Boş kadro öncelikle ilçedeki norm kadro fazlası öğretmenin hakkıdır

Boş kadro öncelikle ilçedeki norm kadro fazlası öğretmenin hakkıdır

İlçedeki boş kadro öncelikle ilçedeki norm kadro fazlası öğretmenin hakkıdır

 Sitemize iletilen bir mailde Osmaniye ili Sumbas ve Kadirli ilçesinde Boş Sınıf öğretmeni norm kadroları bulunduğu belirtilmektedir. Sumbas ilçesinde 400 puanlı bir Norm kadro fazlası Sınıf Öğretmeni, tercihte bulunarak Kadirli ilçesine atanabilir mi?

Sorudaki düşüncenin norm kadro fazlalıkları atamasını il içi sıra ataması olarak algılamakta yattığından “Dikkat; Norm kadro fazlası öğretmen atamaları il içi sıra ataması değildir” haberimizde Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 41. maddesi bir bütün olarak değerlendirilip Norm Kadro Fazlası/İstihdam Fazlası Öğretmenler; Özür durumları ve tercihleri de dikkate alınmak suretiyle öncelikle görevli oldukları yerleşim yerindeki ya da ilçedeki eğitim kurumlarına tercihleri ve hizmet puanı üstünlüğüne göre atanacaklar tercihte bulunmayanlar ise 5. fıkraya göre resen atanacaklarını vurgulamıştık.


Yönetmelik çok açık bir biçimde atamaların öncelikle norm kadro fazlası öğretmenlerin görevli oldukları yerleşim yerindeki ya da ilçedeki eğitim kurumları olmak üzere il içinde alanlarında norm kadro açığı bulunan eğitim kurumlarına yapılması gerektiğini vurgulamaktadır.




Örneğin Osmaniye ilinin Kadirli ilçesinde görev yapmakta olan ve hizmet puanı 100 olan bir norm kadro fazlası Sınıf Öğretmeni bu ilçedeki Sınıf Öğretmeni normu boş olan bir okulu tercih ettiğinde bu okulu başka bir ilçeden (Sumbas’tan) tercih eden 400 puanlı Sınıf Öğretmeni olsa bile 100 puanlı Kadirli ilçesindeki Sınıf Öğretmeninin atamasının yapılacağı anlamına gelmektedir.




Kısacası her yerleşim yeri ve her ilçe kendi arasında değerlendirilerek tercih ve hizmet puanı üstünlüğüne göre atamalar yapılır. Bir ilçede tercihte bulunan norm kadro fazlası var ise aynı branştan bu ilçeye başka bir ilçeden atama yapılamaz.




Yani İlçedeki boş kadro öncelikle ilçedeki norm kadro fazlası öğretmenin hakkıdır.




Bu değerlendirmeden sonra arta kalanlar olursa ilçeler arasında tercihte bulunan öğretmenlerin tercih ve hizmet puanı üstünlüğüne göre yer değiştirmeleri yapılacaktır. Bu atamalar normal il içi yer değiştirmedeki gibi yapılır.




Örneğin Kadirli ilçesinde norm kadro fazlası Sınıf Öğretmeni yok ise bu ilçeyi diğer ilçelerden tercih eden norm kadro fazlası Sınıf Öğretmenlerinden hizmet puanı fazla olan atanacaktır.




Bu konu yargıya taşınmış ve Adana 2. İdari Mahkemesi 28.06.2005 tarih ve 2004/364 Esas ve 2005/1096 Karar sayılı kararı ile “Osmaniye ili Merkez ilçede norm kadro fazlası Ağaç İşleri Öğretmeni bulunduğundan, bu fazlalık giderilmeden bu branşta yerleşim yeri dışından “Düziçi ilçesinden ”atama yapılmasına ilişkin işlemde de mevzuat ve hukuka uyarlık görülmemiştir” şeklinde her yerleşim yeri ve ilçenin kendi arasında değerlendirilmesi gerektiğinden hareketle hüküm vermiştir.






Ahmet KANDEMİR
Memurlar net

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.