştirmeler olmakta, Ekim ayında bölge normu verilen okuldan temmuz ayında bu norm alınarak bir başka okula verilmektedir.

Bu durum sürekli olarak bir öğretmenin norm kadro fazlası olmasına veya bir başka öğretmenin boş görünen bölge normuna yer değiştirmesine neden olmaktadır. Bölge normunda öğretmen yer değiştirmekte bir sonraki norm belirlenmesinde ise bölge normu başka bir okula kaydırıldığından norm fazlası olmaktadır. Bölge normu gereksiz yere iş yükü oluşturmaktadır. Topu topu bir öğretmeni ilgilendiren bu ders yüküne diğer öğretmenler pekala girebilmektedirler. Bu nedenle Bölge normu gereksiz olup kaldırılmalıdır.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.