Öğretmen geçinemiyor

Öğretmen geçinemiyor

Öğretmen geçinemiyor.

 En büyük sorunlar geçim sıkıntısı ve mobbing. Sendikaların verilerine göre öğretmenlerin yüzde 86'sının alım gücü düştü, her iki öğretmenden biri mobbing mağduru.

Öğretmenlerin en büyük sorunlarından biri geçim sıkıntısı. Maaşları geçmiş yıllara oranla artsa da, öğretmenler alım güçlerinin düşmesinden şikâyetçi.

Hizmet yaptıkları yıllara göre değişse de 2016 zam oranlarıyla birlikte ek ders ücretleri, ek ödeme ve aile yardımı olmadan en düşük öğretmen maaşı 2 bin 515 TL, en yüksek öğretmen maaşı 3 bin 503 TL olacak.

Maaş arttı ama OECD'nin gerisinde

Öğretmenler yapılan zam oranından memnun değil. Emekli olunca maaşlar daha da düşüyor. Ocak ayı rakamlarına göre emekli öğretmen maaşı 1803 TL olacak. Türkiye'deki öğretmenler, gelişmiş ülkelere göre düşük maaş alıyor.

Örneğin 2012 rakamlarına bakıldığında,  Kanada’da, mesleğe yeni başlayan bir ilkokul öğretmenin yıllık maaşının yaklaşık 42 bin, İsviçre’de 81 bin, Almanya’da 51 bin, Fransa’da 28 bin dolar olduğu görülüyor. Türkiye’de yıllık ilköğretim öğretmeni maaşı ise bu rakamların çok altında; 13 bin 368 dolar.
 


Ek iş olarak özel ders veriyorlar

Sendikaların yaptığı araştırmalar da öğretmenlerin hem geçim sıkıntısını hem de mesleki sorunlarını rakamlarla ortaya koyuyor. Türk Eğitim-Sen 21 bin 313 öğretmen ile yaptığı ankete göre öğretmenlerin 79.3’ü son beş yıl içinde bankadan kredi çekti.(mynet)

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.