Atama bekleyen öğretmenler dikkat!

Atama bekleyen öğretmenler dikkat!

Getirilecek yeni eğitim sisteminde köklü değişikler olacak. Taslak son şeklini alarak Başbakanlık'a sunuldu.

Fen edebiyatlarda ikinci öğretimler kapatılacak. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından öğretmen yetiştirmeyle ilgili yürütülen "Ulusal Öğretmen Strateji Belgesi Taslağı" tamamlandı.


Fen edebiyatlarda ikinci öğretimler kapatılacak. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından öğretmen yetiştirmeyle ilgili yürütülen "Ulusal Öğretmen Strateji Belgesi Taslağı" tamamlandı.
 
Taslağa son şekli verilerek yaklaşık 1 ay önce Başbakanlık'a sunuldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın onaylaması durumunda taslak Bakanlar Kurulu'nda görüşülecek.
 
TASLAĞA GÖRE SUNULANLAR
Taslağa göre artık branş öğretmenlerini fen ve edebiyat fakülteleri yetiştirecek, eğitim fakülteleri ise okul öncesi ve sınıf öğretmenliği bölümleriyle devam edecek. Bu arada Fen edebiyat mezunları pedagojik formasyonu eğitim fakültelerinden almaya devam edecekler.
 
 
Önceden bilim adamı yetiştiren Fen-Edebiyat fakültelerinde yine eskiden de bulunan fizik, biyoloji, matematik, edebiyat, felsefe gibi bölümler olacak.
 
Ancak öğretmen olmak isteyenler de artık bu bölümlere girmek zorunda kalacak. Çünkü Eğitim fakültelerinde bu bölümler olmayacak.
 
ÖĞRETMENLER BAŞARI PUANLARINA GÖRE YÜKSELEBİLECEK
Ulusal Öğretmen Stratejisi'ne göre, öğretmenlere sınav yolu gözüktü. Yeni sisteme göre öğretmenler,performanslarının yanı sıra, sınavdan aldıkları puana göre yükselebilecek.
 
Yeni sisteme göre öğretmenlerin tümü, aynı basamaktan mesleğe başlayacaklar ve basamak atlamak için sınava girecekler. Performansları ve akademik başarılarının yanı sıra sınavdan aldıkları puana göre görevde yükselecekler.
 
PERFORMANSA GÖRE SATATÜSÜ DÜŞECEK
Başarı oranına göre öğretmenlerin ücretleri, sorumlulukları, statüleri, kariyerleri ve hakları artmış olacak. Statüsü yükseltilmiş öğretmenler, belli bir zaman aralığıyla sınava tabi tutulacak ve bulunduğu statüyü koruması için bu sınavdan geçerli not alması gerekecek. Aksi halde öğretmenin bulunduğu statü,performansına ve sınav notuna göre bir alt konuma düşürülecek. Statüsü yükseltilmiş öğretmene, mesleği ile ilgili bazı konularda öncelik hakkı tanınacak. Bakanlık, bu sistemle hem öğretmeni geliştirmeyi, hem de eğitimdeki kaliteyi artırmayı hedefliyor.
 
KADEMELİ MAAŞ
Öğretmenler kariyerinde ilerledikçe eğitimin merkezinde yer alacak. Başöğretmen olduğu takdirde maaşı artacak, haftalık çalışma süresinin yarısında öğrencilere eğitim verirken diğer yarısında ise yeni öğretmen olanlara hizmet içi eğitimle tecrübelerini aktaracak. AB ülkelerinde öğretmenler, üç yılda bir sınava tabi tutuluyor. Sınavlarda başarısız olan öğretmen bir yıl kütüphanelerde görevlendiriliyor. Bir yıl sonra yapılan sınavda başarılı olursa öğretmenlik görevi devam ediyo

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.