Okullar 6 gün mü olacak belli oldu

Okullar 6 gün mü olacak belli oldu

Okullar 6 gün mü olacak belli oldu

Okullar 6 gün mü olacak belli olduOkullar 6 gün mü olacak belli oldu Okullar 6 gün mü oluyor işte cevabı Okullar 6  gün mü olacak işte cevabı  Okulların haftada 6 güne çıkartıldığı yönünde söylentiler sosyal medyada yayıldı. Peki Okullar 6 gün mü olacak? İŞTE CEVABI;Yeni çıkarılan yönetmelikte aşağıdaki konular yer almaktadır.

208 MADDELİK YÖNETMELİK 97 MADDEYE İNDİRİLDİ

MEB Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği, Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Okul Öncesi Eğitim Kurumları ile Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları yönetmelikleri 208 maddeyken, iki yönetmelik iller ve ilgili tüm paydaşların geri bildirimleri de dikkate alınarak birleştirildi ve 97 maddelik tek yönetmelik halinde sadeleştirildi.

Yönetmelikle, uygulamada çoğunlukla velilerin hazırladığı performans görevi kaldırıldı. Bunun yerine öğrencilerin, sınıf veya okulda yapacakları "ders etkinliklerine katılımları" ile değerlendirilmelerine imkan sağlandı. Yönetmelikte, ders etkinliklerine katılım, öğrencilerin, sınıf veya okulda yaptıkları eleştirel düşünme, problem çözme, okuduğunu anlama, araştırma yapma gibi bilişsel, duyuşsal, psikometri alanındaki becerilerini kullanmasını ve geliştirmesini sağlayan, performansını değerlendirmeye yönelik çalışmaları olarak tanımlandı. Proje uygulamasına ise önceden olduğu gibi yönetmelikte yer verildi.

İKİLİ EĞİTİM UYGULAMASI

Daha çok çocuğun okul öncesi eğitimden yararlandırılması amacıyla, okul öncesi eğitim kurumlarının tamamında (bağımsız anaokulu, ana sınıfı ve uygulama sınıflarında) ikili eğitim uygulamasına geçildi. Buna göre okul öncesi eğitim kurumlarında günde ellişer dakikalık aralıksız 6 etkinlik saati, ikili eğitim yapılacak. Ancak ana sınıflarında kayıt alanındaki tüm çocukların kayıtlarının yapılmasına rağmen, ikili eğitim için grup oluşturacak sayıda çocuk bulunamadığı takdirde okulun öğretim şekline uygun normal eğitim de yapılabilinecek.

Bir gruptaki çocuk sayısı 10'dan az, 20'den fazla olmayacak. Tek ana sınıfı ve uygulama sınıflarında ise kapasite dikkate alınarak çocuk sayısı 25'e kadar çıkarılabilecek. Eğitim ve öğretim yılında çocuk sayısı 10'un altına düşen gruplar öncelikli olarak diğer gruplarla birleştirilecek.

Okul öncesi eğitimi yaygınlaştırmak ve geliştirmek, çalışan anne ve babanın taleplerini karşılamak için belirtilen sayıda her yaş grubundan başvurunun olması halinde, okul müdürlüğünce Okul Öncesi Eğitim Programı doğrultusunda, çocuklar için önem ve öncelik arz eden konuları kapsayan ve valiliklerce onaylanacak program çerçevesinde iki ayı geçmemek üzere yaz aylarında da eğitim yapılacak. Bu eğitimde, okul öncesi eğitimden yararlanamayan ve gelecek yıl ilkokula başlayacak çocuklara öncelik tanınacak.

ÖĞLE ARASI 90 DAKİKAYA ÇIKARILDI

Yönetmelikle, normal öğretim yapılan ilköğretim okullarında yemek ve dinlenme için verilen 40-60 dakika olarak uygulanan öğle arası en az 40, en çok 90 dakika olarak belirlendi. Bu süre okul yönetimince okul çevresinin şartlarına göre düzenlenecek. İkili öğretim yapılan ilköğretim kurumlarında sabahçı ve öğlenci grup öğrencilerinin çıkış ve girişleri arasında en fazla 30 dakika ayrılacak.

Daha önce nisanda toplanan okul tespitinin planlamasını yapacak öğrenci yerleştirme komisyonu, martta toplanacak.

Daha önce 1 Haziran'da başlayan öğrenci kayıtları, haziranın 3. haftasının ilk iş gününde başlayacak ve kayıt işlemlerinde herhangi belge talep edilmeyecek.

Ana sınıflarına, kayıtların yapıldığı yılın eylül sonu itibarıyla 48 ayını dolduran ve 66 ayını doldurmayan çocuklar kaydedilecek. Ancak bir grup oluşturabilecek kadar çocuk bulunmayan okullarda 36-47 ay arası çocuklar da ana sınıfına kaydedilecek.

Okul öncesi eğitim kurumlarına kayıtlarda, bir sonraki yıl ilkokula başlayacak çocuklar ile kayıt alanında ikamet eden çocuklara öncelik tanınacak. Başvurunun kontenjandan fazla olması durumunda veliler huzurunda kura çekilecek.

Fiziki mekanın uygun olması ve özel eğitim öğretmeni istihdam edilmesi kaydıyla okul öncesi eğitim kurumlarında özel eğitim sınıfları açılabilecek.

Kayıtları e-Okulda ortaokula düşen öğrencilerin imam-hatip ortaokuluna kayıtları, velisinin başvurusu üzerine okul yönetimince yapılacak.

ÖZEL OKULLARA NAKİL

Nakiller, ders yılı başında başlayacak ve ders yılı sonuna 15 iş günü kalıncaya kadar devam edecek. Özel okul öncesi ve özel ilköğretim kurumlarına kaydı yapılan çocukların nakli, ilgili özel öğretim kurumunca e-Okul sistemi üzerinden alınacak.

Ortaokuldan imam-hatip ortaokuluna geçmek isteyen öğrencilerin nakli, imam-hatip ortaokulu müdürlüğünce ortaokulda zorunlu dersler arasında olmayıp imam-hatip ortaokulunda zorunlu okutulan derslerden eylülde yapılacak sınavda başarılı olmaları halinde yapılacak.

Okul çalışanlarının istemeleri halinde, çocuklarının nakli ulusal adres veri tabanındaki adreslerine bakılmaksızın görev yaptıkları okula gerçekleştirilecek.

Yeni okul açılması veya kayıt alanının değiştirilmesi sebebiyle farklı okullara devam etmek zorunda kalan kardeşlerin nakilleri, velinin isteği doğrultusunda kardeşlerden birinin okuluna yapılacak.

Anne ve babanın ikisinin de çalışması ve istemeleri halinde öğrencinin nakli belgelendirilmesi şartı ile anne veya babasının çalıştığı adresin kayıt alanındaki okula yapılabilecek.

Üniversiteler bünyesinde güzel sanatlar eğitimi veren ilköğretim kurumları ile imam-hatip ortaokullarında, ortaokul haftalık ders çizelgesi dışındaki zorunlu derslerden sınıf tekrarına kalan öğrencilerin, bu dersler dışındaki diğer zorunlu derslerden başarılı olmaları durumunda velilerinin yazılı başvurusuyla başka ilköğretim kurumundaki bir üst sınıfa nakilleri yapılabilecek.

Mecburi ilköğretim çağı dışına çıkan ilkokul öğrencileri, ders yılı sonuna kadar öğrenimlerine devam ettirilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.