MEB'in Yeni Müfredatı | mufredat.meb.gov.tr

MEB'in Yeni Müfredatı | mufredat.meb.gov.tr

MEB'in yeni müfredat taslağı mufredat.meb.gov.tr adresinde

MEB'in yeni müfredat taslağı mufredat.meb.gov.tr adresinde yayımlandı. Yeni müfredat taslağı görüş ve önerilere açıldı. Müfredat taslağına mufredat.meb.gov.tr adresi üzerinden ulaşılabiliyor.

Mufredat.meb.gov.tr adresine ulaşabilmek için TIKLAYINIZ

MEB yeni müfredatta konu başlıkları belli olmaya başladı. 15 Temmuz darbe girişimi, İsmet İnönü, Aziz Sancar, Kenan Sofuoğlu, Evrim, Felsefe, STEM, kodlama gibi başlıklar eklendi ve çıkartıldı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın hazırladığı taslak üzerinden eğitimciler arasında olumlu ve olumsuz eleştiriler gelmeye devam ediyor.

Konu başlıkları ve eğitimcilerin yeni taslak üzerine eleştirileri neler?

15 Temmuz darbe girişimi: Temmuz 2016 yılında yaşanan darbe girişimi artık derslerde anlatılacak. 6. sınıfta öğrencilerin işlediği konu "Sosyal Bilgiler" dersinde darbenin siyasi hayata karşı etkileri üzerinde başlık üzerinden öğrencilere öğretilecek.

İsmet İnönü: Ortaöğretimde "Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi" dersinde 2. Dünya Savaşı üzerinden anlatılan İsmet İnönü yeni taslakta öğrencilere öğretilmeyecek. 

Aziz Sancar ve Kenan Sofuoğlu: 2015 yılında NOBEL Kimya ödülünü alan Aziz Sancar, lisede Kimya dersinde anlatılacak. Sporda başarılarıyla adından çok söz ettiren Kenan Sofuğlu, ortaöğretimde "Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi" derslerinde konu başlığı olacak.

Evrim: Lisede biyoloji dersinde "Hayatın Başlangıcı ve Evrim" konu başlığı altında öğrencilere bilgiler öğretilirken, Evrim artık öğretilmeyecek. Evrim yerine "Canlılar ve Çevre" dersinde "genetik değişim" üzerinden öğrencilere genetikte süreklilik başlığı altında bilgiler öğretilecek.

Felsefe: Felsefe'de ders başlıkları azaltıldı. Derste anlatılan "Varlık, Ahlak, Sanat, Din" konu başlıkları kaldırıldı. 15 Temmuz darbe girişimi felsefe dersinde alt başlık altında öğretilecek. Alt başlık olarak: Çağdaş Felsefe

Kodlama: STEM (fen, teknoloji, mühendislik, matematik) ve kodlama artık ders olarak öğrencilere öğretilecek. 

Eğitim Sendikaları eğitim sistemini sadeleştirecek olan yeni düzenleme için ilk olarak "inceliyoruz" açıklamasında bulundu. Eğitim-Bir-Sen Geneş Başkan Vekili Latif Selvi, Atatürk üzerine yapılan olumsuz eleştirelere katılmadı. Selvi, okullarda "Atatürk"ün öğretilmesine dair bir problem olmadığını söyledi. Habertürk Gazetesi'nden Lütfi Erdoğan'ın haberine göre Latif Selvi, Atatürk üzerinden fikir empozesi mi yapılıyor yoksa icraatlar mı anlatılıyor gibi soruların cevaplarını bulacaklarını söyledi. Değerlendirme altına aldıklarını söyledi. Türk Eğitim Sen Başkanı İsmail Koncuk, inceliyoruz açıklamasında bulundu. Atatürk konusundaki tartışmalara değinen İsmail Koncuk "Atatürk’ün sevdası ve mücadelesi, silah arkadaşları gibi konular yeni nesillere aktarılmalı. Bu konu en doğru şekilde sunulmalı. Bu konuda bir kısıtlamaya gidilmişse bu bizim için ciddi bir eleştiri sebebi olacak." açıklamasında bulundu.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz yeni sistemi Cuma günü açıkladı

2017 yeni müfredat Milli Eğitim Bakanı (MEB) İsmet Yılmaz tarafından üzerine önemli açıklamalar geldi. Basın toplantısı düzenleyen Bakan İsmet Yılmaz, yeni sistemde nelerin olacağını, nelerin olmayacağını, nelere dikkat edileceğini, neleri sadeleştireceğini açıkladı. Basın toplantısında “Görüşüm var” diyen herkesten (Öğretmen, veli, öğrenci) görüşlerini bekleyen Bakan Yılmaz, tarih verdi: 10 Şubat’a kadar! Eğitim dünyasını yakından ilgilendiren bu yeni sistem üzerine sorulan sorular ve cevaplar…

Ne zaman başlıyor?

Yeni sistem 2 yıldır proje aşamasındaydı. Bakan 2017 Eylül ayında, okulların açılmasıyla projeyi aktif edeceklerini söyledi. Bakan Yılmaz “Eğitime dair güncelleme, yenileştirme ve geliştirme çalışmalarımızın bir sonucu olarak taslak programlarımızı askıya çıkarıyoruz. Taslak program görüşlere sunulmaya ve görüşler doğrultusunda iyileştirmeye hazır hale geldi. Kamuoyunun katkılarını, paydaşlarımızın katkılarını alacağız, ortak aklın süzgecinden geçirerek öğrencilerimizin önüne getireceğiz. 2017-2018 eğitim öğretim yılından itibaren de sınıflarımızda öğretmenlerimiz, bu çerçevelere uygun olarak derslerini yürütecekler” dedi.

Yeni sistemde ders saatlerinde azalma olacak mı?

Bakan Yılmaz, ders saatlerinde kesinlikle azalma olmayacağını söyledi. Kesimler görüşlerini belirledikten sonra saatler konusunda değil de sadeleşme konusunda konu netlik kazanacağını söyledi. Dünya ve Avrupa’daki ders saatleri ortalamalarına bakıldığında, Türkiye’nin ortalamadan daha düşük olduğunu dedi. Derslerin sadeleşmesi, ders içeriklerin hafifletilmesi, azaltılması olabilir ama saatlerde azalma söz konusu olmayacak sözlerini dile getirdi.

Görüşler, fikirler ne zaman sona eriyor?

Bakan Yılmaz, eğitimdeki yeni sisteme dair kimin fikri veya görüşü varsa 10 Şubat’a kadar bize sunabilir açıklamasında bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.