MEB ücretsiz kurs açma koşullarını belirledi

MEB ücretsiz kurs açma koşullarını belirledi

Milli Eğitim Bakanlığınca, belediyeler ile yapılacak protokol çerçevesinde ücretsiz destekleme ve yetiştirme kursu açılabilmesine ilişkin detaylar belirlendi.

ANKARA (AA) - Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), belediyeler ile yapılacak protokol çerçevesinde, ücretsiz destekleme ve yetiştirme kursu açılabilmesine ilişkin detaylar belirlendi, öğrenciler sadece okullarındaki ders saatleri dışında bu kurslara katılabilecek.

Resmi Gazete'de yayımlanan 678 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'de (KHK) Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nda yapılan değişiklik ile belediyelerin il milli eğitim müdürlükleri ile yapılan ve bakanlıkça onaylanan ortak iş birliği protokolleri çerçevesinde, ücretsiz kurslar açabileceği hükmü getirilmişti.

Bu kapsamda belediyeler, ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerinin örgün eğitim programlarına destek olmak amacıyla ücretsiz kurslar açabilecek.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Milli Eğitim Bakanlığı, kursların açılabilmesi için belediyeler ile il milli eğitim müdürlükleri arasında imzalanacak iş birliği protokolünün örneğini hazırladı.

Protokol hükümlerine göre, belediyeler tarafından açılacak bu kurslar, ders yılı içerisinde hafta içi ve cumartesi günleri 07.00-19.00 saatlerinde faaliyet gösterebilecek ve bir derslikte en fazla 24 öğrenci öğrenim görebilecek.

Öğrencilerin sadece okullarındaki ders saatleri dışında bu kurslara katılabilmesini öngören protokol gereği, belediyeler sundukları hizmet karşılığı öğrencilerden ücret talep edemeyecek.

Kurs açılacak binaya ilişkin nitelikleri de belirleyen Bakanlık, meyhane, kahvehane, kıraathane, bar, elektronik oyun merkezleri gibi umuma açık yerler ile alkollü içki satılan yerlerin kurs ile aynı binada olamayacağını kararlaştırdı.

Çevre, sağlık ve yangına karşı tedbir
Bakanlığın protokol hükümleri arasında, kursun faaliyet göstereceği binanın sağlam ve dayanıklı, çevresinin sağlık yönünden uygun olması, yangına karşı mevzuatın gerektirdiği önlemlerin alınması tedbirleri de yer alıyor. Ayrıca belediyenin kurs açılışında ilköğretim öğrencileri ile ortaöğretim öğrencilerinin aynı anda aynı katta eğitim almayacak şekilde düzenleme yapması gerekiyor.

İl milli eğitim müdürlükleri tarafından onaylı öğretim planlarının uygulanacağı bu kurslarda, ayrıca Bakanlığın aradığı şartları sağlayan öğretmen ve uzman öğreticiler görev yapacak.

Belediye kursun iş ve işlemlerinden sorumlu olmak üzere yükseköğretim mezunu bir kurs sorumlusu görevlendirecek.

Yine kurslarda görevlendirilecek eğitim personelinde devlet memuru olmak için aranan, belli suçlardan mahkum edilmemiş olmanın yanı sıra terör örgütlerine veya milli güvenliğe karşı faaliyette bulunan yapı, oluşum veya gruplara üyelik, mensubiyet veya irtibatı olmamak da aranan şartlar arasında yer aldı.

Belediye, protokolden kaynaklanan hak ve yükümlülüklerini bir başkasına devredemeyecek.

Bakanlık yetkilileri, bu imkan ile belde sakinlerinin mahalli müşterek ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kurulan belediyelerin, özellikle maddi durumu yetersiz öğrencilerin eğitime erişimine katkı sağlayacağını belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.