1 ve 2. sınıfta yabancı dil öğretilmeli

1 ve 2. sınıfta yabancı dil öğretilmeli

Türkiye'nin yabancı dil karnesinin çok kötü...

 

Uzmanlar, 4 ve 5 yaşlarında öğretilen yabancı dilin ömür boyu kalıcı olacağını belirterek "Özellikle ilkokulun birinci ve ikinci sınıfında mutlaka İngilizce dersi verilmesi gerekiyor" dedi

 

Binlerce minik için ders zili geçtiğimiz pazartesi çaldı. yaptı. Uzmanlardan bu dönem çocuklara ilişkin bir dizi öneri geldi. Bezmialem Vakıf Üniversitesi Rektörü Çocuk Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Adnan Yüksel, eğitimin ne kadar erken başlarsa çocuk için o kadar iyi sonuçların ortaya çıkacağını ifade ederek, "Bu konuda herhangi bir sıkıntının yaşanacağını kesinlikle düşünmüyorum. Zira Dünyada 30 ülke çocuk eğitimine 5 yaşında başlıyor. Burada önemli olan bir homojen grup oluşturmak. Çünkü bir öğrencinin derecesi çok düşükken diğerinin daha iyi bir başka öğrencinin çok çok iyi olacak. Sınıfları buna göre belirlemek lazım. Burada en büyük görev öğretmene düşüyor. Öğrenci ilk aylarda öğrenciyi gözlemleyip hangisinin hangi seviyede olduğunu anlamakta zorluk çekmez. Kendi kendini kısa sürede belli eder" dedi.

 

ÖĞRENDİĞİ HER ŞEY KALICI OLUR

 

Prof. Yüksel, erken yaşlarda beyinde tek dil merkezinin bulunduğunu dolayısıyla bu dönemde öğretilecek her şeyin kalıcı olacağını anlattı. "Düşünün ki henüz yürüyemeyen bir çocuk 1 yılda konuşmaya, yürümeye ve anlamaya başlıyor. Aynı şey yabancı dil için de geçerlidir" diyen Yüksel, tek dil merkezinin ortaokulda son bulduğunu kaydetti. Yüksel, beyinde ikinci bir dil merkezinin oluşmasıyla bundan sonra alınan birçok şeyin ezber olacağını söyledi.

 

İLK DÖRTTE YABANCI DİL ŞART

 

Yüksel sözlerine şöyle devam etti: "Bu nedenle bir çocuk nörologu olarak benim kanaatim yabancı dil muhakkak ilk dörtte öğretilmeli. Bu dönemde öğretilen dil ömür boyu kalıcı kalır. Zira araştırmalara göre en son öğretilen en erken unutulan şeydir. Türkiye olarak yabancı dilimiz çok kötü. Bu kötü durumu düzeltmemiz için çocuklarımızı 4 ve 5 yaşında yabancı dil öğretmeye başlamalıyız. Özellikle ilk dördün birinci ve ikinci sınıfında mutlaka İngilizce dersi verilmesi gerekiyor. Çünkü çocuklar aileden çok akranlarından bir şeyler öğreniyor."

 

Zorunlu eğitim kapsamında (66-72 ay) 260 bin öğrenci yer alıyor. Bunların yüzde 3'ü yani 7 bin 994'ü rapor aldı. Ayrıca sadece İstanbul'da zorunlu olmayan 60-66 ay arası çocuklardan 21 bin 926'sı ilkokul birinci sınıfa kayıt yaptırdı. Bu da söz konusu yaş arası çocukların yüzde 17'sini oluşturuyor.

 


HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.