TEOG sınavlarına o yerlerde ‘terör’ engeli!

TEOG sınavlarına o yerlerde ‘terör’ engeli!

Güneydoğu’da PKK terör örgütüne yönelik operasyonlar kapsamında sokağa çıkma yasağı da sürüyor. MEB, TEOG sınavının o yerlerde yapılmayacağını duyurdu.

MEB Müsteşar Yardımcısı Demirci, Nusaybin, Yüksekova ve Şırnak’ta Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında ortak sınavların yapılmayacağını buralardaki öğrencilerin başka illerde sınavlara alınacağını belirtti.


Güneydoğu’da PKK terör örgütüne yönelik operasyonlar kapsamında sokağa çıkma yasağı da sürüyor. MEB Müsteşar Yardımcısı Demirci, TEOG sınavının o yerlerde yapılmayacağını buralardaki öğrencilerin başka illerde sınavlara alınacağını belirtti.
2016 TEOG ikinci dönem ortak sınavları 27 ve 28 Nisan’da yapılacak. Mazeret sınav tarihi 14 ve 15 Mayıs’ta uygulanacak. TEOG 2. Dönem sınav sonuçları ise Haziran ayı içerisinde açıklanacak. İkinci TEOG sınavlarında sorulacak soruların %30’u birinci sınav konularını, %70’i ise birinci sınavdan ikinci sınava kadar olan konuları kapsayacak.

Sokağa çıkma yasağı devam eden yerlerde eğitimin aksaması özellikle TEOG ve LYS’ye girecek 8. ve 12. sınıf öğrencilerini olumsuz etkiliyor. Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ercan Demirci, Nusaybin, Yüksekova ve Şırnak´ta Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında ortak sınavların yapılmayacağını buralardaki öğrencilerin başka illerde sınavlara alınacağını belirtti.

İLGİLİ HABER
Bahar yorgunluğuna bir de TEOG ve LYS stresi eklendi!
Bahar yorgunluğuna bir de TEOG ve LYS stresi eklendi!
Demirci, terör örgütünün saldırıları nedeniyle Şırnak´ta 44, Mardin’de 26 ve Diyarbakır’da 7 olmak üzere toplam 77 okul ağır hasar gördüğünü belirtti. Ağır, orta ve hafif hasarlı okullar için, 28 milyon 250 bin 585 lira, bölgedeki okulların tamir ve tadilatı için 18 milyon 20 bin 550 lira ödenek, illerin bütçelerinden de yaklaşık 34 milyon lira kaynak aktarıldığını kaydetti

MEB Müsteşar Yardımcısı Demirci, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki terör saldırıları nedeniyle birçok il ve ilçede uygulanan sokağa çıkma yasağı, boykot ve engellemeler yüzünden eğitim-öğretim faaliyetlerinde eğitim-öğretim yılının birinci yarıyılından başlayarak aksamalar meydana geldiğine dikkat çekti. Bu aksamaların telafi edilmesi amacıyla olayların başladığı ilk gün itibarıyla gerekli tedbirlerin alındığını, kısa, orta ve uzun vadeli planlamalar dahilinde çalışmalar yürütüldüğünü dile getiren Demirci, bakanlık bünyesinde bir çalışma grubunun oluşturulduğunu belirtti. Demirci, grubun koordinesinde bölgede vali ve kaymakamlarla görüşmeler gerçekleştirildiğini, il millî eğitim müdürleri toplantısıyla yol haritasının netleştirildiğini, Bakan Avcı´nın bölgede yapılan çalışmaları yerinde ziyaret ederek gerekli iyileştirmelerin yapılmasını sağladığını aktardı.

MİSAFİR ÖĞRENCİ BUTONU UYGULAMAYA KONULDU

Öncelikli olarak yaşanan olaylar neticesinde bölgeden göç etmek zorunda kalan öğrencilerin gittikleri yerlerde eğitim-öğretimlerine kesintisiz devam etmeleri, kalan öğrenciler için ise kapsamlı telafi eğitim programlarının uygulandığını ifade eden Demirci, göç eden öğrencilerin mağdur olmaması ve gittikleri yerlerde eğitim-öğretimlerine devam etmeleri amacıyla Bakanlığın e-okul sistemi üzerinde “Misafir Öğrenci Butonu”nun uygulamaya konulduğunu hatırlattı.

