Bir derece 37 bin öğretmen adayını da kapsayacak

Bir derece 37 bin öğretmen adayını da kapsayacak

Eğitim Bir-Sen Genel Başkan Vekili Selvi: - "Toplu sözleşme ilk gününde, sözlü olarak bağıtladığımız ve sonunda da mutabakata vardığımız 2006'dan sonra göreve başlamış memura, bir derece verilmesi. Buna şu anda atanma bekleyen 37 bin öğretmen adayı arkadaşımız da dahil"

 Eğitim Bir-Sen Genel Başkan Vekili Latif Selvi, "Toplu sözleşme ilk gününde, sözlü olarak bağıtladığımız ve sonunda da mutabakata vardığımız 2006'dan sonra göreve başlamış memura, bir derece verilmesi. Buna şu anda atanma bekleyen 37 bin öğretmen adayı arkadaşımız da dahil" dedi.

Selvi, sendika genel merkezinde, eğitim, öğretim ve bilim hizmet kolunda toplu sözleşme kazanımlarına ilişkin düzenlenen basın toplantısında, toplu sözleşmede kamu çalışanları için önemli kazanımlar elde ettiklerini belirtti.

Son dönemlerde yapılan toplu sözleşmelerde pazarlıkların son derece çetin sürdüğünü ifade eden Selvi, kazanımların kamu ve eğitim çalışanlarıyla ülkenin yararına olduğunu dile getirdi.

Toplu sözleşme sonucu, 2016'da ilk altı ayda yüzde 6, ikinci altı ayda yüzde 5, 2017'de birinci altı ayda yüzde 3, ikinci altı ayda yüzde 4 zam alındığını anımsatan Selvi, "Zamların neye tekabül ettiğini bir kaç örnekle izah etmek istiyorum. 9'un 1'indeki bir öğretmen arkadaşımız 1 Temmuz itibarıyla 2 bin 322 lira alıyordu. Ama gelecek yıl, Temmuz 2016 itibarıyla 2 bin 585 lira almış olacak. Yine 1'in 4'ündeki bir arkadaşımız 1 Temmuz 2015 itibarıyla 2 bin 697 TL maaş alırken yine 1 Temmuz 2016'da 3 bin 2 lira almış olacak" diye konuştu.

Bu oranlar doğrultusunda, 5'in 1'indeki bir şefin, Temmuz 2015 itibarıyla 2 bin 218 lira alırken, gelecek yıl 2 bin 468 lira alacağını kaydeden Selvi, 14'ün 1'indeki bir memurun Temmuz 2015 itibarıyla 2 bin 52 lira alırken, gelecek yılın aynı ayında 2 bin 283 lira alacağını bildirdi.

Bunların yalın maaşlar olduğunun altını çizen Selvi, enflasyon farkının da maaşlara yansıtılacağını belirtti.

Selvi, "Toplu sözleşme ilk gününde, sözlü olarak bağıtladığımız ve sonunda da mutabakata vardığımız 2006'dan sonra göreve başlamış memura, bir derece verilmesi. Buna şu anda atanma bekleyen 37 bin öğretmen adayı arkadaşımız da dahil. Çünkü 15 Ocak 2016 günü memur olan bütün arkadaşlarımız bir derece almış olacaklar. Bunun için de yeni başlayan arkadaşlarımıza da 'hayırlı olsun' diyoruz. Bu dönem içerisinde yaklaşık 350 bin eğitimci arkadaşımız kamu hayatına katılmıştır. Bunların her birisi için değerlendirdiğimizde bir derece önemli bir kazanım olarak da yansımış oldu" ifadelerini kullandı.

Cuma namazı için de planlama yapıldığını hatırlatan Selvi, yeni düzenlemeyle tüm çalışan ve öğrencilerin rahat bir şekilde ibadetlerini gerçekleştireceğini kaydetti.

Nöbet için müdür yardımcıları ile öğretmenlere, 2016'da haftada 2 saat, 2017'de ise haftada 3 saat ek ders ücreti ödeneceğini bildiren Selvi, Milli Eğitim Bakanlığınca yapılan sınavlarda görev alanların, 1 oturum için 2016 Ocak'ta 140 lira, Temmuz'da 147 lira, 2017 Ocak'ta 152 lira, Temmuz'da 158 lira alacağını ifade etti.

Eğitim, öğretim ve bilim hizmet kolunda toplu sözleşme kazanımlarından bazıları şöyle:

"-Kurs merkezlerinde görevli memur ve hizmetlilere fazla çalışma ücreti ödenecek.

-Kredi ve yurtlar kurumunda fazla çalışma ücretleri bir kat artırımlı ödenecek.

-Yabancı dil sınavlarında her bir komisyon üyeliğine ücret ödenecek.

-Geliştirme ödeneğinin ödenmesine 2016 ve 2017 yıllarında da devam edilecek.

-Üniversitelerin ikinci öğretimdeki fazla çalışma ücretine ilişkin sınırlamalar daraltılacak.

-İLKSAN üyeliği isteğe bağlı olacak.

-Genel idari izinli olma durumu ile öğrencilerin sınıf veya okul bütünlüğünde izinli sayılmaları nedeniyle ders/eğitim öğretim görevlerini yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenlerin bu sürelerde belirtilen görevleri yapmış sayılması uygulaması sürecek.

-Ders dışı eğitim çalışmaları kapsamında öğretmenlerin alabileceği ek ders saati sayısı sınırına ilişkin yüzde 20 artırım uygulanması devam edecek.

-Sınav komisyon üyeliği ve sınav gözcülüğü kapsamında ek ders ücreti ödenmesine ilişkin görev sayısı sınırlamasının uygulanmaması sürecek.

-Öğretmenlere ilgili mevzuatına göre öğretim yılı başında ve sonunda yaptıkları meslekle ilgili çalışma sürelerinde haftada 15 saat olarak ödenmekte olan ek ders ücretinin bundan faydalanamayan rehber öğretmenlere de ödenmesine devam edilecek.

-İkili öğretim yapan örgün eğitim kurumları yöneticilerine haftada 2 saat artırımlı ilave ek ders ücreti ödenmesine devam edilecek.

-Ek ders ücretinin yüksek lisans yapmış olanlara yüzde 5, doktora yapmış olanlara yüzde 15 artırımlı ödenmesi sürecek."

 Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.