Aday öğretmenlere sözlü sınav kaldırılsın

Aday öğretmenlere sözlü sınav kaldırılsın

Aday öğretmene sözlü sınav kaldırılsın...

 Dün yayımlanan özür grubu yer değiştirme kılavuzundan sonra yaptığımız haberde de değindiğimiz üzere;

Genel Müdür Sayın Hamza Aydoğdu'nun Twiter dan yaptığı açıklamada eş özrü tayini çıkan öğretmenlerle ilgili; "Ayrıca bu durumda olanlara yazılı sonrası sözlü sınav yapılmayacaktır." cümlelerini paylaşmıştı.

Bu durumda bakanlığın yeni bir çalışma yaparak tüm aday öğretmenlerin üzerinden sözlü sınav kaygısını kaldırmalıdır.

Yer değiştirene uygulanmaması diğerlerine uygulanmasının yaratacağı adaletsizlik yerine tüm adaylara eşit yaklaşılması gerekir.

Kaldı ki;

- Üniversiteyi bitirmiş,

- KPSS de başarılı olup atanmış,

- Bir yıl boyunca onlarca belki de yüzlerce öğrenci okutmuş,

- Üstüne 11 Ekim 2015 te yapılacak yazılı sınavdan da başarılı olmuş

Bir öğretmene sözlü sınav yapmak akla ve mantığa uygun gelmemektedir.

Ayrıca MEB'in yapacağı yazılı sınavla ilgili de tedbir alması gerekir.

11 Ekim 2015 te yapılacak sınavda yüzde 50'yi tutan bölüm mevzuat.

Öğretmenin mevzuat bilmesi tabii ki gerekir ama günümüzde mevzuatı bilmek değil mevzuata ulaşmayı bilmek daha önemlidir.

MEB yıllarca bu tür konuları yönetici atamalarında sormakta iken bu uygulamadan vazgeçerek sınavla atanan yöneticileri görevden almış mevzuata hakim olmayan yönetici atamanın yolunu açmıştı.

En basitinden 239 madde, onlarca geçici ve ek maddesi olan 657 sayılı Devlet Memurları Kanununu öğretmen adaylarına ezberletmek ne kadar mantıklıdır?

MEB mevzuat bilen öğretmen mi arıyor?

Öğretmenin mevzuat konusunda bilmesi gerekenler sınırlıdır. Bugün sınav için öğrense bile unutulmaktadır. Sadece genel hatları ile bazı konuların bilinmesi öğretmenler için yeterlidir.

MEB sınav için temel mevzuat bilgilerini içeren ve sınav sorumluluk alanını sınırlayan bir kitapçık hazırlayabilirdi.

Geçmişte öğretmenlere de olduğu gibi diğer aday memurlara da bu konuları içeren sınavlar yapılmıştır. Fakat onlara bu konularda hizmet içi eğitim verilmekte ve konuyu anlatan öğretim görevlilerinin hazırladıkları sorular sorulmaktadır.

Öğretmenin bu dönemde düşünmesi gereken 2015-2016 eğitim öğretim yılının planlamasını yapmak olması gerekirken MEB öğretmenleri 11 Ekim 2015'te yapılacak sınavla meşgul etmektedir.

Bunun anlamı on binlerce öğretmenin 2015-2016 Eğitim Öğretim yılına başlarken bu sınava odaklanmaları, adaylıklarının kaldırılması için belki izin, rapor yoluyla sınava hazırlanmaları, belki de kurslara katılmaları söz konusu olacaktır.

MEB'in önceliklerini iyi belirlemesi gerekir. MEB yetkililerine soruyoruz, bugün bakanlık merkez ve taşra teşkilatında görev yapan yöneticilerinizi bu anlamsız sınava soksak kaç tanesi bu sınavı geçebilir?

MEB'in aday öğretmenleri rahatlatacak adımlar atması dileğiyle...

Maksut BALMUK


HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.