AES: Milli Eğitim Bakanlığı 2017 yılında Öğretmen atamasında sınıfta kaldı!

AES: Milli Eğitim Bakanlığı 2017 yılında Öğretmen atamasında sınıfta kaldı!

Milli Eğitim Bakanlığı MEB 2017 yılı istatistikleri yayımlandı. MEB istatistiklerinde yer alan atama ve yer değiştirme rakamları ile MEB başarısızlığını itiraf etti. Anadolu Eğitim Sen Genel Başkanı Cansel Güven de bu konudaki tepkilerini dile getirdi.

Anadolu Eğitim Sendikası Genel Başkanı Cansel Güven Milli Eğitim Bakanlığının 2017 yılı İdare faaliyet raporunu öğretmen atamaları açısından değerlendirdi. Bakanlığın raporunda yer alan çarpıcı detaylara yer veren Genel Başkan Güven, 2018 yılında eksikliklerin giderilmesi noktasında her zaman olduğu gibi Bakanlıkla olan istişarelerin arttırılacağını belirtti.

Milli Eğitim Bakanlığı 2017 yılında Öğretmen atamasında sınıfta kaldı!

“ Faaliyet raporunda en çarpıcı noktalardan biri öğretmen atamalarıdır” diyen AES Genel Başkanı Cansel Güven; 2017 KPSS Puanıyla atama bekleyen adayların mağdur edildiğini söyledi. “Bakanın dahi yüz bin öğretmen ihtiyacını tespit ettiği 2017 Yılında öğretmen sayımızı 5 bin kadro daha arttıramamış olmak acizliktir” diyen GÜVEN, ilk etapta mülakatsız en az 40 bin atama yapılması gerektiğini vurguladı.

2017 yılında MEB kadroları ancak 4 bin 179 arttı! MEB İstatistiklerini değerlendiren Cansel GÜVEN’in çarpıcı tespitleri şu şekildedir; “2017 yılında Bakanlığa 20.026 sözleşmeli öğretmen ataması gerçekleştirildi. Ayrıca engelli öğretmen ataması 1319, 3713 Sayılı Kanun kapsamında 46, istisnai olarak 5 öğretmeni de hesaba MEB kadrolarına atanan öğretmen sayısı ancak 23 bin 396'da kaldı.Bunun yanı sıra 2017 faaliyet raporuna göre Milli Eğitim Bakanlığı kadrolarında görev yapmakta olan öğretmenlerden 14 bin 548'i emekli oldu. 4 bin 669 kişi de ya istifa etti ya da vefat vb. durumlardan MEB kadrolarından ayrıldı.

AÖL KAYIT 2017-2018 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 2. DÖNEM KAYIT YENİLEME KILAVUZU

Yani; 19 bin 217 eksilen Bakanlık kadrosunu düşünce 2017 yılında ancak 4 bin 179 öğretmen artışı gerçekleştirebildi. İhraç edildiği halde adli kovuşturmada takipsizlik alan, adli ve idari soruşturma geçirmeden OHAL komisyonunun çalışmasını bekleyen, ne ihraç ne iade olmaksızın açığa alınmış halde bekleyen on binlerce öğretmenin durumu da bakanlık tarafından gözetilmelidir.İlan edilen 2018 kadrolarına bakıldığında2017 yılından farklı olmayacağına değinen Genel Başkan Güven, ücretli öğretmen alımıyla bile toplam kadro artışının anca 25 bini bulacağını iddia etti. 2017 yılında öğretmen atamaları noktasında sınıfta kalan MEB'in 2018'de bunu telafi etmesini bekleyen Cansel GÜVEN, yarım milyon nitelikli işsiz öğretmen adayının sesi olma noktasında ihtiyaç kadar, liyakatli/mülakatsız ve kadrolu atama mücadelesini sürdürme sözü verdi.İller arası tayinlerde başarılı olan MEB, il içi tayinlerinde sınıfta kaldı! Milli Eğitim Bakanlığı eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfının 2017 yılı yer değişikliği analizi formunda kendine ayna tuttuğunu belirten Genel Başkan GÜVEN, 2018 için çıkarılması gereken dersler olduğunu ifade etti. Cansel GÜVEN yer değiştirme işlemlerine ilişkin açıklamasında şu bilgilere yer verdi:2017 yılı iller arası ve il içi mazeret ile isteğe bağlı tayin istatistiklerine bakılacak olursa Bakanlık il içi mağduriyetine karşı sessiz kalmaya devam ettiği ortaya çıktı. Ocak 2017 il içi mazerete dayalı yer değiştirmelerinde öğretmenlerin başvurusunun karşılanma oranı % 37,47 olarak gerçekleşti. Ağustos 2017 İl içi mazerete dayalı yer değiştirmeleri % 31,66 olurken, Eylül 2017 il içi mazerete dayalı yer değiştirmeleri de % 31.88 olarak gerçekleşti.

MEB, 32 KURS PROGRAMI İLE İLGİLİ DUYURU YAYIMLADI

İsteğe bağlı yer değişikliği başvurularında Haziran 2017 il içi isteğe bağlı yer değiştirmelerde öğretmenlerin başvurularının gerçekleşme oranı ancak % 25,94 olarak gerçekleşirken Eylül 2017 il içi isteğe bağlı yer değiştirmeleri % 34,62 olarak gerçekleşti.MEB, sadece Ağustos 2017 il dışı mazerete dayalı yer değiştirmeleri başvurusunda % 100 başarı sağlayabildi. 24 bin 811 öğretmenin tayin başvurusunun tamamı gerçekleştirilirken diğer dönemlerde iller arası başvurularda da oranlar % 60-70-80’lerde kalabildi.Açıklamasında sözleşmeli öğretmen sorunlarına da değinen GÜVEN; “Anayasaya aykırı olarak her türlü yer değiştirme hakkından muaf tutulan sözleşmeli öğretmenlerin durumu ise başlı başına faciadır, hukuk devleti için utanç vesilesidir. Aynı işi yapan insanlar arasında temel haklarda kısıtlamaya gidilemez. Sendikal tercihleri üzerinde baskı ve tehdit gölgesi olan sözleşmeli öğretmenlerin ancak doğru bir örgütlenme ile bu haklarını alabileceklerini belirtti.Yer değiştirme başvurusu yapabilen ama bir şekilde puan veya kontenjan engeline takılan öğretmenler mutsuz ve verimsizdir. Geçen yılın istatistikleri bize neyi yanlış yaptığımızı göstermektedir, ders alınması gerektiğini belirten Genel Başkan; adil ve sürdürülebilir bir yer değiştirme sistemi için önerilerinin geçerli olduğunun altını çizmiştir.

MEB 2017/2 YURT DIŞINDA GÖREVLENDİRİLECEK ÖĞRETMENLERİN TEMSİL YETENEĞİ SINAV SONUÇLARI AÇIKLANDI

2018 den başlayarak gelecek yıllarda yayınlanacak MEB istatistiklerinin ihtiyacımızla uyumlu, yüzümüzü ağartacak şekilde olması dileğini paylaşan Cansel GÜVEN,  bu yöndeki sendikal çalışmaları sürdüreceklerinin sözünü verdi. Kaynak: 2017 Yılı MEB İstatistiklerinde Atama ve Yer Değiştirme Başarısızlığını İtiraf Etti 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.