MEB'in Eğitim Mevzuatındaki Statik Durumu

MEB'in Eğitim Mevzuatındaki Statik Durumu

MEB'in Eğitim Mevzuatındaki Statik Durumu 4+4+4 zorunlu eğitim sistemine geçildikten sonra, eğitim mevzuatında güncelleme ve revize gerekliliği hasıl oldu.

 4+4+4 zorunlu eğitim sistemine geçildikten sonra, eğitim mevzuatında  güncelleme ve revize gerekliliği hasıl oldu. MEB, başta İKY, Ortaöğretim  Kurumları Yönetmeliği gibi kurumların yönetim ve işleyişinde önemli  yeresahip mevzuata  el atıp, gerekli revize çalışmalarını tamamlayarak, ilgili yönetmeliklere son şeklini  verdikten sonra ilgili yönetmelikleri  Resmi gazete vasıtasıyla yayınlamış ve yürürlüğe girmiştir. Fakat, 4+4+4'ün ortaya çıkardığı duruma ve şarta adapte edilmeyen bir kısım, MEB mevzuatı okul yöneticilerinin  elini kolunu bağlamaktadır. Mevzuatındaki boşluğu kapatmak için çeşitli yollar aranmaktadır beraberinde. Bu bağlamda, anlattıklarımızdan hareketle MEB mevzuatında  yer  alan  öğretmenlerin ve yöneticilerin ek derslerine dair karar ve sosyal etkinlik yönetmeliği ile ilgili revize edilmesi lüzum hususlar üzerinde durmak istiyorum.

 

1- 444'den önce  ilköğretim  2.kademe ve 444'den sonra ortaokul olarak adlandırılan  kurumların  haftalık ders çizelgelerinde yapılan değişiklik ile sınıfların haftalık ders saat sayısında 5 saatlik bir artış oldu. Toplamda haftalık ders saati 30 iken, değişiklikle toplamda haftalık ders saat sayısı 35'e çıktı. Malumunzudur ki,  öğretmenlerin  okutacakları haftalık ek ders saati, eski yürürlükte olan haftalık ders çizelgesine göre belirlenmiş olup, toplamda 15 saati geçememektedir. Bu bakımdan,  öğretmenlerin haftalık okutacağı toplam ders saati değişen haftalık ders saatine göre yeniden belirlenmelidir. Yoksa, haftalık okuttuğu ders saati 30'dan fazla olan  öğretmenlere , nitekim birçok okulda değişen haftalık ders saatine göre  öğretmenlerin  haftalık okuttuğu ders saati 30'u aşıyor, 30'dan sonrası için  öğretmene fahri olarak ders okutma seçeneği sunulmaktadır. MEB'in hem  öğretmeni  fahri ders okutma seçeneğinden kurtarmak hem okul yönetimlerini dara ve zora sokmamak için  öğretmenlerin  haftalık okutacağı ek ders saatini 15'den 20'ye çıkarması gerekmektedir. Böylelikle, fahri seçeneği tamamen bertaraf edilerek  öğretmenin  okuttuğu her dersin karşılığı ücretlendirilmiş olur ve  öğretmene  alınteri hakkı da  verilmiş  olunur.

 

2- Malumunuzdur ki, rehberlik/sosyal etkinlik görevleri karşılığında, ders yılı başında hazırlanan ek ders ücret  onay   belgelerinde  ders saati olmayan 5,6.sınıfları şube rehber  öğretmenlerine  haftalık olarak 2 saat sosyal kişilik hizmetleri adı altında ek ders ücreti tahakkuk ettirilmektedir. Ama bu mevzuda ülke genelinde bir birliktelik yoktur. Bazı yöneticiler keyfi hareket ederek, ders saati bulunmayan ve üzerlerinde bu görevleri bulunan 5,6,sınıfları şube rehber  öğretmenlerine  haftalık 2 saat sosyal kişilik hizmetleri adı altında ek ders ücreti tahakkuk ettirmemektedir. Bu keyfi  uygulamaların , bilinçsiz yöneticiler  elinde   öğretmenlere  karşı bir koz olarak kullanılması tamamiyle muammanın bir neticesidir.

 

3- Ayrıca rehberlik/sosyal etkinlik görevlerinin nasıl yapılacağına dair ilgili sosyal etkinlik yönetmeliğinde yapılacak değişikliklerle bu mevzuda açıklık ve netlik yaratılmalıdır. Defaten bu platformda yazdığımız yazılarda rehberlik/sosyal etkinlik faaliyetlerinin okullarda askıda olduğunu belirtmiştik. Bu durum, tamamiyle mevzunun muamma olmasından kaynaklanıyor. MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel  Müdürlüğünün  07/09/2012  tarihli  ve 3617 sayılı konuya dair yayınladığı yazıda, ders saatlerine bağlı olmaksızın rehberlik/sosyal etkinlik faaliyetleri yürütülecektir denerek, bu faaliyetlerin ders satine bağlanmaması ve ders saatleri dışında da yürütülebileceği belirtiliyor. Okulların giriş-çıkış saatleri ve ilgili  öğretmenlerin  haftalık ders yükleri baz alındığında, rehberlik/sosyal etkinlik faaliyetlerinin resmi olarak yürütüldüğü her ne kadar  belgelendirilmiş  olsa da, fiilen bu faaliyetlerin yürütülememesinin şartlar ve durumlar itibariyle mümkün olmadığı aşikardır.

 

MEB'in 444'in tesiri ile değişen şartları ve durumları göz önüne alarak, işleyişte muamma olan mevzualara bir an evvel  el  atması hem  öğrenci  hem  öğretmen  hem de yönetici bakımından önem arz etmektedir. Değişen şartlar ve durumların muammasında muallak olmaya mahkum edilmemeli hiçbir mevzu. Eğer ki, gerçekten mevzu bahis eğitim öğretim ise... Eğitim zayiatlarını engellemek için bir an önce bu konuların revizesi, güncellenmesi ve adaptasyonu için harekete geçilmelidir.

 


Yahya ASLAN

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.