TEOG'da Hatalı Soru Var mı? Uzmanlar Açıkladı

TEOG'da Hatalı Soru Var mı? Uzmanlar Açıkladı

UĞUR OKULLARI AKADEMİK KURUL ÜYELERİ2015 TEOG 2. DÖNEM 2. OTURUM SINAVINI DEĞERLENDİRDİ

 Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında 8. sınıf öğrencilerinin girdiği ikinci dönem TEOG ortak sınavının ikinci oturumu 30 Nisan 2015 (bugün) tarihinde Türkiye genelinde toplam 1 milyon 282 bin 512 ortaokul 8’inci sınıf öğrencisinin katılımıyla gerçekleşti.

09:00’da başlayan sınav, dünkü oturum gibi tek oturumda ve 3 dersin sınavları farklı saatlerde olacak şekilde yapıldı. Her bir dersin sınavı, yurtiçi ve yurtdışı sınav merkezlerinde, Ankara saati ile 09.00, 10.10 ve 11.20'de aynı anda başladı. Birinci oturumda sırasıyla Fen ve Teknoloji, T.C İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ve yabancı dil konulu ders sınavları gerçekleştirildi.  Her ders sınavında, 20 sorunun yanıtlanması için öğrencilere 40'ar dakika verildi. Buna ek olarak öğrenciler 30’ar dakika dinlenme süresi kullandı. Ortak sınavlarda A, B, C ve D Kitapçığı olmak üzere 4 farklı kitapçık verildi. Her bir ders sınavı için salonlara 20'şer öğrenci yerleştirildi. Uğur Okulları Akademik Kurul üyeleri soruları değerlendirdi:
 
Uğur Okulları G.M Yrd./Akademik Kurul Başkanı Adil Kurt:
 
Altı ders için ikinci yazılı sınav niteliğindeki TEOG- II. Dönem Merkezî Sistem Ortak Sınavlar bugün tamamlanmıştır.
 
Yayımlanan sınav soruları, 8. sınıf müfredat kapsamlarına ve 9 Eylül 2014’te ilan edilmiş sınav kazanım dağılımına uygundur. Hatalı soru yoktur.
 
Tercih dönemi, öğrenci ve velileri bekleyen zor bir süreçtir. Tercih edilecek bir lise için en önemli ölçüt, öğrenciyi üniversite hayallerine taşıyacak bir lise olup olmamasıdır. Liselerin taban-tavan puanlarına odaklanmak yerine, bir lisenin üniversite sınavlarına hazırlayabilecek gücü ve altyapısı dikkate alınmalıdır.
 
Üniversite sınavlarına odaklanmış bir lise tercihi, iyi bir üniversite tercihi anlamına gelecektir.
 
Uğur Okulları/Uğur Kariyer Merkezi Direktörü Nazik Kösegil:
 
TEOG sistemi Yerleştirme Puanını önemli ölçüde etkileyen ortak sınavlar bugün sona erdi. Bundan sonraki süreçte öğrencilerin son yazılılarına hazırlanmaya devam etmesi gerekiyor. YEP hesaplanırken; 1. ve 2. dönem ortak sınavlarının aritmetik ortalaması ile hesaplanan Ağırlıklı Ortak Sınav Puanı ve 6,7. ve 8. sınıf Ağırlıklı Yılsonu başarı Puanlarının toplamının ortalaması alınarak hesaplanan Ağırlıklı Yıl Sonu Başarı Puanının toplamı ikiye bölünecektir. Temmuz ayında yapılan okul tercihlerinde ise bu formülle 500 puan üzerinden hesaplanan YEP kullanılacaktır. Tercih ve yerleştirme sırasında puanların eşitliği durumunda öğrencinin YBP ve okuldaki devamsızlık sayısı eleyici olacak. Bu nedenle öğrencilerin yazılılara çalışması ve okula devamlılıkları çok önemlidir. Öğrencilerin kalan süreci verimli ve başarılı atlatabilmesi için ders çalışma motivasyonlarına dikkat etmeleri gereklidir. Bu konuda en önemli görev ailelere düşmektedir. Sınav sonucu ile ilgili yargılayıcı tavırlar öğrencinin derslerden uzaklaşmasına neden olacağından, aileler öğrenciye güven ve sevgi aşılamalı onları yargılamamalıdır. Ailelerin bir diğer görevi ise lise araştırmalarını yapmaları, öğrencinin ilgi, yetenek ve becerilerine uygun liseleri saptamalarıdır. Seçilen lisenin öğrencinin geleceğini etkilediğini unutmamak gerekir. Tercih ve Yerleştirme Süreci ile ilgili tüm değişiklikleri takip ederek, bu sürece hazırlıklı olmak önemlidir. Aynı şekilde Tercih ve Yerleştirme Takvimine göre bir yaz planı yapılmalıdır. 
 
