MEB Zorunlu Hizmette Çakılı Kalan Öğretmenleri Yine Unuttu

MEB Zorunlu Hizmette Çakılı Kalan Öğretmenleri Yine Unuttu

MEB, yayınladığı atama ve yer değiştirme yönetmeliğinde, kurs ve zorunlu hizmet öğretmenine ek puan verilmesini öngördü.

 MEB, yayınladığı atama ve yer değiştirme yönetmeliğinde, kurs ve zorunlu hizmet öğretmenine ek puan verilmesini öngördü

MEB yayımladığı yönetmelikte;

- Zorunlu hizmet bölgesinde görev yapan öğretmenler ile

- Destekleme kurslarında görev yapan öğretmenlere

ek puan maddesi koydu.

Yönetmelikte, Destekleme Kursu Ek Puan maddesi:

"(5) Milli Eğitim Bakanlığı Örgün ve Yaygın Eğitimi Destekleme ve Yetiştirme Kursları Yönergesi kapsamında görev alan yönetici ve öğretmenlerin hizmet puanlarına, bu kapsamda görev yaptıkları her ay için 0,5 puan eklenir."

Maddeden de görüldüğü üzere dershanelerin kapanması sonucu bakanlıkça okullarda ücretsiz olarak açılan ve son düzenleme ile ders saat ücreti normal ücretin 2 katına çıkarılan Destekleme Kurslarında görev yapan öğretmen ve yöneticiler görev yaptıkları her ay için ilave 0,5 puan alacaklar. Bu kursların yaklaşık 8 ay açık olduğunu düşündüğümüzde yıllık 4 ek puan alınabilecek.

Yönetmelik'te, Zorunlu Hizmet Bölgesine Ek Puan Maddesi

" (6) Zorunlu çalışma yükümlülüğünü yerine getirmek üzere zorunlu hizmet alanlarına atanıp zorunlu hizmet alanlarında fiilen görev yapmakta olan öğretmenlerden bu Yönetmelikte zorunlu hizmet alanları için öngörülen azami çalışma sürelerinin üzerinde görev yapanların hizmet puanları, görev yapmakta oldukları hizmet alanı için öngörülen puan dikkate alınarak azami çalışma sürelerinin üzerinde geçen ilk yıl için %25, ikinci yıl için %50, üçüncü ve sonraki yıllar için %100 artırılarak belirlenir."

Zorunlu hizmet bölgesinde zorunlu hizmet kapsamında çalışan öğretmenlere de ek puan verilecek. Bu öneriyi, özellikle de bu bölgedeki öğretmenlerimizin çakılı kalmamaları ve 2010 zorunlu hizmet muafiyeti sonucu doğan haksızlıkların bir nebze giderilmesi için yıllar önce biz yapmıştık.

Yönetmeliğin taslağı yayımlandığında aynı konuyu gündeme getirmiş ve taslaktaki şekli ile zorunlu hizmette çakılı kalan öğretmenlerin yarasına merhem olmaktan uzak bir düzenleme olduğunu vurgulamıştık. Bakanlık hatada ısrar etti ve taslaktaki yaklaşıma devam etti.

Öncelikle maddeyi bir açıklayalım:

Bu madde kapsamında ek puan alabilmek için bir çok şart gerekiyor.

1- Maddeden yararlanabilmek için puan alınacak bölgeye zorunlu hizmeti yapmak üzere atanmış olmak gerekiyor. Yani isteğe bağlı olarak atanmışsanız puan alamazsınız.
2- Bu bölgede fiilen çalışıyor olmanız gerekiyor.
3- Zorunlu hizmet süresinden fazla görev yapmış olmanız gerekiyor. Yani zorunlu hizmet süresince normal puan alırsınız. Zorunlu hizmetiniz bittikten sonra burada kalmaya devam ederseniz ek puan alırsınız.

Örnek 1: Zorunlu hizmet yapmak üzere zorunlu hizmet 3 yıl olan 30 puanlı bir okula 2011 yılında atandınız.

2011- 2014 arası zorunlu hizmetiniz kalkana kadar 30X3=90 puan

Zorunlu hizmetiniz 2014' te kaldırıldığına göre 2014-2015 arası bir yıl için ilave %25 yani 37,5 puan alırsınız. O zaman 4 yılda toplam 127,5 Puan almış olursunuz.

