Bakan Avcı: ''Öğretmen açığını kapattık''

Bakan Avcı: ''Öğretmen açığını kapattık''

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, öğretmen atamalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Bakan Nabi Avcı, sık sık ziyaret ettiği ve Milletvekili olduğu Eskişehir'de öğretmen atamalarına ve öğretmen açıklarına değindi. Eskişehir ve ilçelerinden öğretmen açığını büyük ölçüde kapattıklarını vurguladı.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "Bu son atamalarla birlikte ilçelerimizde öğretmen açığını büyük ölçüde kapatmış olduk. Sivrihisar'da 60, Çifteler'de 40 yeni göreve başlayan öğretmenlerimiz var" dedi.

Belediye başkanlarının yanı sıra ilçe yöneticileri ve halkla görüşme yaptığını ve bu temaslarının verimli geçtiğini belirten Bakan Avcı, söz konusu ilçelerde özellikle Milli Eğitimin, okulların ve öğretmenlerin durumları, okulların kontenjanlarını daha yakından bakma imkanlarının olduğunu söyledi.
      
Bakan Avcı, Eskişehir'in eğitim konusunda son iki yılda büyük mesafe aldığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu son atamalarla birlikte ilçelerimizde öğretmen açığını büyük ölçüde kapatmış olduk. Sivrihisar'da 60, Çifteler'de 40 göreve yeni başlayan öğretmenlerimiz var. Belediye başkanlarımız her 3 ilçemiz de eksiklikleri hızlı bir biçimde gidermeye çalışıyorlar. Merkezi yönetimle uyum içerisinde. Gerek Milli Eğitim Bakanlığı, gerekse diğer bakanlıkları ilgilendiren konularda iş birliği içerisinde inşallah sorunlarımızı birer birer çözüyoruz."

Bakan Nabi Avcı daha sonra ilçede yapımı süren ve 300 kişi kapasiteli yurt inşaatında incelemelerde bulundu.

150 bin civarında Suriyeli öğrenci eğitim alıyor
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "150 bin civarında Suriyeli öğrenci şu anda Türkiye'de eğitim görüyor. Bizim hesaplarımıza göre bunun dışında 200 bine yakın gündüz eğitime alınamamış çocuklar olduğunu tahmin ediyoruz" dedi.
      
Suriye'den gelen mültecilerden 8 bininin geçici kimlik numarası ve oturma izni aldığını belirten Avcı, söz konusu mültecilerin çocuklarının Türkiye'deki okullarda düzenli eğitimlerine devam ettiklerini söyledi.
      
Mültecilerin 70 bininin, 11 ilde kurulan kamplardaki okullarda eğitimini sürdürdüklerini anlatan Bakan Avcı, şöyle konuştu:
"Söz konusu çocuklardan 71 bin 500'ünün ise değişik kentlerde belediye, valilik, sivil toplum kuruluşları tarafından organize edilen okullarda eğitimlerini sürdürüyorlar. Demek ki 150 bin civarında Suriye'li öğrenci şu anda Türkiye'de eğitim görüyor. Bizim hesaplarımıza göre bunun dışında 200 bine yakın gündüz eğitime alınamamış çocuklar olduğunu tahmin ediyoruz. Ancak yapacak epey bir işimiz var. Bu eğitim gören çocuklara, kamplarda eğitim gören çocuklara, Suriye'den gelen öğretmenler, Suriye müfredatına göre eğitim veriyorlar. Bunlar 12'inci sınıfı bitirip, olgunluk sınavını başardıktan sonra lise mezunu sayılıyorlar ve kontenjan dahilinde üniversitelerimize kabul ediliyorlar. Onun dışında birinci sınıftan itibaren de bu okulların hepsinde hafta da 5 saat bu çocuklara zorunlu Türkçe dersi veriyoruz. Dolayısıyla demek ki 150 bin civarında belki Suriye'den gelen misafirlerimizin çocuklarına aynı zamanda Türkçe de öğretmiş oluyoruz. Yeterli mi? Yeterli değil ama Türkiye kendi şartlarında yapılabileceklerin en iyisini yapıyor."
      
Risk altındaki okullar güvenli yerleşe taşındı
Uluslararası camianın da bu konuda elini taşın altına koyması gerektiğini anlatan Bakan Avcı, şunları söyledi:
"Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'nun (UNICEF) sınırlı katkılarının dışında uluslararası camianın doğrusu bu konuda çok ciddi katkısı olmadı. Zaten gelen misafir sayısından bu belli. Türkiye'nin biliyorsunuz son bir ay içerisinde hatta 3 günde aldığı Suriyeli misafir sayısı bütün Avrupa ülkelerinin bu olayların başlangıcından bugüne kadar aldıkları mültecilerden daha fazla. Türkiye bütün Avrupa ülkelerinin aldığı, 139 bin civarında zannediyorum, mültecinin çok üstünde misafiri 300 bine yakınını 3 günde aldı. Türkiye bu konuda kendisine düşeni fazlasıyla yapıyor. Eğitim konusunda da yapıyor. 150 bin yeni öğrenciyi kendi standartlarına uyarak onların ulusal müfredatlarına da dikkat ederek, eğitiyoruz."
      
Bakan Avcı, Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde eğitim gören öğrencilerin durumu ile ilgili söz konusu ilçede yerel yönetimlerin, valiliklerin özellikle okulları güvence altına alacak tedbirleri aldıklarını belirterek, risk altında olan okulları güvenli yerlere taşıdıklarını, endişeye gerek olmadığını bildirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.