PICTES'e Yeni Kaynak: Geçici Öğretmenler Kalıcı mı Oluyor

PICTES'e Yeni Kaynak: Geçici Öğretmenler Kalıcı mı Oluyor

Bakan Yılmaz: Türkiye´deki Suriyelilerin okullaşma oranı yüzde 63´e yaklaştı.

Millî Eğitim Bakanlığında, Bakan İsmet Yılmaz, Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger ve Alman Kalkınma Bankası (KFW) İcra Komitesi Üyesi Rolan Siller´in katılımıyla ´Türkiye´deki Mülteciler için Mali Yardım Programı´ kapsamındaki "Kriz Zamanlarında Herkes için Eğitim-II" projesi için sağlanan ek 160 milyon avroluk hibe için protokol imza töreni düzenlendi.

Bakan Yılmaz, Avrupa Birliği fonları bünyesinde yürütülen proje kapsamında 60 betonarme okul yapımı için 160 milyon avro kaynağın kullanılacağını kaydetti. AB ile yürütülen iki projenin toplam bütçesinin 475 milyon avro olduğunu bildiren Yılmaz, bu bütçeden 150 milyon avronun Dünya Bankası aracılığıyla yürütülen "Eğitim Alt Yasının Güçlendirilmesi Projesi"ne, 325 milyon avronun ise Alman Kalkınma Bankası aracılığıyla yürütülen "Kriz Zamanlarında Herkes için Eğitim" Projesi´ne ait olduğu bilgisini verdi. Bakan Yılmaz, "AB projelerinin tamamlanması ile birlikte toplam 215 okul yapılacak. Bu okulların 60´ı prefabrik, 155´i betonarme olacaktır. Bu okullarla birlikte 5 bin 160 derslik ile 153 bin öğrenciye eğitim alt yapısı sağlanmış olacak." dedi. 

976 bin Suriyeli eğitim çağında 

İçişleri Bakanlığı verilerine göre Türkiye´de geçici koruma kapsamında 3 milyon 558 bin 877 Suriyelinin bulunduğuna işaret eden Yılmaz, "Türkiye´deki Suriyelilerden 976 bin 200´ü eğitim çağındadır. Bakanlık olarak eğitim çağındaki Suriyelileri kademeli olarak Bakanlığa bağlı resmi okullara kabul ediyoruz. Kendi evlatlarımıza sağladığımız eğitim imkanlarını onlara da sağlıyoruz." diye konuştu. Yılmaz, 21 Mayıs 2018 itibariyle 611 bin 524 Suriyeli öğrencinin eğitime erişiminin sağlandığını belirterek, "Eğitime erişimi sağlanan öğrencilerin 384 bin 292´si Türkçe müfredatla kendi okullarımızda eğitim görüyor. 2016 yılında bu sayının 62 bin olduğunu söylersem alınan mesafe çok açık şekilde görülecektir. 21 ilde 318 geçici eğitim merkezinde ise tamamı Suriyeli olmak üzere 227 bin 232 öğrenci yoğun eğitim görüyor." bilgisini verdi.

Suriyelilerin Türkiye´deki okullaşma oranının yüzde 63´e yaklaştığını kaydeden Yılmaz, şöyle konuştu: "Okullaşma oranı, okul öncesi 5 yaşta yüzde 40 dolayında, ilkokullarda yüzde 100´ün üzerinde, ortaokullarda yüzde 50´nin üzerinde, liselerde ise yüzde 22 dolayında. İlkokul birinci sınıflarda 6 yaşta 92 bin olan çağ nüfusunun 113 bini öğrenci, okullaşma oranı da yüzde 100´ün üzerinde. İlkokul ikinci sınıflarda 7 yaşta 89 bin olan çağ nüfusunun 81 bin 686´sı öğrenci, okullaşma oranı yüzde 91,57.  Üçüncü sınıflarda 8 yaşta 85 bin olan çağ nüfusunun 85 bini öğrenci, okullaşma oranı yüzde 100. Dördüncü sınıflarda 9 yaşta 84 bin olan çağ nüfusunun 76 bini öğrenci, okullaşma oranı yüzde 90,34. Beşinci sınıflarda 10 yaşta 76 bin olan çağ nüfusunun 51 bin 670´i öğrenci, okullaşma oranı da yüzde 67,48." Bakan Yılmaz, okullaşma oranını daha da artırmak istediklerini dile getirerek, bunun için altyapının tamamlanması gerektiğine işaret etti.

