Öğretmenlerin Nöbet Görevi İle İlgili MEB'den Önemli Yazı

Öğretmenlerin Nöbet Görevi İle İlgili MEB'den Önemli Yazı

''ÖĞRETMENLERE GİRİŞ KAPISINDA NÖBET GÖREVİ VERİLEMEZ''

Milli Eğitim Bakanlığı’na yazdığımız yazıda; “Milli Eğitim Bakanlığı’nın 19.07.2005 Tarih ve 703 Sayılı  2005/62 Nolu Genelgesinin "Bina giriş ve çıkışlarında güvenlik önlem ve tedbirleri ile personel emniyeti" konulu İlgi (c) genelgesinin  "Kontrol Hizmetleri" başlıklı (c) bölümü 1. fıkrasında;  "1-Hizmet binalarına ziyaret veya iş takibi için gelenlerin giriş ve çıkışları mutlaka güvenlik ve müracaat memuru yolu ile sağlanacak. Müracaat memurları dışarıdan gelenlerin üzerlerini ve eşyalarını arayabilecek." hükümleri bulunmaktadır. Bu hükümlere göre okul giriş ve çıkış kapılarında güvenlik ve müracaat memuru bulunması gerekmektedir. Açıklamalarına yer vererek öğretmenlere okul giriş kapılarında nöbet görevi verilmemesi konusunda valiliklerin uyarılmasını istemiştik.

Yazımıza MEB Ortaöğretim Genel Müdürlüğü tarafından verilen cevapta, öğretmenlere okul giriş-çıkış kapılarında nöbet görevi verilemeyeceğini, nöbete ilişkin hususların öğretmenler kurulunda karara bağlanmasını gerektiğini ifade edilmişti. Ortaöğretim Genel Müdürlüğü’nün bu cevabını geçtiğimiz günlerde kamuoyuna duyurmuştuk.

Aynı yazımıza MEB Temel Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından da cevap verilmiş olup cevaben gönderilen yazıda “Okullarımızda müdür yardımcısı ve öğretmenlerimiz ilgi (a) Yönetmeliği’nin 44 üncü maddesine göre nöbet görevini yerine getirmektedir. Bu kapsamda nöbetçi öğretmelerin görevi ilk dersten 30 dakika önce başlamakta ve son dersten 30 dakika sonra bitmektedir. Bu görev, mesai saatleri içerisinde yerine getirilen eğitim öğretim görevi ile birleşik bir görevdir. Öğretmenler, nöbet görevlerini yerine getirirken sınıfta, teneffüste, kantinde, koridorda, bahçe ve benzeri alanlarda öğrencilerin davranışlarını gözlemler, gerekli durumlarda müdahale eder ve okul yönetimini bilgilendirir. Ancak nöbetçi öğretmenlerin okul giriş-çıkış kapılarında müracaat memuru ya da güvenlik personeli gibi sabit bekleme görevi bulunmamaktadır. Bunun yanında bahçede görevli nöbetçi öğretmenlerin okul bahçesinin diğer alanları gibi okul giriş kapısını da kapsayacak şekilde nöbet görevlerini yerine getirmeleri gerekmektedir.

Ayrıca nöbetlerde uyulacak esaslar ilgi (a) Yönetmeliğin 44 üncü maddesinin 10 uncu fıkrasında açıklandığı üzere öğretmenler kurulunda görüşülerek kararlaştırılmaktadır.” Denilerek okul giriş-çıkış kapılarında öğretmenlere nöbet görevi verilemeyeceği açıkça dile getirilmiştir ve nöbete ilişkin hususların öğretmenler kurulunda karara bağlanması gerektiği belirtilmiştir.

Bu bağlamda, meri mevzuatımız ve her iki genel müdürlüğün ortak görüşü uyarınca nöbete ilişkin esaslar öğretmenler kurulunda belirlenirken, yukarıda yer verdiğimiz açıklamalar uyarınca öğretmenlere okul giriş kapılarında nöbet görevi verilemeyecektir.

İlgili yazımız için tıklayınız.

Temel Eğitim Genel Müdürlüğü’nün cevabi yazısı için tıklayınız.

Ortaöğretim Genel Müdürlüğü’nün cevabi yazısı için tıklayınız.

ÖĞRETMENLER GÜVENLİK GÖREVLİSİ DEĞİLDİR. OKUL GİRİŞ KAPILARINDA ÖĞRETMENLERE NÖBET GÖREVİ VERİLEMEZ

ÖĞRETMENLERE OKUL GİRİŞ KAPILARINDA NÖBET GÖREVİ VERİLMEYECEK.NÖBETE İLİŞKİN ESASLAR ÖĞRETMENLER KURULUNDA BELİRLENECEK.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.