Atama Bekleyen Okul Öncesi Öğretmenlerinden Mesaj Var

Atama Bekleyen Okul Öncesi Öğretmenlerinden Mesaj Var

Bu metni sizlere tüm OKULÖNCESİ ÖĞRETMEN ADAYLARI ADINA yazıyorum.

Zorunlu olduğu dönemden itibaren ülke çapında hızlı bir gelişme gösteren okulöncesi eğitim getirilen 4+4+4 sisteminden dolayı yine aynı hızla gerileme gösterdi. Bizler üniversite yıllarımızda gördüğümüz eğitimde çocukların beyin gelişiminin %80 inin 0-4 yaş dönemlerinde geliştiğini gördük. Ancak öyle bir duruma gelinildi ki yeni eğitim sistemiyle bizlerin olan 5 yaşı şuan ilkokula başlama yaşı oldu.

Bizler o yaşlarda çocuklarımıza kalem tutmayı, özbakım becerilerini yapabilmesini , en basit örnekle ‘teşekkür ederim, afiyet olsun’ gibi kelimeleri kullanmasını öğretirken bu çocuklar şimdi bu yaşta okuma-yazmaya başlıyor. Kalem tutmasını öğrenmeden yazı yazmaya başlıyorlar. Ancak şuan tekrar dönüş yapılıp 60 ay isteğe bağlı 66 ay zorunlu oldu.

Okul öncesi eğitimin çocuklar, aileler ve toplum açısından birçok faydası vardır. 0-6 yaş arasını kapsayan erken çocukluk dönemi çocuğun en hızlı geliştiği dönemdir. Erken çocukluk dönemindeki deneyimler beynin çalışma biçimi için belirleyicidir. Yapılan çalışmalar okul öncesi eğitim alan çocuklarda okula devam oranlarının ve okul başarısının daha yüksek olduğunu göstermiştir

Okul öncesi eğitim sosyal ve duygusal gelişimi destekleyerek, yetişkinlik döneminde de kişilerin daha üretici ve verimli olmalarını ve sahip oldukları potansiyeli tam olarak kullanmalarını sağlar. Çocukların gelişim özellikleri, bireysel farklılıkları ve yetenekleri göz önüne alan, sağlıklı bir biçimde fiziksel, duygusal, dil, sosyal ve zihinsel yönden gelişimlerini sağlayan, olumlu kişilik temellerinin atıldığı, çocukların kendilerine güven duymalarının sağlandığı, ebeveyn ve eğitimcilerin etkin olduğu kaliteli bir okul öncesi eğitim programına katılan çocukların diğer çocuklara kıyasla gelecekte okul başarıları daha yüksek, sosyal ve duygusal, sözel, zihinsel ve fiziksel gelişim açısından daha yetkin olduklarını araştırmalar göstermiştir.

Okul öncesi eğitimin yararlarını kısaca şu şekilde sayabiliriz:

1-Çocukların zeka puanlarında yükselme
2-Sınıfta kalma ve okul eğitiminden ayrılma oranlarında düşme
3-Çocukların beslenme ve sağlık durumunda iyileşme
4-Sosyal ve duygusal davranış gelişiminin daha ileri olması
5-Daha olumlu ebeveyn-çocuk ilişkisi6-Yetişkinlikte kendine yeten bireyler olmak .


Bu yüzden bu dönemde çocuğun zihinsel ve bedensel olarak yeterli beslenmesi ve etkileşimde bulunabildiği, onun gelişimini destekleyen bir ortamda bulunması gerekmektedir. Erken çocukluk eğitimi insan gelişiminin başlangıç noktasıdır. Okul öncesi eğitim, çocukların ve ülkemiz insanının uzun vadede daha üretken, sorun çözmede daha yetkin olmasını sağlar.Böyle önemli gelişim dönemlerinde olan bir çocuğa maalesef ki Türkiye şartlarında gerçek okulöncesi öğretmenleri değil farklı alanlardan gelen şuanki adı ile ücretli öğretmenler dediğimiz maliye,işletme, kamu yönetimi bölümü mezunları anasınıflarında ders vermektedir.

Ücretli öğretmenlik de en çok çalışan 2.branşa sahip olan bir bölümüz için bu çok acı verici bir durumdur.Hükümet bu konuda bir takım adımlar atmış ancak henüz somut bir sonuç alınamamıştır. Yaygınlaştırma oranı %65lere çıkıp 2 yıl içinde tekrar %40lara düşmüştür.Atınlan adımların bir kısmı aşağıdaki gibidir.

Okulöncesi Çağında çocuğu olan aileler ve okulöncesi öğretmenleri bu konudaki çalışmaların hızlı bir şekilde tamamlanmasını ve okulöncesinin temel eğitim kademesine dahil edilmesini bekliyor.

2010 yılındaki Fatih Projesine göre; AVRUPA BİRLİĞİ VE DIŞ İLİŞKİLER DAİRESİ BAŞKANLIĞI1Kurum : OECDRapor : Ekonomi Politikası Reformları - Büyümeye Doğru 2013(Economic Policy Reforms - Going for Growth 2013)Hazırlayan : Nesrin Alican BenlialperAB Uzmanı* Okullaşma oranı artmıştır, ancak okulların kalite ve fırsat eşitliği açısındaniyileştirilmesi, okullar arasındaki farklılıkların giderilmesi gerekmektedir.* Öğrencilerin matematik, bilim ve okuma alanındaki becerilerinin sınandığı PISAtestinde Türkiye, OECD ortalamasının gerisinde yer almaktadır. Okul öncesieğitimin geliştirilmesi ve mesleki eğitimin özel sektör ile işbirliği halinde çalışılarakyaygınlaştırılması gerekmektedir


261. Hükümet 4 yıllık icraat planı :EĞİTİM PROJELERİ: Okul öncesi eğitim ilköğretimle birleşecek. Bütün il ve ilçelerde okul öncesi eğitime önem verilerek yaygınlaştırılacak. Zorunlu eğitim-öğretim 13 yıl olacak. Açılacak dersliklerle bir sınıfta en fazla 30 öğrenci ders görecek. Üniversitelerde öğretim üyesi başına 20 öğrenci düşecek. 2015'e kadar ortaöğretimde okullaşma oranı yüzde 85'e çıkacak. Aynı zamanda ;Başbakan Recep Tayyip Erdoğan partisinin 2013 vizyonunu kamuoyuna ilan ettiği zamanda ki yaptığı açıklamada Okul öncesi eğitimin zorunlu olacağını da belirtti.

İşte konuyla iligli başbakanın açıklamaları:Eğitim her zaman olduğu gibi yine AK Parti iktidarının en öncelikli gündemi olacak. Okul öncesi eğitimde şu var mı bu varmı demiyeceğiz. Bütün illerimizde ilçelerimizde okul öncesi eğitimi gerçekleştireceğiz. Bu çalışmamızı ilköğretimle birleştireceğiz. Böylece zorunlu eğitim öğretimi 13 yıla çıkarmış oluyoruz. Bunlar 12 yılı konuşurken biz 13?ü konuşuyoruz. Bundan sonra bunlar da aynı şeyi konuşacak.Sayın Başbakanımızın yukarıda belirtilen sözlerini kendilerine hatırlatır. Mağduriyetimizin en kısa sürede giderilmesini rica ederiz.


ATAMASI YAPILMAYAN OKULÖNCESİ VE EĞİTİMİ ÖĞRETMENLER

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.