Bu yolla, göç eden öğrencilerin eğitim-öğretimine gittikleri yerlerde kesintisiz devam etmelerinin yolunun açıldığını kaydeden Demirci, “Bu kapsamda ilköğretim düzeyinde 87 bin 334, ortaöğretim düzeyinde 28 bin 88 olmak üzere toplam 115 bin 422 öğrencinin nakil işlemi gerçekleştirildi” dedi. Olaylar nedeniyle, uzun süre okula devam edemeyen öğrencilerin devamsızlık problemlerinin de Bakanlıkça çözüldüğünü, zorunlu devamsızlıklar nedeniyle sınavlara giremeyen öğrencilerin sınav notlarının oluşturulmasıyla ilgili çalışmaların yürütüldüğünü anlatan Demirci, öğrencilerin birinci yarıyıl itibarıyla sorun yaşamadan karne almalarının önünün açıldığını söyledi.

“TELAFİ EĞİTİMLERİ DEVAM EDİYOR”

Demirci, eğitim-öğretim yılının birinci yarıyılı itibarıyla Diyarbakır’ın Sur, Yenişehir, Şırnak’ın İdil, Silopi, Cizre, Mardin’in Dargeçit ve Nusaybin ilçelerinde sokağa çıkma yasağı, boykot ve engellemeler nedeniyle eğitim-öğretim faaliyetlerinde aksamaların meydana geldiğini kaydetti.

Bu aksamaların telafi edilmesi amacıyla öncelikli olarak ara tatilde sınav takvimi nedeniyle 8. ve 12. sınıfların merkeze alınarak bütün öğrenciler için telafi eğitimleri planlandığını, ara tatilde altyapısı uygun okullarda telafi eğitimleri yapıldığını dile getiren Demirci, “Bu eğitimlerde, Diyarbakır´dan 775, Şırnak´tan bin 761, Mardin´den 10 bin 168 olmak üzere toplam 12 bin 524 öğrenciye ara tatil süresince telafi programı uygulandı. Bu programlarda toplam 672 gönüllü öğretmen görevlendirildi.” bilgisini paylaştı.

Ercan Demirci, telafi eğitimlerinin, eğitim-öğretim yılının ikinci yarıyılı itibarıyla sokağa çıkma yasağı biten ilçelerdeki bütün öğrenciler için mahallinde, sokağa çıkma yasağı devam eden ilçelerdeki öğrenciler için merkezi sınavlar dolayısıyla 8. ve 12. sınıf öğrencileri merkeze alınarak yatılı olarak devam ettiğini bildirdi.

YAPILMASI PLANLANAN ÇALIŞMALAR

Demirci, yaşanan olaylar neticesinde alınacak tedbirleri planlamak, uygulamaya koymak amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde oluşturulan koordinasyon kurulunun yaşanan ve yaşanması muhtemel olaylara karşı her türlü planlamayı yaptığını, değişiklikleri izlediğini ve buna uygun tedbirleri aldığını söyledi. Eğitim-öğretim faaliyetlerinin devamı kadar ilerleyen süreçte terörün oluşturduğu etkinin rehabilitasyonu, terör faaliyetlerinin engellenmesi yönünde de çalışmalar yürütüldüğünü kaydeden Demirci, özellikle öğretmenlerin bölgede kalış süresini uzatmak ve tecrübeli öğretmenlerin buralarda görev almasını teşvik etmek amacıyla çalışmalar yapıldığını dile getirdi.

Demirci, öğretmen atamalarının yaklaşık yüzde 70’inin de bu bölgelere yapıldığını, bu yılın şubat ayındaki 30 bin öğretmen ataması ile Türkiye genelinde öğretmen doluluk oranının yüzde 89,99’dan yüzde 93,13’e, Doğu Anadolu Bölgesi´nde yüzde 87,69’dan yüzde 94,01’e, Güney Doğu Anadolu Bölgesi´nde de yüzde 84,36’dan yüzde 92,75’e çıktığını bildirdi. Sokağa çıkma yasağının sona ermesiyle yeni telafi programlarının da planlandığını bildiren Demirci, “Telafi programları, hazirana kadar devam edecek ancak sokağa çıkma yasağı süren ilçeler için de telafi programlarını, yaz aylarında da devam ettireceğiz” diye konuştu.

kaynak: sözcüeğitim

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.