MEB'E  İKİ YENİ GENEL MÜDÜRLÜK GELİYOR, BİRİ ÇOK KRİTİK

MEB'E İKİ YENİ GENEL MÜDÜRLÜK GELİYOR, BİRİ ÇOK KRİTİK

MEB'E İKİ YENİ GENEL MÜDÜRLÜK GELİYOR, BİRİ ÇOK KRİTİK

 Milli Eğitim Bakanlığı yeniden yapılanıyor. Dershane yasasının geçmesinin ardından, Milli Eğitim Bakanlığı bürokrasisinde Müsteşar dışında tüm üst düzey yönetim ile tüm il müdürlerinin görevi sonlanmıştı. Bugün il müdürlüklerinin bazılarına yeni atamalar yapıldı. 

Hürriyet gazetesinden Zeynep Gürcanlı ve Aysel Alp’in haberine göre Bakanlıkta ayrıca, mevcutlara ek olarak iki yeni Müsteşar Yardımcılığı, iki yeni genel müdürlük ve 40 yeni daire başkanlığı oluşturuldu. 

Oluşturulan yeni genel müdürlüklerden biri, son dönemde kamuoyundaki hükümet-cemaat tartışmaları açısından son derece kritik; Yurtdışındaki okullardan sorumlu olacak "Yurtdışı ve Yüksek Öğretim genel Müdürlüğü." 

Milli Eğitim Bakanlığı'ndaki yeniden yapılanma çerçevesinde mevcut 5 Müsteşar Yardımcılığına iki tane daha ekleniyor. Birincisi, hukuk ve mevzuat konularından sorumlu Müsteşar Yardımcılığı (buraya hukuk kökenli birinin atanması planlanıyor), ikincisi de satın alma ve mali denetimden sorumlu Müsteşar Yardımcılığı. (bu göreve de bu alanlarda uzmanlaşmış atama yapılması planlanıyor) 

İKİ YENİ GENEL MÜDÜRLÜK GELİYOR, BİRİ ÇOK KRİTİK 
MEB'de 2 tane de yeni Genel Müdürlük ile, 40 yeni Daire başkanlığı oluşturuldu. 
Yeni Genel Müdürlüklerden biri, kamuoyunda son dönemdeki hükümet-cemaat tartışması açısından büyük önem taşıyor... 

MEB YURTDIŞINDA YENİ OKULLAR KURACAK 
Milli Eğitim Bakanlığı, yurtdışındaki okullarının koordinasyonu için özel olarak görev yapacak bir genel müdürlük kuruyor. Bu genel müdürlüğün, önümüzdeki dönemde yurtdışında MEB'e bağlı yeni okullar kurması da gündemde. MEB üst düzey kaynakları, başta Orta Asya ve Balkanlar olmak üzere, çok sayıda ülkeden Milli Eğitim'in yeni okullar açması için talep bulunduğunu söylediler. Afrika'da da yeni Milli Eğitim okulları açılması planlamada var. 

Adı "Yurtdışı ve Yüksek öğrenim Genel Müdürlüğü" olacak bu yeni genel müdürlük aynı zamanda YÖK'le ilgili denklik işlerinden de sorumlu olacak. Milli Eğitim kaynakları, özellikle İmam Hatip mezunlarının yurtdışında üniversite okumaları konusunda, "imam hatip din okulu" diyerek, sorun çıkaran ülkeler bulunduğu, bu tip sorunların aşılmasından yeni oluşturulan bu genel müdürlüğün sorumlu olacağını kaydettiler. 
Daha önce yurtdışındaki MEB okullarına bakanlığın AB ve Dış ilişkiler Genel Müdürlüğü bakıyordu. Şimdi bu genel müdürlük daha çok protokol işlerinden sorumlu olacak. 

Kurulacak ikinci yeni genel müdürlük ise, Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü olacak. Milli Eğitim kaynakları, Bakanlığın YÖK'ün neredeyse üç katı kadar sınav yaptığını ve bu ağır iş yükünün kaldırılması için sınavlara ve ölçme değerlendirmeye bakan birimin tek çatı altında, daire başkanlığı yerine genel müdürlük olarak ihdas edileceğini belirttiler. 

Aynı kaynaklar, YÖK'ün her yıl yaklaşık 7 milyon kişi için sınav yapmasına karşılık, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 19-20 milyon kişiyi sınava aldığına, bu nedenle böyle özel bir genel müdürlüğe ihtiyaç bulunduğuna dikkat çektiler. 

MEVCUT YÖNETİCİLERİN DURUMU 
Kamuoyunda "dershane yasası" olarak adlandırılan yasa değişikliği ile, MEB'de Müsteşar hariç tüm üst düzey yöneticilerin görevleri sonlanmıştı. Bu çerçevede, yasanın bugün Resmi Gazete 'de yayınlanmasıyla birlikte, Müsteşar Yardımcıları, Genel Müdürler ve Daire Başkanlarının tümü müşavirlik ve yan kadrolara alındılar. Ancak, yerlerine yeni atama yapılmadığı için, baktıkları göreve "vekaleten" bakmaya devam edecekler

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.