MEB’e Özel Yetenekli Çocuklar Uyarısı

MEB’e Özel Yetenekli Çocuklar Uyarısı

MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Bilim ve Sanat Merkezlerine öğrenci seçimiyle ilgili bir yazı yayımladı.

 Halen ilkokul 2, 3 ve 4. sınıfa devam eden öğrenciler genel zihinsel yetenek, resim yeteneği ve müzik yeteneği alanlarında aday gösterilecek. Birden fazla alanda aday gösterilecekse en fazla iki alanda gösterilebilecek.

Sınıf öğretmenleri, özel yetenekli olduğunu düşündükleri öğrenciler için 16-23 şubat tarihleri arasında e-okul üzerinden gözlem formu doldurarak aday gösterme işlemi yapacaklardır.

Unutulmamalıdır ki resmi ve özel okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim okulları ile yaygın eğitim kurumları; kendi çevrelerindeki özel eğitim gerektiren bireylere özel eğitim hizmetleri sağlamakla yükümlüdürler. Öğretmenlerimiz konu hakkında gerekli bilgiyi edinerek aday gösterilmesi gereken çocukları mutlaka aday göstermelidirler.

Mevcut haliyle okulöncesi, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinden özel yetenekli  olanların tamamının eğitim görebileceği imkanı sağlamak devletin görevidir. Bilim  ve Sanat Merkezlerinin sayısının azlığı ve kapasite yetersizliği nedeniyle birçok öğrenci gerekli eğitimi alamamaktadır. Zamanında fark edilip geliştirilmeyen  yetenekler körelmeye mahkum edilmektedir. 

Örneğin bir milyona yakın öğrencisi bulunan Ankara ilinde sadece 2 Bilim ve Sanat Merkezi vardır. Birisi 340, diğeri 690 öğrenciye hizmet vermektedir. Oysa % 2-3 civarında özel yetenekli öğrenci olduğu düşünülürse yirmi-otuz bin civarında öğrenciye eğitim verilmesi gerekir. Burada devletin ihmali gözler önüne serilmektedir.

Genel müdürlük hassasiyet göstererek güzel bir girişimde bulunuyor ancak, özel yetenekli öğrencileri belirlediğimizde devam edebilecekleri kapasitede Bilim ve Sanat Merkezi yok. Önce Bilim ve Sanat merkezlerinin sayısı artırılmalıdır.

Bakanlığın bu konuda üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmediğini defalarca basın-yayın organlarında dile getirdim. Devletin kendi imkanlarıyla yeterli sayıda kurumu kısa sürede açamayacağını öngörerek bu işin özel sektöre havale edebileceğini, Rehabilitasyon Merkezlerinde verilen destek eğitimleri giderlerini karşılayan devletin, özel yetenekli çocukları da kapsama almasını  ve özel sektör tarafından özel yeteneklilere yönelik eğitimler verilmesini  tavsiye ettim. Bu tavsiyemi ısrarla yineliyorum.  Özel yetenekli öğrencilerin zenginleştirilmiş eğitim programı uygulanarak kendi okullarında eğitime devam edebilirler ancak bunun çok etkili olmayacağı kanaatindeyim.

Ayrıca, 2009 yılından bu yana özel eğitim sınıflarına devam eden öğrencilerin eğitime erişimleri devlet tarafından sağlanıyor. Bilim sanat merkezlerine devam eden özel yetenekli çocukların da ulaşımlarının bakanlık tarafından sağlanması yararlı olacaktır.

Doğan CEYLAN

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.