MEB, profesyonel hasta bakıcı yetiştirecek

MEB, profesyonel hasta bakıcı yetiştirecek

Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlıklı Toplum Derneği arasında imzalanan "Hasta ve Yaşlı Bakımı Uyumu Protokolü" kapsamında, uluslararası standartlarda profesyonel hasta bakıcı yetiştirilecek.

 UĞUR ASLANHAN

Sağlıklı Toplum Derneği Başkanı Serpil Keskin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme ve Mesleki Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile imzaladıkları protokol kapsamında, hasta bakıcı yetiştireceklerini söyledi.

Protokolü "Türkiye'de büyük bir sorun olan hasta ve yaşlı bakıcıların uluslararası standartlarda yetiştirilmesini sağlamak" için imzaladıklarını dile getiren Keskin, projenin, kanser ve tedavisi evinde yapılması gereken hastalar ile alzaymır olanların evde veya yaşlı bakım merkezlerindeki bakımını kolaylaştıracağını anlattı.

Keskin, "Böyle bir proje Türkiye'de ilk kez hayata geçiyor. 10 ayda bin 864 saatlik dersle Türkiye'de ilk defa profesyonel hasta bakıcı yetiştireceğiz. Eğitime 18 ila 40 yaş arasındaki kişiler katılabilecek" dedi.

"Hasta bakıcıların işleri hazır olacak"

Eğitim alacak kişilere Avrupa Birliği (AB) standartlarında Türkiye, Almanya, Hollanda, İsveç ve İsviçre üzerinden akreditasyon ve Türkiye üzerinden ulusal meslek yeterliliği sağlanacağını dile getiren Keskin, pilot çalışma olarak Bayrampaşa'daki kursta derslerin başladığını söyledi.

Keskin, yaklaşık 100 öğrenciden 46'sının sınava girdiğini, bunlardan bazılarına algı-tutum testleri yapıldığını kaydederek, "Bu testler sonucunda hasta bakıcılık uygunluğunu kazandılar. Pilot çalışma yapmamızdaki amaç, bin 864 saatlik eğitim Türkiye için yeterli mi? Hasta bakıcı olacak kişiler, bu eğitimi ne kadar zamanda almalı? Eksik veya fazlalık var mı? Bunu bir yılda göreceğiz" dedi.

Projenin Türkiye'de bir ilk olduğuna dikkati çeken Keskin, dersleri sağlık meslek liselerinde vereceklerini belirterek, eğitimi, hemşire yetiştirmek üzere pedagojik formasyon alan eğitimcilerin, doktor ve uzman doktorların vereceğini anlattı.

Yaşlı bakımını unutmadıklarını ve kurslarda bu konuda da derslerin verileceğini belirten Keskin, kurslardan mezun olan kişilere özel sertifika takdim edileceğini, sertifikaları olmayanların işe başlayamayacağını söyledi.

Keskin, Türkiye nüfusunun yaklaşık 10 milyonunun hasta ve 10 milyonunun engelli olduğunu kaydederek, bu projenin konu acil olduğu için ortaya konulduğunu dile getirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.