MEB'in Rotasyon Kapsamına Almayı Unuttuğu İller

MEB'in Rotasyon Kapsamına Almayı Unuttuğu İller

MEB'in Rotasyon Kapsamına Almayı Unuttuğu İller

 Yönetmeliğin 48.maddesini incelediğimizde rotasyonun büyük şehir olmayan illerle ilgili bir düzenleme yapılmadığı ve büyük şehirlerde ise ilçe gurupları içerisinde mi yoksa ilçe grupları arasında mı uygulanacağına dair bir belirsizlik bulunmaktadır.

 

Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer değiştirme Yönetmeliği 17/04/2015 tarihli ve 29329 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

 Söz konusu Yönetmelik 6/5/2010 tarihli ve 27573 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan ve bu Yönetmelikle yürürlükten kaldırılan Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde yer alan hükümlerin birçoğu korunmak suretiyle hazırlanmış olmakla birlikte, yeni düzenlemeler getirmiş özelliklede yönetmeliğin 48.maddesi öğretmenler arasında en çok merak edilen dünlemelerin başında gelmekteydi.

Yönetmeliğin 48.maddesini incelediğimizde rotasyonun büyük şehir olmayan illerle ilgili bir düzenleme yapılmadığı ve büyük şehirlerde ise ilçe gurupları içeirisinde mi yoksa ilçe grupları arasında mı  uygulanacağına dair bir belirsizlik bulunmaktadır.

1.Rotasyonun coğrafi durum ve ulaşım şartları göz önünde bulundurularak valiliklerce belirlenen ilçe grupları içerisinde mi yoksa ilçe grupları arasında mı uygulanacak kesin bir ifade bulunmamaktadır.

Bu maddeye göre illerin uygulamalarına göre farklılıklar çıkabilir bir il ilçe gurupları arasında uyglarken bir başka il ise oluşturulan ilçe gurubu içerisinde uygulayabilir.

2-Büyük şehir statüsünde olmayan il ve ilçelerde  guruplar nasıl  oluşturulacağı konusunda bir düzenleme bulunmamaktadır.Bu tür ilçelerde rotasyon il ve ilçenin içerisinde mi yoksa buralarda oluşturulacak ilçe gurupları arasında mı uygulanacağı konusunda bir düzenleme bulunmamaktadır.

Dolayısıyla öğretmenler bu ilçeler arasıda mı rotasyon tabi tutulacak.

Çünkü madde özellikle Tercihlerine atanamayanlar ile tercih yapmayanların atamaları ise aynı eğitim kurumundaki görev süresi en fazla olandan başlamak üzere alanlarında öğretmen ihtiyacı bulunan ilçe gruplarındaki eğitim kurumlarına valiliklerce resen yapılır,şeklinde düzenlenmiştir.

3-Bakanlık tarafından  ilçe gruplarının hangi kriterlere göre oluşturulacağına dair kriterler tüm iller için önceden belirlenmelidir.

 

 

Rotasyonu düzenleyen yönetmeliği 48.maddesi

Öretmenlerin aynı eğitim kurumunda azami çalışma süresi

MADDE 48 – (1) Öğretmenler, aynı eğitim kurumunda adaylık dâhil toplamda en fazla 8 yıl görev yapabilir.

(2) Aynı eğitim kurumunda yer değiştirme yapılacak yılın 30 Eylül tarihi itibarıyla toplam 8 yıl görev yapan öğretmenlerin atamaları, yapılacak duyuru üzerine ders yılının sona erdiği tarihten itibaren en fazla iki ay içinde, coğrafi durum ve ulaşım şartları göz önünde bulundurularak valiliklerce belirlenen ilçe gruplarında olmak üzere alanlarında öğretmen ihtiyacı bulunan eğitim kurumlarına tercihleri doğrultusunda hizmet puanı üstünlüğüne göre yapılır. Tercihlerine atanamayanlar ile tercih yapmayanların atamaları ise aynı eğitim kurumundaki görev süresi en fazla olandan başlamak üzere alanlarında öğretmen ihtiyacı bulunan ilçe gruplarındaki eğitim kurumlarına valiliklerce resen yapılır.

(3) Duyuruda; alanlar itibarıyla boş öğretmen kadroları, bu madde kapsamında ataması yapılacaklardan boşalacak muhtemel öğretmen kadroları, başvurunun yapılma şekli, başvuru yeri ve süresi ile diğer hususlara yer verilir.

(4) Bu maddeye göre yapılacak atamalarda, öğretmenlere en fazla 40 eğitim kurumu tercih etme hakkı verilir.

(5) Bu madde kapsamında yer değiştirecek öğretmenlerin hizmet puanlarının hesabında başvuru tarihinin son günü dikkate alınır.

(6) 8 yıllık görev süresinin hesabına; aynı eğitim kurumunda ikinci görev kapsamında yönetici olarak geçen görev süreleri hariç olmak üzere yıllık izin, hastalık izni, vekâlet, geçici görev ve benzeri nedenlerle fiilen yapılmayan öğretmenlik görevleri de dâhil edilir.

(7) Adı değişen, dönüşen veya birleştirilen eğitim kurumlarında geçen sürelerin tamamı 8 yıllık görev süresinin hesabında birlikte dikkate alınır.

(8) Spor liselerinin beden eğitimi ve güzel sanatlar liselerinin müzik ve görsel sanatlar/resim öğretmenliklerine ilgili mevzuatı uyarınca sınavla atanmış olanlardan aynı eğitim kurumunda 8 yıllık görev süresini dolduranların başka eğitim kurumuna atamaları, aynı kapsamda bulunan eğitim kurumları ile sınırlı olarak yapılır.

(9) Birleştirilmiş sınıf uygulaması yapılan eğitim kurumlarında görev yapanlar hariç olmak üzere alanı sınıf öğretmeni olan öğretmenlerden ara sınıflarda görev yapmakta iken aynı eğitim kurumunda 8 yıllık görev süresini dolduranların başka eğitim kurumuna atamaları, aynı sınıf ve şubeyle devam etmeleri şartıyla 4 üncü sınıfı okuttukları ders yılının sona erdiği tarih itibarıyla yapılır.

(10) Kadrolarının olduğu ilçe gruplarında bulunan eğitim kurumlarında alanlarında norm kadro açığı bulunmayan öğretmenlerin yer değiştirme işlemleri, aynı kapsamdaki bir sonraki atama dönemine kadar ertelenir.

(11) Bu madde hükümleri, terör eylemleri etkisi ve sebebiyle şehit olan veya çalışamayacak derecede malul olan ya da malul olup da çalışabilir durumda olan kamu görevlileri ile er ve erbaşların öğretmen olan eş ve çocukları ile anne, baba ve kardeşleri; engelli öğretmenler; engellilik durumuna bağlı yer değişikliği yapanlardan bu durumları devam eden öğretmenler ve özel eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenler hakkında uygulanmaz.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.