"Sayın Bakanın Açıklaması Üzüntü Vericidir"

"Sayın Bakanın Açıklaması Üzüntü Vericidir"

Güvenlikle ilgili problemli olanları mülakatla elemek gibi yeni bir teknik mi keşfedildi yönetim biliminde? Devletin emniyet birimlerinin yapacağı bir işlemi mülakata bağlayıp MEB üzerinde güvensizliğe yol vermenin bir anlamı var mı?

Türkiye’de kim olduğunuzu ve ne tür bir formasyona sahip olduğunuzu anlamsızlaştıran bir bürokratik gelenek var. Bu bürokratik gelenek karşısında gerekli dikkat ve özen gösterilmediğinde neyi nasıl savunduğunuzun bir anlamı kalmıyor. Kendinizi; eleştirdiğiniz, yapılmasına karşı çıktığınız şeyleri savunurken, yaparken buluverirsiniz. Bu yapının işleyişine kendinizi uydurduğunuzda mantıksızlığı, anlamsızlığı, sistem içinde ne tür kayırmacılıklara, haksızlıklara yol verdiği aşikâr olan uygulamalar karşısında; akıl ve mantık gereği sorulması gereken basit soruları bile soramadığınızı fark edemez bir noktaya savrulmuş buluverirsiniz.

Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Zelçuk’un yönetici atamalarında mülakat ile ilgili son açıklaması bu durumun en somut örneğidir. Ankara’da Şehit Ömer Halisdemir İHL’ndekatıldığı programda ‘Yönetici atamalarıyla ilgili sınav yapacağız, adamı olan değil, işin ehli olanı atayacağız’ diyor Ziya Selçuk. Programa katılan öğretmenlerin ‘Mülakat istemiyoruz!’talebi üzerine Ziya Selçuk ‘Güvenlikte sıkıntı yoksa yönetici atama mülakatlarında herkese sınav puanının aynısını vereceğiz’ ifadelerini kullanıyor.

Şimdi ilk bakışta çok makul ve hakkaniyeti gelebilir. Kim sınavda ne almışsa aynı puanı mülakatta da alsın! İyi de kamu personel sistemini doğrudan ilgilendiren, yönetim sistemimizin işleyişine ayna tutan bir uygulama bu mantıkla, bu söylemle yönetilebilir mi? Günümüz yönetim anlayışının açık ihlali olan, kamu vicdanını yaralayan, güven duygusunu zedeleyen bu uygulama böyle savunulabilir mi?

Madem sınav puanının aynısı mülakatta da verilecek o zaman hiçbir etkisi olmayan mülakatı niye yapıyoruz? Aynı puanı vermek yerine şaibe oluşturan, vicdanları yaralayan, güveni zedeleyen mülakatı niye kaldırmıyoruz? Güvenlikle ilgili problemli olanları mülakatla elemek gibi yeni bir teknik mi keşfedildi yönetim biliminde? Devletin emniyet birimlerinin yapacağı bir işlemi mülakata bağlayıp MEB üzerinde güvensizliğe yol vermenin bir anlamı var mı?

Yaşadıklarından ders almayan bir toplumun başından belalar eksik olmaz. Mülakatın yönetim geleneğimizde ne anlama geldiği bellidir. Bunu görmezden gelip bir takım kifayetsizin ihtiraslarına bürokrasiyi kurban etmek bu memlekete yapılacak en büyük kötülüktür. Bu açıdan Sayın Bakanın son açıklaması yanlıştır, üzüntü vericidir. Yapılması gereken haksızlığa, hukuksuzluğa yol açan bu uygulamayı ortadan kaldırmaktır. Uygulamayı yürürlükte tutup etkisini sıfırlıyoruz gibi bir yaklaşım hem gereksiz hem de mülakatın şu an sebep olduğu her türlü yanlışlığa, hukuksuzluğa aynı şekilde kapının açık tutulması anlamını taşımaktadır. Oysa yapılması gereken en makul insanı bile abandone eden bu sistemin dolambaçlı söylemine sözcülük etmek değil yanlışlığı, işlevsizliği, hukuksuzluğu apaçık olan uygulamayı yürürlükten kaldırmaktır.

Özgür Eğitim-Sen Yönetim Kurulu

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.