MEB'in Kitap İhalesi Kamuyu Zarara mı Uğrattı?

MEB'in Kitap İhalesi Kamuyu Zarara mı Uğrattı?

MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, “Milli Eğitim Bakanlığı eski programa göre kitap ihalesi yapınca kamu büyük zarara uğradı” dedi, Milli Eğitim Bakanı’na soru önergesi verdi.

 Türkkan, Bakan Nabi Avcı’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde , 4+4+4 yasasının yürürlüğe girmesinin ardından Milli Eğitim Bakanlığı’nın  eski sisteme uygun 1. sınıf ders kitapları için Mayıs ayında ihale yaptığını vurgulayarak 12 milyon 531 bin 139 TL 58 kuruş ödeme yapıldığını yazdı. Ödeme yapıldığını ancak bu kitapların kullanılamadığını belirten MHP’li Türkkan, 12 haftalık uyum eğitimi nedeniyle 12 buçuk milyon TL para harcanan kitapları Bakanlığın rafa kaldırdığını yazdı. 

 
TÜRKKAN’DAN BAKAN AVCI’YA 4 SORU
 
MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Bakan Avcı’ya yönelttiği sorularda kitaplar basılırken neden yeni kanunun dikkate alınmadığını sordu. 
Kitaplara harcanan ve kamuyu büyük zarara uğratan bu paranın nasıl telafi edileceğini de soran Türkkan, hangi firmalarla ihale yapıldığının ve bu paranın kimlere ödendiğinin yanıtlarını da Bakan Avcı’dan istedi. 
 
                TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
 
 
Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için gereğini saygılarımla arz ederim. 
 
 
 
 
       Lütfü TÜRKKAN
       Kocaeli Milletvekili     
 
 
Yazılı basında çıkan haberlere göre, 4+4+4 yasasının yürürlüğe girmesinin ardından Milli Eğitim Bakanlığı, eski sisteme uygun 1. sınıf ders kitapları için Mayıs ayında ihaleye çıkmış, kitaplar il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine dağıtılmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı yazısında, “Dağıtılan ilköğretim 1. sınıf ders kitabı bedeli olarak 12 milyon 531 bin 139 TL 58 kuruş ödeme yapılmıştır” ifadelerini kullanmıştır. 
12 buçuk milyon TL para harcanan 1. sınıf ders kitapları, öğrencilere dağıtılmış, ancak bu kitaplar kullanılamamıştır; çünkü 4+4+4 sistemi gereği okula başlama yaşı 72 aydan 66 aya çekilmiş ve Milli Eğitim Bakanlığı 6 ay küçük öğrenciler için 12 hafta süresince okutulacak “Öğretmen Kitabı Uyum ve Hazırlık Çalışmaları, Öğrenci Çalışma Kitabı 1 ve Öğrenci Çalışma Kitabı 2- Kes ve Kullan” kitapları hazırlamıştır. 12 haftalık uyum eğitimi nedeniyle 12 buçuk milyon TL para harcadığı kitapları rafa kaldıran Milli Eğitim Bakanlığı, uyum eğitimi kitapları için eylül ayında ayrıca ihaleye çıkmıştır.
 
Bu nedenle;
1-“4+4+4 Yasası 11 Nisan 2012’de yürürlüğe girdiği halde ilköğretim 1. sınıflar için neden söz konusu kanun dikkate alınmamış ve hazırlanan müfredat doğrultusunda taslak ders kitapları basılmıştır?
2-Bu kitaplar için 12 milyon 531 bin 139 TL 58 kuruş harcandığı doğru mudur, eğer bu miktar doğruysa kullanılamayan kitaplara harcanan bu para kamunun büyük zarara uğratılması anlamına gelmez mi, bunun nasıl telafi edilmesi düşünülmektedir?
3-Rafa kaldırılan kitaplar için hangi firma ya da firmalarla ihale yapılmış, bu para kimlere ödenmiştir?
4-Uyum eğitimi kitapları için eylül ayında yapılan ihale nasıl sonuçlanmıştır, hangi firmayla kaç liralık anlaşma yapılmıştır?

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.