2015 Atanamayan Öğretmenlere ve Sınıf Öğretmenlerine Umut Olacak!

2015 Atanamayan Öğretmenlere ve Sınıf Öğretmenlerine Umut Olacak!

2015 Atanamayan Öğretmenlere ve Sınıf Öğretmenlerine Umut Olacak!

 Zirve Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Özcan Palavan, eğitim fakültelerinin ikinci öğretimlerinin kapatılması, yeni eğitim fakültelerinin açılmaması ve yeni bölüm açma noktasında da sınırlılıklar getirilmesinin, 2015’te atama bekleyen öğretmen adayları için umut olacağını söyledi.

Ülkedeki nüfus artış hızı ve çocukların okula nerde ve ne zaman gideceklerinin belli bir durum olduğunu ancak atama yapılırken göç alan bölgelere de dikkat edilmesi gerektiği üzerinde duran Palavan: “Yapılması gereken çocuklar için ne kadar okul, ne kadar öğretmen gerektiğini bulmaktır. Bu da çok zor değildir. Fakat bu ve benzeri tespitler yapılmadan uygulanan öğretmen yetiştirme politikası maalesef ülkemizde diplomalı işsiz öğretmen ordusunu oluşturmuştur.” dedi.

Palavan, “Atamalar çok büyük bir yara olduğu için merhem olarak eğitim fakültelerinde birkaç program hariç ikinci öğretimler kapatılmıştır. Birinci öğretimde durumun sabit kalması gerekirken burada da belli oranda artırıma gidilmiştir. Mevcut eğitim fakülteleri dışında yeni eğitim fakültesi açılmaması kararı ve yeni bölüm açma noktasında da sınırlılıklar gelmesi sevindirici bir gelişmedir. Fakat eğitimde yaptığınız hamlenin ne sonuç doğuracağını görmek zaman alır.” diye konuştu.

2015 yılında herkes atanabilir

2015 yılında mezun olacak adayların ortaya çıkacak durumlarını branşlara göre değerlendiren Palavan şunları söyledi: “İkinci öğretimlerin kapatılması üzerinden 2 yıl geçti. 2 yıl sonra bu çocuklar mezun olup atama isteyeceklerdir. 2015 yılı atamasında şöyle bir durum ortaya çıkacak.

Sınıf öğretmenliğinden örnek verecek olursak mezun olacak sayı yaklaşık 6 bin civarında. Diğer branşlarda da paralel bir azalma var. 2013 atamasında bin 800 sınıf öğretmeni atama olması ve yeni sistem değişikliğinin akabinde olması adına sevindirici bir sayı. Mevcut sınıf öğretmeni açığı ise 2013 yılı için 6 bin 411 olarak belirtilmektedir.

Fen bilgisi için 6 bin 820, İlköğretim Matematik için 7 bin 601 öğretmene ihtiyaç vardır. Bu bilgiler ışığında 2015 yılında tahmini olarak 2 bin 500 – 3 bin aralığında sınıf öğretmeni ataması yapılabilir. Yaklaşık yarısı atanacaktır. Eğer açığı kapatmak niyeti oluşursa herkes atanabilir.”

Palavan, eğitim fakülteleri kontenjanlarının ihtiyaç dahilinde belirlenmesi gerektiğinin altını çizerek 4+4+4 sisteminin öğretmen atamalarına yaptığı etkilere de değindi. “Milli eğitim politikaları belirlenirken ve uygulanırken iyi bir durum tespitinin yapılması gerekir. Sürekli bir sistem getirip sonra değiştirmek insanların sürece uyum sağlamasını zorlaştırmakta ve insanlar yeni sisteme tam uyum sağlamaya başladığında ise bir başka uygulama devreye girmektedir. Bu durum sisteme ve kuruma olan güveni zedelemektedir.” şeklinde konuştu.

Bir taraf sevinirken bir taraf üzülecek

Sınıf öğretmenliği programlarının senede yaklaşık 10 bin civarında öğretmen aldığını Atama yapılan sınıf öğretmeni sayısının ise 3 bin – 4 bin aralığında olduğunu açıklayan Palavan, sınıf öğretmenliğinin yaklaşık yüzde 35’nin açıkta kaldığını 10 yıl içinde sadece sınıf öğretmeni fazlasının 65 bin olduğunu kaydetti.

Palavan, sözlerini şöyle sürdürdü: “ 2009 yılında Sınıf Öğretmenliği KPSS başvuru sayısı 30 bin 395 atanan 4 bin 537, Fen Bilgisi KPSS başvuru yapan sayı 13 bin 705 atanan 988, Sosyal Bilgiler KPSS başvuru yapan sayı 16 bin 571 atanan 481

4+4+4 sistemi ile bir anda 2012 yılında atanan sınıf öğretmeni yaklaşık 300 oldu.

Bu durum sınıf öğretmeni adayları için son derece olumsuz bir durumdu. Çünkü her seneki genel atamaya göre yüzde 90 oranında sayının azalması işsiz öğretmen ordusuna daha fazla katkı sağlamaktaydı.

Bunun iyi yanı ise Fen Bilgisi İlköğretim Matematik, Sosyal Bilgiler gibi alanlarda daha fazla öğretmen ataması olmasıdır. 2013 yılında Fen bilgisinde 13 bin 598 başvurudan 2 bin 781, İlköğretim Matematikte 6 bin 370 başvurudan 3 bin 562, Sosyal Bilgilerde 19 bin 179 başvurudan bin 761 öğretmen ataması olması 2009 verileri ile karşılaştırıldığında bu branşlar için oldukça yüksek bir sayı yaklaşık yüzde 300. Sonuca baktığımızdaysa bir taraf seviniyorken bir taraf üzülüyor. Tabi sevinen sayısı mezun olunan sayıya baktığınızda iç açıcı değil.”

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.