Prefabrik okulları yeni eğitim öğretim yılının açılışına yetiştireceklerini belirten Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bugünkü protokolle de Suriyeli sığınmacıların yoğun bulunduğu bölgelerde yeni okullar inşa edilerek eğitime erişim imkanları artırılacak. Bizler geçici koruma altındaki Suriyeli çocukların eğitime entegrasyonuna ´kurtarılmış hayatlar´ olarak bakıyoruz. Eğitimin, ayrım yapılmaksızın tüm çocukların en temel insan hakkı olduğunu düşünüyoruz. Eğitim ile kendi evlatlarımızı olduğu gibi ülkemize geçici olarak sığınan insanları da hayata hazır, sağlıklı ve mutlu bireyler olarak yetiştirmek istiyoruz. Yaklaşık 18 milyon öğrencimiz vardı, buna 1 milyon daha öğrenciyi ekliyoruz. Bu da bizim sorumluluğumuzu daha da çok artırmaktadır." 

"Türkiye’deki okulların üzerinden oluşan bu baskıyı almamız gerekiyor"

 AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger ise Suriye krizi ile ilgili Türkiye ve AB´nin birkaç önemli noktada mutabık olduğunu belirterek, "Bu alanlardan en önemlisi Suriye´de siyasi çözümün gerekliliği konusunda vardığımız mutabakat." dedi. Bu çözüm için uzun süredir beklendiğini kaydeden Berger, bu süreç içinde başka ülkelere sığınmış Suriyelilere yardım etmenin gerekliliği konusunda mutabık olduklarını kaydetti. Berger, Türkiye´nin Suriyelilere barınak, barınma tesisleri, yardım, destek sağlama konusunda örnek çalışmalar sergilediğine dikkati çekerek, "Ne Türkiye ne de AB, Suriyeli çocuklar arasında kayıp bir neslin oluşmasına izin veremez." ifadesini kullandı.

Bu tür yatırımların aslında Suriye´nin geleceğine de yapılan yatırımlar olduğunu aktaran Berger, bu çocukların ülkelerine dönüp ülkelerini yeniden inşa edeceklerini belirtti. Berger, Türkiye´de Suriyeli öğrencilerin de okullara gitmesiyle bu okullar üzerinde büyük bir baskı oluştuğunu ifade ederek, "Türkiye’deki okulların üzerinden oluşan bu baskıyı almamız gerekiyor." diye konuştu. Suriyeli öğrencilere anaokulundan üniversiteye kadar tüm kademelerde destek sağlamanın önemine işaret eden Berger, bu konuda bütüncül, kapsamlı bir yaklaşıma sahip olduklarını söyledi.

Berger, "Sağladığımız destek, bu sözleşmede yer alan okul binası desteği yanı sıra aynı zamanda öğretmenlere yönelik destekler, eğitim materyali desteği, servis desteği, psiko-sosyal destek veTürkçe ve Arapça olmak üzere dil desteği olacaktır." dedi. Öğrencilerin üniversite eğitimlerine devam etmeleri için burs desteği de sağlanacağını bildiren Berger, öğrencilere eğitimlerini tamamladıktan sonra istihdama katılabilecekleri perspektifin de verilmesi gerektiğini söyledi. Berger, bununla ilgili başta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olmak üzere, diğer bakanlıklarla da çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Alman Kalkınma Bankası (KFW) İcra Komitesi Üyesi Rolan Siller, Türkiye´nin eğitim konusunda gösterdiği çabaların örnek niteliğinde çalışmalar olduğunu kaydederek, "Türkiye´nin geleceği için aynı zamanda Suriye´nin geleceği için büyük önem taşıyan bu önemli projenin uygulama ortağı olarak bizlere gösterdikleri güven için teşekkür etmek isterim." ifadesini kullandı.

Konuşmaların ardından protokol imzalandı.


meb.gov.tr

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.