Yurt dışı için MEB destekli sivil 'Eğitim Ajansı' kuruluyor

Yurt dışı için MEB destekli sivil 'Eğitim Ajansı' kuruluyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "yurt dışındaki paralel yapı okullarının yerine açacağız" dediği Türk okullarıyla ilgili çalışmanın ana hatları belli oldu. Okullar, STK'ların katılımıyla kurulacak 'sivil' bir yurt dışı eğitim ajansına devredilecek.

 Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yurt dışındaki paralel yapı okullarının yerine Milli Eğitim Bakanlığı vasıtasıyla açılacak Türk okullarıyla ilgili çalışmanın ana hatları belli oldu. Buna göre, MEB destekli bir sivil kurum oluşturulacak; bu kurum öncelikle paralel yapı okullarının bulunduğu ülkeler olmak üzere yurt dışında Türk okulları açacak; eğitim kadrosu ve müfredat da Türkiye'den belirlenecek. Bakanlar Kurulu, pazartesi günü yapılacak toplantıda çalışmaya son şeklini verecek.

Müfredatı MEB belirleyecek

Hazırlıkları geçen yıl başlayan çalışmaya ilişkin eğitimcilerin de olumlu görüş belirttiği, kurumsal yapılanma, devletin katılımı ve işletme konularındaki önerilere göre, yeni yapılanmanın şu unsurlardan oluşacağı öğrenildi:

- Kurumsal yapı MEB bürokrasisinden ayrı, daha 'sivil' bir yapı olacak. Bu nedenle başkanlık veya müsteşarlık olarak değil 'ajans' olarak yapılanacak.

- Ajans, 'özel hukuk tüzel kişiliği' olacak ve 'gönüllülük' esasına dayalı olarak eğitimle ilgili sivil toplum kuruluşlarının ortaklığıyla oluşturulacak. Bağış, yardım ve proje destekleri alabilecek, verebilecek.

- İlk etapta yurt dışındaki devlete bağlı Türk okulları kadrolarıyla birlikte Ajans'a devredilecek; müfredatı yine MEB belirleyecek.

- Ajans, paralel yapı okullarının bulunduğu ülkeler öncelikli olmak üzere yurt dışında okul ve yurtlar yaptırabilecek ve işletmesini üstlenecek.

Öğretmenler izinli sayılacak

- Okul ve yurt yaptırılacak ülkelerin bakanlıkları ve o ülkelerdeki eğitimle ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapılacak.

- Eğitim kadrosu Türkiye'deki özel okullardan, devlet okullarından ve yeni mezunlardan seçilecek öğretmenlerden oluşturulacak.

- MEB'den görevlendirilecek öğretmenler yurt dışı görevleri süresince 'izinli' sayılacak, maaşları bu süre boyunca 'ajans' tarafından ödenecek. Ancak öğretmenlere Türkiye'ye döndüklerinde MEB'deki görevlerine devam etme imkanı tanınacak.

- Eğitim yatırımı yapılacak ülkelerin resmi ve sivil kurumlarından da öğretmen alınabilecek.

İşareti Erdoğan vermişti

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yurtdışındaki paralel yapı okullarının yerine Milli Eğitim Bakanlığı vasıtasıyla yeni okullar açılabileceğini açıklamış, Bakan Nabi Avcı da, "Hazırlıklarımız son aşamada. Pazartesi günü yapılacak Bakanlar Kurulu'na sunumunu yapar, sonra da açıklarız" demişti.

Ajans, öğrenci değişim programlarına bakacak

- Ajans, yurt dışında TİKA'nın imkanlarından yararlanabilecek; Yurt Dışı Türkler Başkanlığı'nca yürütülen öğrenci bursları, öğrenci değişim programları gibi faaliyetler de ajansa devredilecek.

- Ajans yurt dışında burs ve proje desteği verebilecek. Türkiye'ye eğitim amaçlı öğrenci getirebilecek, Türkiye'den yurt dışında eğitim görmek üzere öğrenci götürebilecek.

- MEB bünyesinde yurt dışında farklı dillerde eğitim verebilecek öğretmenlerin envanteri çıkarılacak. Öğretmenler genel çağrı üzerine 'gönüllü' olarak yapılan başvurular arasından seçilecek.

- Düzenleme, hükümet tarafından son şekli verildikten sonra TBMM'ye sevkedilecek. Düzenlemenin seçim sürecinin başlayacağı Mart ayından önce yasalaşması planlanıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.