Atama Bekleyen Öğretmenler Hakkını İstiyor!

Atama Bekleyen Öğretmenler Hakkını İstiyor!

AES Kopya Mağdurlarının Hakkını İstiyor!

 2010 yılı, eğitim sistemimiz ve öğretmen atamaları adına kapkara bir yıl olarak tarihe geçti. 2010 KPSS kopya skandalında hırsızlığı kimlerin, nasıl yaptığı devlet sırrı gibi gizliliğini korumakta iken, devletimizin yetkili organları failleri bir türlü bulamamaktadır. Hakkı çalınan mağduriyetiyle baş başa kalmışken, “atanmak” hırsızın yanına kar kalmıştır.


Üzerinden bunca zaman geçtikten sonra kopya çekip de TRT gibi pek çok devlet kurumuna yerleşenlere dokunulacağını beklemek fazla iyimser kaçar ama bu skandalın faturasını ödemekte olan binlerce mağdur öğretmen için hala bir şey yapılabilir.


Öğretmenlerimiz ve aileleri (KPSS sınavı dahil tüm merkezi sınavlar yalnız bireyi değil aileyi hatta tüm sosyal çevresini etkilemektedir) emeğin karşılık bulacağı günlerde patlak veren kopya skandalı yüzünden maddi manevi büyük bir kayba uğramıştır. Kaybın maddi boyutunu bir kenara bırakırsak kopya mağdurlarının pek çoğu yeniden KPSS sınavına hazırlanıp aynı kaygıyı, ama bu kez kafasında bin bir türlü kuşkular varken fazlasıyla yaşadı. Tüm bu olumsuzluklara rağmen, alın terinin karşılığını alan öğretmenlerin göreve başlama serüveni bitmek bilmedi. Ve NİHAYET helalinden sınav kazanan genç eğitimcilerimiz Aralık 2010 döneminde atanarak çeşitli tarihlerde görevlerine başladılar.


Sürece yabancı olanlar belki “bir şekilde atanıp görevlerine başlamışlar, sorun çözüldü” diyebilir ancak sorunun katmerlisi bunun üzerine geldi. Yürürlükteki Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğine göre görev yerinde 3 yılını doldurmamış öğretmenler il içi ve iller arası yer değiştirme talebinde bulunamıyor. Buradaki 3 yıl şartı, 30 Eylül tarihi baz alınarak sağlanıyor. Yani kopya skandalı olmasaydı, 2010 yılının Ağustos ayında atanmış olacak öğretmenlerimiz 2013 yılı il içi ve iller arası yer değiştirme talebinde bulunabileceklerdi. Ne yazık ki şu durumda atamalarının gecikmesinde sorumlulukları olmamasına rağmen bedel ödemek zorunda bırakılıyorlar.


Bu konuda bakanlığımızın atacağı küçük bir adım ile 2010 Aralık ataması öğretmenlerimizin bir kez daha mağdur edilmesinin önüne geçilebilir. Bakanlığın atacağı bu adımla vicdanlardaki kopya yarası daha fazla kanamayacaktır.


Aralık 2010 Döneminde Atanan 30.000 Öğretmen için Talep ve Önerimiz :


2013 yılı yaz döneminde yapılacak yer il içi ve iller arası değiştirmeler için yayınlanacak kılavuzlarda 2010 Yılının Aralık ayında göreve başlayanların da başvuru yapmasına olanak sağlanacak şekilde, başvuruya esas çalışma süresi 2 yıl ile sınırlandırılmalıdır.


İlgili süre içinde askerliğini öğretmen olarak yapanların hizmeti de görev süresine sayılmalı, başvuruları engellenmemelidir.


Başvuru hakkının “yer değiştirme” anlamına gelmediği, 2010 Mayıs'ında çıkarılan rotasyon affı ile pek çok ilin tayine kapalı kaldığı malumdur. Özellikle zorunlu hizmet bölgelerine puan, maaş başta olmak üzere pozitif ayrımcılık getirilirse isteğe bağlı tayinlerin yönü batıdan doğuya değişecek, kontenjan açılacaktır. 2010 Aralık ayında göreve başlatılanların bir kısmı halen çalıştığı bölge içinde veya yine düşük puanla atanabilecekleri illere de tayin isteyecektir. Bu mağdur gruba “gelişmemiş illerden kaçmak istiyorlar” muamelesi yapmak yersizdir. Yer değiştirecek olan öğretmenlerin yerine İLK ATAMA yoluyla ihtiyaç kadar öğretmen atanması durumunda hiçbir sıkıntı yaşanmayacaktır.


Her yer değiştirme döneminde yaşanan “açık gösterilmeyen” kurumlar sorunu da öncelikli olarak çözülmeli, ücretli öğretmen uygulamasına son verilerek tüm boş normlar atama ve yer değiştirmelere açılmalıdır.


Bakanlığımız birçok kez yer değiştirme dönemlerinde kılavuzlara geçici ya da ek maddeler koyarak pek çok olumlu ya da olumsuz sonuç doğurabilecek hamlelere imza atmıştır. Yukarıda belirttiğimiz adımları atması da zor olmayacaktır. Kaldı ki bu yaklaşımla hiç kimsenin hakkı yenmeyecek, sadece gerçekten hakkı yenenlere özür niteliğinde yapıcı bir işlem gerçekleşecektir.


Bakanlığımızın yaklaşık 30.000 mağdur öğretmenimizin ve yakınlarının haklı talebine kulak verip en kısa sürede olumlu adımlar atacağı ümidiyle çözüm önerilerimizi kamuoyu önünde MEB ile paylaşıyoruz.

 

Murat Mehmet GÜLER

AES Genel Başkan Danışmanı

AES Manisa İl Temsilcisi

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.