Çığlığımızı DUYUN ! Mağduruz...

Çığlığımızı DUYUN ! Mağduruz...

Çığlımızı DUYUN ! Mağduruz...

 28 Ağustos 2012 günü Milli Eğitim Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde MEB’e bağlı eğitim kurumlarına ilk atama yoluyla 40 bin öğretmen atanacağı duyurulmuştur. Bu duyurunun hemen ardından fakat başvurular alınmadan 31 Ağustos 2012 gün ve 28397 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği değiştirilmiştir. Yapılan yönetmelik değişikliğiyle, “Açıktan İlk Atama, Kurumlar Arası İlk Atama ve Kurum İçi İlk Atama” yoluyla öğretmen ataması bir biçimde sona erdirilmiştir.

Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nin dayanağını oluşturan 657 sayılı Devlet Memurları Yasası, 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Yasası, 3797 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Yasa ile 652 sayılı KHK’de bu konuda herhangi bir değişiklik yapılmadığı halde, yönetmelikte değişiklik yapılarak öğretmenliğe atanmak isteyen devlet memurları için KPSS’ye girmek gibi ek bir koşul getirilmiştir. Buna göre atamalarda memuriyetteki hizmet süresi değil, Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) puanı esas alınmaya başlamıştır. Yapılan değişikliğin normlar hiyerarşisi ilkesine açıkça aykırılık oluşturduğuna kuşku yoktur. Bir normun, kendisinden daha üst konumda bulunan ve dayanağını oluşturan bir norma aykırı veya bunu değiştirici nitelikte bir hüküm içermemesi gerekir. (Devlet Memurları Yasası, Madde 74“Memurların bu Kanuna tabi kurumlar arasında, kurumların muvafakatı ile kazanılmış hak dereceleri üzerinden veya 68 inci maddedeki esaslar çerçevesinde derece yükselmesi suretiyle, bulundukları sınıftan veya öğrenim durumları itibariyle girebilecekleri sınıftan, bir kadroya nakilleri mümkündür.”)

Bu yönetmelik değişikliği, 2012-2 Öğretmenliğe Başvuru ve Atama Kılavuzu’nun bakanlığın resmi internet sitesinde yayımlanmasından bir gün önce, yani 31 Ağustos 2012 günlü Resmi Gazete’de yayımlandığından benim gibi çok sayıda öğretmen KPSS’ye girmediğimiz gerekçesiyle başvuruda bulunamadık. Oysa benim, 30 Ağustos 2012 tarihi itibariyle "Kurumlar Arası İlk Atama" yoluyla öğretmenliğe atanmam için KPSS’ye girmemin gerekmediği açıktır. Bu sebeple ben ve benim durumumdaki binlerce öğretmen adayı, kılavuzun yayımlanmasından bir gün önce yürürlüğe giren yönetmelik değişikliği nedeniyle hem 2012’deki hem de bu yılki atama dönemlerinde, hizmet süresi esaslı atanma istemiyle öğretmenliğe başvuruda bulunamayarak 2 yıldır mağdur edilmiş durumdayız.                                                                                    

Tüm bunların yanında KPSS, bir bilgi ölçme sınavı olmayıp yeterlilikleri aldıkları diploma ile ispatlanmış olan adayları sıraya koyma sınavıdır. 80 puan alarak atanamayan öğretmen adaylarının yanında, 50 puanla atanıp öğretmen olan bireyler de mevcuttur. Bu sebeple KPSS'de yeterlilik bahane olarak gösterilemez. Hâlihazırda KPSS’ye girerek memur olmuş birisini, nakil hakkı varken tekrardan KPSS’ye sokmak hem kanunlara hem de mantığa aykırıdır.

Bu sebeple;

·        Biz, yani memur öğretmenler yeni bir hak ya da ayrıcalık istemiyoruz. Elimizden alınan hakkımızın iadesini, bu haksızlık karşısında sessiz kalınmamasını ve haklı beklentimize cevap verilmesini istiyoruz.

·        Yönetmeliğin eski haline getirilmesini ya da yeni bir düzenleme ile diğer pek çok kamu kuruluşunda (Örneğin; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığının vs. atama yer değiştirme yönetmeliklerinde) olduğu gibi her yıl belirli dönemlerde KPSS şartı olmadan kamu personellerinin Kurumlar Arası İlk Atama ile MEB’e geçişlerinin sağlanmasını istiyoruz.

·        Bizler, kamu personeli olarak KPSS’ye girmeye mecbur bırakılmak istemiyoruz ve kamuya ilk defa atanacak memur adaylarıyla aynı grupta değerlendirilme adaletsizliğine son verilmesini istiyoruz.

·        31.08.2012 tarihinde değişen yönetmeliğin, değişiklik öncesi geçiş şartlarını sağlayanların hakları saklı kalarak, 31.08.2012 tarihinden sonra memur olanları kapsamasını istiyoruz.

·        Eğer gerçekten adaletsizlik olduğu düşünülüyorsa da memur öğretmenlere atama döneminde %5 gibi bir kontenjan verilerek, sadece EĞİTİM BİLİMLERİ ve ALAN BİLGİSİ testlerinden sınava sokularak, bunların da yarı yarıya değerlendirmesi yapılarak memur öğretmenlerin nitelikleri KENDİ ARALARINDA YAPILACAK BİR DEĞERLENDİRMEYLE ölçülebilir.




Mebpersonel.com/ ÖZEL HABER  - LEVENT EKİNCİ




Konuyla ilişkin veya başka bir konuyla ilgili sorun veya şikayetlerinizi [email protected] adresine mail atabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.