Örnek 2: Zorunlu hizmet yapmak üzere zorunlu hizmet 3 yıl olan 30 puanlı bir okula 2011 yılında atandınız. 2014 yılında zorunlu hizmetiniz kalkınca tayin istediniz ve il dışına ama yine de zorunlu hizmet olan bir yere atandınız.

Bu durumda kendi isteğinizle bölgeden ayrıldığınızdan ilave puan alamazsınız.

Örnek 3: Zorunlu hizmet yapmak üzere zorunlu hizmet 3 yıl olan 30 puanlı bir okula 2011 yılında atandınız. 2014 yılında zorunlu hizmetiniz kalkınca tayin istediniz ve il içinde zorunlu hizmet olan 26 puanlı bir yere atandınız. Bu durumda son bir yıl için ilave puanı alırsınız. 90+(26+6,5)=122,5 puan.

Örnek 4: Zorunlu hizmet yapmak üzere zorunlu hizmet 3 yıl olan 20 puanlı bir okula 2008 yılında atandınız. 2010 yılında zorunlu hizmetten muaf olduğunuz için zorunlu hizmetiniz kaldırıldı. Halen o ilde zorunlu hizmet kapsamında 20 puanlı bir kurumda (aynı kurum olması gerekmiyor, zorunlu hizmet kapsamında bir kurum olmalı) çalışıyorsunuz.

Bu durumda 2008-2010 arası için normal puan olan 20X2=40 puan alırsınız.

2010-2011 arası için %25 eklemeli yani 20+5=25 puan

2011-2012 arası için %50 eklemeli yani 20+10=30 puan

2012-2015 arası 3 yıl %100 eklemeli yani (20+20)X3=120 puan alırsınız.

Bu durumda toplam puanınız: 40+25+30+120=215 Puan alırsınız.

MEB'in yaklaşımı yanlıştır.

Bu teşvik öğretmenlerle alay etmek gibidir. Zorunlu hizmet süresi ek puan dışındadır. Oysa ki bakanlığın zorunlu hizmete giden öğretmene ben seni 3 yıllığına zorunlu hizmete gönderiyorum. Zorunlu hizmetin bittiğinde bölgeden ayrılmana yardımcı olacağım demesi gerekirken MEB zorunlu hizmeti tamamladıktan sonra kalırsan ek puan vereceğim diyor.

Zorunlu hizmet bölgesinde yıllarca çalışıp hasbelkader yine zorunlu hizmet kapsamındaki başka bir ile ya da zorunlu hizmet için gittiği ilde zorunlu hizmet olmayan başka bir okula yer değiştirdiğinde dahi ek puan vermeyerek özellikle 2010 zorunlu hizmet affı mağdurlarını hiç düşünmediğini ortaya koymuştur.

Zorunlu Hizmet Teşviki:

Zorunlu hizmetin teşviki için bakanlığın konuya farklı yaklaşmasını beklerdik. Bunun için daha önce de söylediğimiz gibi;

1- Ek puan zorunlu hizmet süresince de verilmeli.
2- Zorunlu hizmet tamamlandıktan sonra yer değiştirmede öncelik. Örneğin zorunlu hizmete nasıl ki ayrı bir sistemle öğretmen gönderiyorsak, zorunlu hizmeti tamamlayıp ayrılacaklar için de benzer yöntem uygulanmalıydı. İsteğe bağlı yer değiştirmelerle eş zamanlı yapılacak sistemde daima zorunlu hizmet bölgesindekiler mağdur olmaktadırlar çünkü zorunlu hizmette olmayan yüksek puanlı öğretmenlerimiz vardır.
3- Öğretmenlerin maaş artışı yoluyla desteklenmesi gerekir,
4- Öğretmelere zorunlu hizmet sonrası düşük ya da sıfır faizli kredi olanağı tanınabilir,
5- Öğretmelere zorunlu hizmet sonrası TOKİ konut desteği sağlanabilir,
6- Öğretmenlerin zorunlu hizmet bölgesinde lojman ve güvenlik sorunlarının çözümlenmesi gerekir,
Zorunlu hizmet sorunu bu tür tedbirler yoluyla çözülmesi gündeme alınmalı iken MEB bu bölgelerde çalışan öğretmeni, bu bölgelerde çakılı kalan öğretmeni neredeyse hiç anlamamış, koruyamamıştır.

Ümit ediyoruz ki bundan sonraki süreçte uygulamada bu öğretmenlerimizin lehine adımlar atılır.

Maksut BALMUK
Öğretmen
memurlar.net

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.