Yılmaz: Bu millet yanlış adamın yanında durmaz

Yılmaz: Bu millet yanlış adamın yanında durmaz

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, halk oylamasına ilişkin, "Eğer demokrasi istiyorsak, milletin hükümeti sandıkta kurmasını istiyorsak, 16 Nisan'da 'evet' diyeceğiz. Bu sistem, uzlaşmayı, barışı, kardeşliği getirecek." dedi.

Yılmaz, halk oylaması çalışmaları kapsamında Kayseri'nin Yahyalı ilçesinde 15 Temmuz Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen mitingde halka hitap etti.

Demokraside bahar yaşanıp, cemre düşmesi için 16 Nisan'da "Evet" diyeceklerini belirten Yılmaz, yeni sistemi "millet hükümeti" olarak adlandırarak, "Evet" oyu kullanılmasının getireceği faydaları anlattı.

Bakan Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"16 Nisan'daki anayasa değişikliği kabul edilirse bir daha bu ülkede yüzde 50'nin altında oy alan hiçbir parti bu ülkeyi yönetemeyecek. Yüzde 34'lerle, yüzde 40'larla mı bu ülkeyi yönetmek daha demokratik yoksa yüzde 50'yi alarak mı yönetmek. Eğer demokrasi istiyorsak, milletin hükümeti sandıkta kurmasını istiyorsak 16 Nisan'da 'evet' diyeceğiz. Bu sistem, uzlaşmayı, barışı, kardeşliği getirecek. Kavgalardan bıktık, kutuplaştırmalardan bıktık, ötekileştirmeden bıktık. Milletin tamamını kucaklamak lazım. 'Evet' dersek bu millet için, bu vatan için doğrusunu yapmış oluruz." Bu sistem, hukuk devletine uygun değil. Hukuk devletinde yetkisi olanın sorumluluğunun da olması lazım. Yetkin varsa millete de hesap vereceksin, parlamentoya da hesap vereceksin. Şimdiki sistemde yetkisi olan millete karşı da meclise karşı da sorumlu değil. Niye böyle Türkiye'de iki başlı bir yönetim var da ondan. Cumhurbaşkanlığı makamını bir vesayet makamı olarak kurguladılar. Bu makama milletin içinden birisinin geleceğini hiç düşünmediler. 28 Şubat'ta Erbakan'a ne yaptıklarını biliyorsunuz, Özal'a ne yaptıklarını biliyorsunuz. İstiyorlar ki bundan sonra hükümetler zayıf olsun. Ankara'daki başka güç odaklarıyla dirsek temasına geçsin. Ne zaman onlar güç odaklarıyla anlaşma yaparsa o zaman sizden oy alanın milletle arasındaki mesafe azalıyor."

Yeni sistemin istikrarı da beraberinde getireceğini bildiren Yılmaz, şöyle devam etti:

"İstikrar varsa millete hizmet gelir. Bu ülkeye istikrar Menderes döneminde gelmiştir, Özal döneminde gelmiştir, Recep Tayyip Erdoğan döneminde gelmiştir. Hem tek partili hem istikrar var. Ancak 70'li yılları, 90'lı yılları kaybettik. Bir hükümetin başlattığı projeyi diğeri devam ettirmiyor. Örneğin, Sivas'ta 1990 yılında şeker fabrikasının temeli atıldı ancak Sivas'ta şeker fabrikası yok. 1,5 yıllık hükümetlere mahkum olmayın diyoruz. Şu an Recep Tayyip Erdoğan cumhurbaşkanı, Binali Yıldırım başbakan hep böyle gider sanılıyor. Haziran ayını gördük, neler kaybettik. Böyle bir olayın ileride yaşanabileceğini düşünerek şimdiden tedbir almalıyız. İstikrarlı bir yönetim Türkiye'yi daha iyi bir üst lige taşır mı? Taşır. 'Taşımaz' diyenlere sözümüz yok, onlar doğruyu söylemiyordur. Bu sisteme karşı gelenler Tayyip Erdoğan karşıtlığından dolayı karşı geliyorlar. Güçlü bir lider var, bu sisteme karşı gelenler Binali Yıldırım ile AK Parti karşıtlığından dolayı karşı geliyorlar. Yoksa bu ülkeyi, evlatlarını, Türkiye'nin istikrarını düşünürlerse herkesin istisnasız 'evet' demesi lazım."

Bakan Yılmaz, olası bir ihtilaf çıkarsa milleti hakem olarak seçtiklerini, çözemedikleri her problemde milletin önüne geldiklerini anımsattı.

"Yetki de senin karar da senin dedik." diyen Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bundan sonra ola ki cumhurbaşkanı ile Meclis arasında sorun çıkarsa hakem millettir. Hakemin millet olduğu yerde sıkıntı olur mu olmaz. 'Tek adam' diyorlar, kime diyorlar, Tayyip Erdoğan'a diyorlar. Niye böyle diyorlar, 'millete hata yaptık' diyemedikleri için. Tayyip Erdoğan'ın bir gücü var mı yok, tek adamın gücü olmaz, yalnızdır. Ne zaman güçlüdür millet yanında durursa güçlüdür. 15 Temmuz bize gösterdi ki millet kimin yanında duracağını biliyor. Kaptan, fırtınalı havada belli olur. Gemisini sağ salim limana götürmesi lazım. İşte 15 Temmuz'da da güçlü bir lider, memleketi parçalanmaktan, uçurumun kenarından, iç savaştan kurtardı. Millete 'neden Tayyip Erdoğan'ın yanında duruyorsun' diye kızamadıklarından Tayyip Erdoğan'a kızıyorlar 'bu millet niye senin yanında duruyor' diye. Güzel bir sözümüz var, kadere iman eden kederden emin olur. Biz bu millete güveniyoruz, bu millet yanlış yapmaz, bu millet yanlış adamın yanında durmaz."

Esma Küçükşahin

 
 
Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.