Aşure Nasıl Yapılır?

Aşure Nasıl Yapılır?

İslam dünyasının en önemli günlerinden biri olan hicri takvimin ve yılbaşının başlangıcı olarak kabul edilen Muharrem Ayı için, en hanımları ve herkes tarafından yapılan aşurenin tarifini sizler için bulduk. Oktay Usta'nın en güzel aşure tarifini ve diğer aşure tariflerini bu haberimizde bulabilirsiniz. "Aşure Nasıl Yapılır?" adlı haberimizde Oktay Usta'nın aşure tarifi ve en güzel aşure örnekleri, tarifleri yer almaktadır

 İslam dünyasının en önemli günlerinden biri olan hicri takvimin ve yılbaşının başlangıcı olarak kabul edilen Muharrem Ayı için, en hanımları ve herkes tarafından yapılan aşurenin tarifini sizler için bulduk. Oktay Usta'nın en güzel aşure tarifini ve diğer aşure tariflerini bu haberimizde bulabilirsiniz. "Aşure Nasıl Yapılır?" adlı haberimizde Oktay Usta'nın aşure tarifi ve en güzel aşure örnekleri, tarifleri yer almaktadır
 

Türk hanımlarına ve Türk mutfak sanatlarına karşı büyük sorumluluklar ve misyon edinen, tatlıların, kavurmaların, hasılı tüm yemeklerin üstadı ve mutfağın efendisi Oktay Usta'dan sizlere altın nasihat niteliğinde Muharrem Ayı'nın önemine binaen özel Kazanda Aşure tarifi. Şimdiden afiyet olsun....

KAZANDA AŞURE

1250 gr. buğday
600 gr. fasulye
600 gr. nohut
600 gr. üzüm
600 gr. kuru kayısı
600 gr. incir
3 elma
1 su b. pirinç
2 kg toz şeker
yarım çay b. gül suyu
3 su b. süt
su
ÜZERİ İÇİN:
nar tanesi
fındık
ceviz
tarçın
kuş üzümü
dolmalık fıstık
 
HAZIRLANIŞI: Akşamdan nohutu tuzlu ve sıcak suyla ıslatıyoruz. Fasulyeyi ve buğdayı da ayrı kaselere koyup soğuk suyla ıslıyoruz. Sabah fasulyeyi ve nohutu süzüyoruz ve yıkıyoruz.

Ayrı tencerelere koyuyoruz, üzerlerini aşacak şekilde su koyuyoruz ve haşlıyoruz. Kaynayınca köpüklerini alıyoruz. Haşlanınca sularını süzüyoruz ve soğuk sudan geçiriyoruz. Buğdayı da elimizle oğuşturarak kara suyu çıkana kadar yıkıyoruz. Süzdürüyoruz ve tencereye alıyoruz.

Üzerini 3 parmak aşacak şekilde sıcak su koyuyoruz. 5 dakika kaynatıp altını kapatıyoruz ve 10 dakika dinlendiriyoruz. Tekrar altını açıyoruz 1 taşım daha kaynatıyoruz ve
yine 10 dakika dinlendiriyoruz. Tekrar ocağı açıyoruz. Suyu azalmış olduğu için kaynar su ekliyoruz.Nohutu ve fasulyeyi ilave ediyoruz. Kuru üzümleri iyice yıkayıp süzdürdükten sonra tencereye ekliyoruz. Hepsini bir kaynatıyoruz. Buğdayın özü çıkıp kıvamı koyulaştığı için yine kaynar su ekliyoruz. Yarım
saat sonra içine yıkanmış süzülmüş pirinci ilave ediyoruz.

Soyulmuş ve küp doğranmış elmayı ekliyoruz. Küp doğranmış ve suda bekletilmiş kayısıları da yıkayıp süzüyoruz ve tencereye ilave ediyoruz. Azaldıkça kaynar su ekliyoruz. Bu ölçüler için toplamda 15 ila 20 litre arası su kullanıyoruz. Elmalar pişmek üzereyken sütü ekliyoruz. Son olarak şekerini ve gül suyunu döküyoruz. İncirleri küp doğrayıp suda haşlıyoruz. Suda bekletiyoruz ve kara suyu çıkana kadar bekletiyoruz. Suyunu süzüp yıkıyoruz. İncirleri de en son tencereye katıyoruz. Bir taşım daha kaynatıyoruz ve sıcakken kaselere paylaştırıyoruz. Üzeri kabuk bağlayınca, nar tanesi, fındık ve ceviz kırığı, tarçın, kuş üzümü ve dolmalık fıstıkla süsleyerek servis ediyoruz.


 
Aşureniz neli olsun?

Aşure gerek içine katılan gerekse süslemesinde kullanılan malzemeler açısından sınır tanımaz bir tatlı. İçine ve üzerine ne koyacağınız tamamen hayal gücünüze ve damak zevkinize kalmış. Aşurenin olmazsa olmaz malzemeleri buğday, nohut, fasulye, pirinç ve şeker olsa da içine kuru bakla koyan da var, yer buğday yerine bulgur kullanan da. Ayrıca Ebru Omurcalı'nın tarifinde yer aldığı gibi gül suyu yerine zerde ya da yazarımız Nevin Halıcı gibi safran, kişniş ve sarı üzüm gibi farklı tatlarla da aşurenizi zenginleştirebilirsiniz. Pasta tasarımcısı Nazlıhan Gündüz gibi kestane ve yaban mersinine yer vererek alışılagelmişin dışında bir aşure yapabilirsiniz.

Daha çok fındık, ceviz, badem, nar, kayısı, incir, tarçın, Hindistan cevizi gibi malzemeler ile süslense de kimileri muz, elma, ayva, portakal kabuğu, kavrulmuş susam, Antep fıstığı da kullanabiliyor. Ayşe Tüter kimilerinin süslemede çikolata parçacıkları kullanması eleştiriyor ve aşurenin pasta olmadığını hatırlatıyor. Tabii yine de tercih size kalmış.

AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN?

Aşure, Hicri takvime göre Muharrem ayının onuncu günü yapılan tatlıdır. İslami inanca göre Muharrem ayının onuncu günü, Nuh Büyük Tufan’dan sonra karaya ayak bastığında elinde kalan son malzemelerle bu tatlıyı yapmıştır. Temel olarak su, buğday, nohut, toz şeker, fasulye, pirinç kullanılarak yapılır. Süsleme amacı ile ceviz, çam fıstığı, badem, nar, susam ve tarçın gibi kuruyemiş, meyve ve baharatlar kullanılır. Tarifi hiçbir hayvansal ürün içermemesi itibariyle vegandır.

Alevi kültüründe, Kerbela Savaşı’nda Hüseyin’in öldürüldüğü günde aşure pişirilmesi ile aşurenin hiçbir hayvansal ürün içermemesi arasında bağlantı kurulur ve şiddetin genel olarak protesto edildiği ifade edilir. Aleviler, her sene aşurelerini pişirip konu komşu ile paylaştıkları Muharrem ayında 12 gün boyunca etin tüketilmediği bir oruç tutarak öldürmenin her türlüsünün (besin için kesilen hayvan dahil) şiddet olduğunu idrak ederler.

Aşure ayı 10 Muharrem miladi olarak bu yıl 23 Ekim 2015 Cuma günüdür. 14 Ekim Çarşamba günü ise Muharrem Ayının ilk günüdür.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.