Mermer deposu okula dönüştürüldü

Mermer deposu okula dönüştürüldü

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Mersin'e gelen Suriyeli öğretmenlerin, topladıkları bağışlarla okula dönüştürdükleri atıl mermer deposunda Suriyeli 200 çocuk, ilkokul ve ortaokul müfredat dersleri ile Türkçe, Arapça ve İngilizce öğreniyor.

 Akdeniz ilçesinde bulunan depoyu kiralayan Suriyeli aileler, mahalle sakinleri ile depoyu okula dönüştürmek için önce temizledi. Eksik kalan malzemeler için yapılan başvuruya karşılık veren Akdeniz İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü de okula, sıra, masa ve ders araç gereci yardımında bulundu.

      
Daha önce ülkelerinde görev yapan Suriyeli öğretmenlerin öncülük ettiği ve "Suriye Mektebi" adı verilen okulda, 200 öğrenci ders görmeye başladı. Savaşın acı yüzünü gören çocuklar, haftanın 6 günü hem yaşadıkları acıları unutmaya çalışıyor hem de ilkokul ve ortaokul müfredat dersleri ile Türkçe, Arapça ve İngilizce öğreniyor. 11 derslikten oluşan ve 20 Suriyeli öğretmenin görev yaptığı okulda, lise bölümü için yapılan çalışmalara destek veren öğrenciler, derslerden kalan vakitlerinde öğretmenleriyle moloz taşıyor, kum döküyor.
      
Okulu ziyaret eden Akdeniz İlçe Milli Eğitim Müdürü Cevdet Arslan, eğitimi evrensel değer olarak gördükleri için Suriyeli eğitimcilerin yardım talebine karşılık verdiklerini belirtti.
      
Okuldaki birçok çocuğun, yaşadıkları zor günler nedeniyle kalem tutmayı dahi unuttuğunu söyleyen Arslan, "Biz de Kaymakamımız ve Milli Eğitim İl Müdürümüzün bilgisi dahilinde okullarımızda kullanılmayan demirbaştan düşmüş eski sıraları vererek bu öğrencilere destek olduk. Okullarımızda kampanya başlatarak kalem, defter, silgi gibi yardımlarda bulunduk. Okula resmi olarak değil ama insani olarak destek çıkıyoruz" dedi.
      
Arslan, öğrencilerin Türkiye'ye adapte olabilmeleri için Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde Türkçe kursu açtıklarını belirtti.
      
Lise de açılacak
      
Beden eğitimi öğretmeni Kürdistan Hacı Ahmed ise yapılan maddi yardımlarla okulu açtıklarını belirterek, savaş dolayısıyla eğitimden yoksun kalan öğrencilerin bu okulda eğitim gördüğünü söyledi. Dersleri, Suriye'den gelen öğretmenlerin verdiğini anlatan Ahmed, şöyle konuştu:
"Okulumuzda, Türkçe, Arapça, İngilizce ile matematik, fizik, kimya, din kültürü ve beden eğitimi dersleri veriyoruz. Şimdi 200 öğrenci var ama 400'e kadar çıkacağını düşünüyoruz. Şu an ilk ve orta okul düzeyinde eğitim veriyoruz. Lise konusunda talep var, öğrencisi sayısı artınca lise denginde de eğitim vermeye başlayacağız."
Okulun inşaatına gönüllü destek veren vatandaşlardan Enver Aluç da boş depo içine duvar örerek sınıfları oluşturduklarını belirtti. Deponun, okula dönüşmesinin yaklaşık 3 ay sürdüğünü anlatan Aluç, "Güzel ve büyük bir okul olsun isterdik ama imkanımız yok. Sınıfların üst duvarı olmadığı için derslerin sesi karışabiliyor. Bunun için de inşaat yapılması gerekiyor, destek bekliyoruz" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.