Türkçe: Feridun Çakı (Akademik Kurul Türkçe Üyesi)
 
8. sınıf müfredatına bağlı kalınmıştır. Ayırt edici yani sıralamayı ve yerleştirmeyi etkileyecek bir soru yoktur. Dil bilgisi sorularının genel bilgi düzeyini yoklayan, kolay sorular olması pedagojik açıdan çok yerinde bir tutumdur. Bu noktada sınav soruları çok iyi seçilmiştir. Ancak okuduğunu anlamayı ve yorumlamayı gerektiren sorular pedagojik ve bilişsel kapasitenin çok altındadır. Soruların tamamını doğru yapan öğrenci sayısı çok fazla olacaktır.
 
Matematik: A. Serdar Şeker (Akademik Kurul Matematik Üyesi)
 
Matematik testi geçen yılın sınavına göre daha belirleyici bir zorluk gözetlenerek hazırlanmıştır. 8. Sınıf müfredatının yanı sıra 7. Sınıf konularına ait bilgilerin de hatırlanmasını gerektiren sorular yöneltilmiştir. “Olasılık ve istatistik” alanında bu yıl belirleyici bir soru sayısı söz konusudur. Aynı şekilde “eğim” konusuna da ağırlık verilmiştir.
 
 
 
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi: S. Öztürk (Akademik Kurul Din Kültürü Üyesi)
 
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testi, MEB’in Merkezi Ortak Sınavlar için belirlediği konu kapsamına uygun olarak hazırlanmıştır. Sınavın konu dağılımına bakıldığında soruların ‘Zekât, Hac ve Kurban İbadeti ile Hz Muhammed’in Hayatından Örnek Davranışlar ‘ ünitelerinden ağırlıklı olarak geldiği görülmektedir. 1. Dönem uygulanan Ortak Sınavın konu kapsamında olan ‘ Kaza ve Kader’ ünitesinden hiç soru sorulmamıştır. Sorular, geçmiş yıllardaki gibi hadis ve ayet yorumlamaya ve bilgiyi sorgulamaya dayalı ve kolaydır. Sınavda hatalı herhangi bir soru bulunmamaktadır.
 
Fen ve Teknoloji: Aslan Ayhan (Akademik Kurul Fen Bilgisi Üyesi)
 
Fen sınavında müfredat dışı soru bulunmamaktadır. Kazanımlara uygun bir sınav olmuştur. Sınavda bakanlığın daha önce açıkladığı yere kadar tüm ünitelerden soru bulunmaktadır fakat son konulardan daha fazla soru sorulmuştur.
Sınavda hatalı veya tartışmalı soru bulunmamaktadır.
Sınav üst gruptaki öğrencileri ayırt edici nitelikte değildir.
 
TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük: Seda Kaya (Akademik Kurul Sosyal Bilgiler Üyesi)
 
TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük testi, MEB’in Merkezi Ortak Sınavlar için belirlediği konu kapsamlarına uygun olarak hazırlanmıştır. Sınav sorularının tamamının 3, 4 ve 5. ünitelerden seçilmiş olduğu görülmektedir. Yani ilk sınavın konularından hiç soru sorulmamıştır. Bu durum bu sene ilk defa yaşanmaktadır. Sorular önceki yıllarda Seviye Belirleme Sınavlarında kullanılan yapılandırıcı yaklaşıma uygundur. Paragraf yorumlama ve bilgiyi kullanmaya dayanan sorular ağırlıklı idi. Soruların
MEB kitabında yer alan paragraf ve Atatürk’ün sözleri kullanılarak hazırlandığı görülmektedir. 
Daha önceki yılların Seviye Belirleme Sınavı’nda olduğu gibi okul kitabında yer alan açık uçlu soruların çoktan seçmeli sorulara çevrilmesi geleneği bu yıl da aynen devam etmiştir.
Sorular genel olarak kolay düzeydedir. Ayırt edici ve öğrenciyi eleyebilecek soru bulunmamaktadır.
 
İngilizce: İrem Toker (Akademik Kurul İngilizce Üyesi)
 
İngilizce testi, MEB’in Merkezi Ortak Sınavlar için belirlediği konu kapsamlarına uygun olarak hazırlanmıştır. Müfredat dışı veya hata teşkil eden soru bulunmamaktadır. Sorular önceki yıllarda Seviye Belirleme Sınavlarında kullanılan yapılandırıcı yaklaşıma uygundur. Okuduğunu anlama, kelime ve dil bilgisi ölçmeye yönelik sorulardır. Soru tipleri diyalog tamamlama, verilen görselden çıkarım yapma ve cümle tamamlama şeklindedir. Soruların MEB kitabında yer alan konu ve kazanımları göz önüne alarak hazırlandığı görülmektedir.  Daha önceki yılların Seviye Belirleme Sınavı’nda olduğu gibi okul kitabında yer alan açık uçlu soruların çoktan seçmeli sorulara çevrilmesi geleneği bu yıl da aynen
devam etmiştir.
Sorular genel olarak kolay düzeydedir, bununla beraber ayırt edici ve öğrenciyi eleyebilecek sorular da bulunmaktadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.