MEB, Okul Müdür Yardımcılarını Nasıl Atayacak?

MEB, Okul Müdür Yardımcılarını Nasıl Atayacak?

MEB, Okul Müdür Yardımcılarını Nasıl Atayacak?

 Çağdaş eğitim sisteminde belli bir uygarlık düzeyini yakalayan ülkeler; ana değişim ve dönüşüm alanındaki bazı reformları yaptıktıktan sonra  sürekli eğitim sistemi ile oynamaz ve olmazsa olmaz olan kritik taşları yerinden oynatmazlar.Uygulamaya koydukları sistemin verimini, uzun bir zaman diliminde test ederler.

 

 Bu alanda  masefe kateden ülkelerin gözlenebilir özelliklerinden biri de, geçmişe olan ilgilerini özleme dönüştürmeden koruyup yaşatırken; geleçeceğe yön verecek düşünce ve eylemsel kalıplarını, yerelleşmiş doğrulardan ilham alarak; bilimsel süzgeçlerden de geçirttip; bilinçli davranışlar haline getirmek gibi bir vasfa rahatlıkla bürünmüş olmalarıdır.

 

Aslında Türkiye’nin Milli eğitim sistemi, hiçte azımsanmayacak bir yönetici atama zeminine muktedirdir. Yıllar yılı çıkarılan/çıkartılan atama yönetmenlikleri, klavuzlar, genelge ve uygulama tecrübeleri açısında epeyçe zengin bir geçmişe sahiptir. Hatta o kadarki arşivlerimiz, okul yönetici atama ve yer değiştirme usul, esas ve  şekillleri ile ilgili tam bir çöplük arenasına dönüşmüş durumdadır.

 

***

Son yıllarda MEB’ e bağlı  her türlü okul ve kurumlarda, yönetici atama ve yer değiştirme  ile ilgili sistematik bir arıza gözlenmektedir. Bir yönetmenlik diğerini tamamen yalanlamakta, ortadan kaldırmakta yada tamda tersi bir uygulama süreçlerini başlatmakatdır. Halbuki kanunları, yönetmenliklerı ve uygulamaları ortadan kaldırmaktansa revize edilmeli ve yeni duruma göre güncellenerek; gelecek için uygulunacak kazanım ve hedef sistematiği içinde mazideki doğru geçerliliklerinin üstüne bina ettirilerek, istikrarlı bir devamlılık ve güvenirlilik kazandırılmalıdır.

 

Elbette eğitim sisteminde kangren olan büyük sorunlar çözülmüştür. Katsayı, kılık kiyafet, eğitimde teknolojinin kullanılması, okulların fiziki kapasitelerinin gelişmesi için ayrılan devasa kaynak, Öğretmenlerin il dışı ve  il içindeki atamalarına getirilen adalet, ve en önemlisi 4+4+4 eğitim sistemi… Ama şuda önemlidir. Bir sistemin kaoslu hali; o sistemde yöneticilik yapanların gelecek garantisi ve atanmalarındaki hakkaniyetli ölçeklere bağlılığıdır. Belirsizlikler içindeki sistemde yüzen  yöneticiler:“Sadece gemisini yüzdürürler ve karaya oturmaması için çaba harcamazlar”

 

Bu vesile ile  Milli Eğitim Bakanlığında okul Yöneticilerinin atama ve yer değiştirme ile ilgili problemlerine bir türlü çözüm bulunmamış/bulanamamış ve sürekli bir belirsizlik içinde bırakılmıştır. Bu belirsizlik Bakanlığın kadrolarına,taşraya, eğitim sistemimize, başarılı projelerin uygulamalarına zarar verdiği gibi;  direkt öğrenci ve okullarımızı da olumsuz yönden etkilemektedir.

 

Konuyu fazala dağıtmadan asıl dertlendiğimiz meseleye gelelim. MEB’in Okullarında Okul Müdür Yrd. Ve  Müdür Başyardımcılarının atanma ve yer değiştirmelerinde yaşanan sorunlara virgül açmamız gerekiyor.

 

Okul müdür Yardımcılığının atanmasında elbette okul müdürlerinin etkisi olmalıdır, bu etki doğrudan kişiyi belirleme değilde belirli kriterlere ve performans göstergelerine bağlı kalarak; birden fazla kişiyi aday göstermeleridir.

 

“Başarılı öğretmen, aynı zamanda başarılı yönetcidir” anlayışından yola çıkılarak; başarılı öğretmenlerin  yöneticilikte önleri açılmalı ve ön plana alınmalıdır. Derslerde verimli olamayan ve kendini yenilemeyen öğretmenleri; illaki yönetici yapma çabalarında ve hazzından vaz gecmeliyiz.

 

 

 

O halde Okul Müdür Yardımcılarını Nasıl Belirleyelim?

 

1.Başarılı ve güncelliğini koruyan öğretmenelerin yöneticilikte önleri açılmalıdır.

2.Bulunduğu çevrede sivil anlayış geliştiren ve bu anlayışları kanıtlayan göstergelere sahip olanlar değerlendirilmelidr.

3.MEB’te aldıkları ödül ve cezaya göre işlem yapılmalı,

4.Katıldığı örgün,yaygın ve online sertifakasyonlara, kurs ve seminerlerine bakılmalı,

5.İlk etapta Okul Müdür Yardımcısı, okulda görev yapan öğretmenlerin arasından seçilmelidir.

6.Eğitimde lisans ve yüksek lisans durumlarına göre değerlendirilmeli, Eğitim üzerine kitap,makale ve görüş yazıları yazanların ISBN Numaralarına göre ölçütlendirilerek belirlenmelidir.

7.Öğretmen mesleğinde iken yöneticisi olduğu projelere göre değerlendirilmeli,

8.Okuduğu bölüm veya fakültedeki başarı durumuna/not baremine bakılmalıdır.

9.Y.Dil  öğrenme ve konuşma düzeylerine göre kriter belirlenmeli.

10.Branş/sınıf öğretmenliği durumuna göre yetişdirdikleri öğrencilerin başarılarına bakılmalıdır.

11.En az 9 yıl öğretmenlik yapmalıdır.

12.Egsersiz verdiği öğrencilerin spor/kültürel ve sosyal alanda aldıkları başarılarına bakılmalıdır.

13.Atamada tek belirleyici ve tek esas olmayacağı, Küçük bir etkide bulunacağı Merkezi bir düzey belirleme sınavı olmalıdır.

13 Ve tüm bu kriterler, toplam puan düzeneğine yerleştirilmeldir.

 

Bu minvalde günümüz eğitim sisteminin değişim, dönüşüm ve gelişim çabalarına katkı yollarından birisi de; mevcut yapılanmalara düzen, kural, kestirilebilirlik ve liyakat getrilmelidir. Gelecekte planlanan hayati düzenlemelerin ve değişikliklerin tutarlı olabilmesi için düzensizlik, kuralsızlık, kararsızlık, kestiremezlik ve kaostik hallerden acilen kaçınmalyız.

 

 

                                                                                        Tekin Oruç

                                                                                              Eğitimci Yazar

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.