Miniklere yedi dilde eğitim

Miniklere yedi dilde eğitim

Şırnak Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı Çiçek Yuvası Anaokulu'nda uygulanan "Montessori Eğitimi Modeli" sayesinde öğrenciler, renk ve sayı saymayı İngilizce, Arapça, Japonca, Kürtçe, Fransızca, İtalyanca ve Yunanca öğreniyor.

 Çocuk gelişiminde en önemli dönem olan 0-6 yaş arası çocukların, soyut kavramları öğrenebilmesi için birçok eğitim materyalleri kullanılmasına dayanan "Montessori Eğitimi", Şırnak'ta Çiçek Yuvası Anaokulu'nda 2.5 yıldır uygulanıyor.

      
Eğitim modeli kapsamında öğrencilere yemek yapma, çiçek sulama ve çeşitli el işleri yaptırılıyor. Aynı zamanda öğrencilere renk ve sayı sayma işlemi yedi dilde öğretiliyor.
      
Bu model yaygınlaştırılmalı
      
Anaokulunda uygulanan eğitim modelini incelemek üzere okulu ziyaret eden Mardin Artuklu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nurettin Beltekin, Şırnak'ın "Montessori Eğitimi Modeli"ne öncülük ettiğini, bu eğitimin tüm Türkiye'de geliştirilmesi ve önünün açılması gerektiğini söyledi.
      
Eğitimin tek ünitelikten çıkıp bireysel ve toplumsal farklıklara göre yeniden geliştiğini belirten Beltekin, "Şırnak'ta bunu görmek doğrusu beni çok heyecanlandırdı. Çünkü bölgenin buna ihtiyacı var. Bölgedeki eğitim kurumlarının toplumsal taleplere ve öğrencilerin gelişimine uygun bir şekilde yeniden örgütleme kabiliyetinin olması Şırnak için çok önemli" dedi.
      
Çoklu bir dünya algısı üzerine kurulu sınıf ortamı var
      
Beltekin, anaokulunda pedagojik açıdan güzel bir ortam oluşturulduğunu, özelikle öğretmenin katkıları ile sınıf ortamının bir yaşam alanı olarak düzenlendiğini söyledi. Modelin, bütün öğrencilerin yaşamdaki gerçek ihtiyaçlarını yerine getirebilecek, karşılayabilecek becerileri geliştirilmeye yönelik bir çalışma olarak kendini gösterdiğine dikkati çeken Beltekin, şöyle konuştu:
"Yine çocukları farklı kültürlere, dinlere, dillere açık hale getiren, onları tanıyan, kabul eden, çoklu bir dünya algısı üzerine kurulu bir sınıf ortamı var. Bu, diğer illere ve eğitim örgütlerine örnek niteliğinde bir uygulama"
      
Hedef 15 dil
      
Eğitim modelini Şırnak'ta 2.5 yıldır uyguladığını anlatan anaokulu öğretmeni İrem Savcı da yaptıkları çalışmanın Mardin Artuklu Üniversitesi'nin dikkatini çekmesi nedeniyle mutlu olduklarını söyledi.
      
Amacının Şırnak'ta bu eğitim modelini geliştirmek olduğunu belirten Savcı, okul öncesi eğitimin en önemli amacının çocukların yeteneğini keşfetmek olduğunu, bunun için çabaladıklarını belirtti.
      
"Aynı zamanda çocukların müzik alanındaki yeteneklerini ortaya çıkarıyoruz. Birçok dilde çocuklar sayı saymayı ve renkleri biliyorlar. Şu an 7 dilde ama hedefimiz en az 15 dilde çocuklara renkleri ve sayıları öğretmek. Bunda başarı elde edersek daha sonra cisimlere şekillere geçmeyi planlıyoruz" diyen Savcı, bunların yanı sıra tiyatro ve dil alanındaki çalışmalarının da mevcut olduğunu sözlerine ekledi.
      
Okul Müdürü Çiğdem Bayrak ise bir sınıfta uygulanan bu eğitim modelini desteklediklerini ve tüm okulda uygulamayı amaçladıklarını söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.