Sosyologlara Haksızlık Yapılıyor!

Sosyologlara Haksızlık Yapılıyor!

SOSYOLOGLARA HAKSIZLIK YAPILIYOR!

  SOSYOLOGLARA HAKSIZLIK YAPILIYOR!

KPSS Merkezi Atama Yerleştirmesinde kadrove pozisyonlarla ilgili atama bekleyen adayların en büyük beklentisi kendi bölümlerine daha fazla kontenjan ayrılmasıdır. Her atama döneminde adaylar, kendi bölümlerine daha fazla kontenjan ayrılması için kamuoyu oluşturmakta ve ilgili kurumlara talepte bulunmaktadır. Son zamanlarda sosyoloji mezunlarına haksızlık yapıldığı , sosyal hizmet mezunlarına atamalarda öncelik tanındığı yönünde şikayetler gelmeye başladı. Özellikle bazı bakanlıkların sosyal çalışmacı kadrolarına daha çok atama yaptığı, sosyologları dışladığı iddia ediliyor.
* 2013-2014 Yüksek öğretim kontenjanlarına bakıldığında sosyal hizmet bölümüne 4.100 kontenjan ,  sosyoloji bölümüne 19,500 kontenjan ayrılmıştır. Kontenjan olarak bakıldığında sosyoloji bölümüne daha çok ihtiyaç duyulduğu söylenebilir. Ancak istihdam olarak bakıldığında sosyoloji mezunlarına yeterince kadro açılmamaktadır.
2013-2014 ÖSYS KILAVUZU
Sosyal Hizmet Bölümü Kontenjanları
Örgün ve İkinci Öğretim
2,100
Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim
2.000
TOPLAM
4100
 
2013-2014 ÖSYS KILAVUZU
Sosyoloji Bölümü Kontenjanları
Örgün ve İkinci Öğretim
5,500
Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim
11,000
Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim
1,000
İstanbul Üniversitesi Açık Öğretim
2,000
TOPLAM
19,500
 
2010-2011-2012-2013 yıllarının merkezi atama memur yerleştirme kontenjanlarında sosyal çalışmacılara 1170 kadro ayrılırken sosyologlara 301 kadro ayrılmıştır.
Unvan
DPB, 2013/1 KPSS Kadro Dağılımı
Sosyal Çalışmacı
316
Sosyolog
31
Unvan
DPB, 2012/1 KPSS Kadro Dağılımı
Sosyal Çalışmacı
158
Sosyolog
116
Unvan
DPB, 2012/2 KPSS Kadro Dağılımı
Sosyal Çalışmacı
51
Sosyolog
37
Unvan
DPB, 2011/2 KPSS Kadro Dağılımı
Sosyal Çalışmacı
122
Sosyolog
22
Unvan
DPB, 2011/1 KPSS Kadro Dağılımı
Sosyal Çalışmacı
141
Sosyolog
10
Unvan
DPB, 2010/1 KPSS Kadro Dağılımı
Sosyal Çalışmacı
201
Sosyolog
74
Unvan
DPB, 2010/2 KPSS Kadro Dağılımı
Sosyal Çalışmacı
181
Sosyolog
11
 
DEĞERLENDİRME:
1)      Kamunun sosyal çalışmacıya ihtiyacı varsa sosyoloji bölümünün açık öğretim ve ikinci öğretim programlarının kapatılması, sosyal hizmet bölümünün  kontenjanlarının arttırılması ve bütün üniversitelerde açılması yerinde olacaktır. Atamalardaki kadro dağılımlarına bakıldığında sosyal hizmet mezunlarına daha çok ihtiyaç olduğu görülüyor. Birçok Bakanlık ve kurumun sosyal çalışmacı kadrosuna atama talep ettiği görülmektedir.
2)      Kamunun sosyoloğa ihtiyaca varsa sosyoloji mezunlarına istihdam alanları yaratılmalıdır ve kadro ihdasları yapılmalıdır. Birçok Bakanlık ve kurum, sosyolog kadro ihdası talep etmemektedir. Kredi Yurtlar Kurumu'nda, Rehberlik Araştırma Merkezleri'nde, Emniyet Genel Müdürlüğü'nde, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nde, Ruh Sağlığı Merkezlerinde, Cezaevlerinde sosyal çalışmacı var ancak sosyolog bulunmamaktadır.
3)      Sosyal çalışmacı ile Sosyolog kurumlarda aynı işi yapıyorsa  merkezi atamalarda “Sosyal Hizmet Uzmanı” adı altında yeni bir nitelik-kod geliştirilmelidir. Adalet Bakanlığı, yeni yönetmeliğinde sosyal çalışmacı, sosyolog, psikolog unvanlarını tek çatı altında toplayarak “Denetimli Serbestlik Uzmanı” kavramını kullanmıştır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı da bu mezunlar için “Sosyal Destek Uzmanı” kavramını kullanıp unvanları tek çatı altında toplayabilir.
4)      Devlet Personel Başkanlığı, YÖK ve ilgili Bakanlıklar ortak hareket edip personel ihtiyacındaki arz-talep dengesini kurmalıdır. Kamu;  hangi branşa, unvana, mesleğe ihtiyaç duyuyorsa o alanlardan öğrenciler yetiştirilmelidir. MEB'in -geç kalmış da olsa- ihtiyaç duyulan öğretmenlik branşlarına yönelik adımlar atmasına benzer bir çalışmayı bütün Bakanlıkların yapması gerekmektedir.
5)      Sosyoloji mezunları ;son 10 yıllık sosyolog atamalarının araştırılmasını, TBMM'de Meclis Araştırması yapılması ve TBMM'ye Soru Önergesi verilerek sosyologların istihdam taleplerinin incelenmesini, Bakanlıklarda çalışan toplam sosyolog sayısının tespit edilmesini, Bakanlıkların elinde bulunan sosyolog kadro ihdaslarının araştırılmasını talep etmektedir.
6)      Gençlik ve Spor Bakanlığı, mevcut 180 sosyolog kadrosuna 2 yıldır atama yapmıyor. Sağlık Bakanlığı , mevcut 330 sosyolog kadrosuna 3 yıldır atama yapmıyor. Adalet Bakanlığı'nın Denetimli Serbestlik kapsamında  733 sosyolog kadrosu bulunuyor. Bakanlıkların bu kadrolarla ilgili değerlendirme yapması sosyoloji mezunlarının geleceği açısından önem arz etmektedir.
Zeki KARA

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.