Dinçer Haklı mıydı..“Atanamayan Öğretmen Başka İş Bulsun“

Dinçer Haklı mıydı..“Atanamayan Öğretmen Başka İş Bulsun“

Eski Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, 2011 yılında katıldığı bir televizyon programında "Atanamayan Öğretmen Başka İş Bulsun" şeklinde açıklamalarda bulunmuş başta öğretmen adayları ve eğitim sendikaları tepki göstermişti. Aslında Ömer Dinçer atanamayan öğretmenlere tavsiyede bulunmuş ve bir gerçeği dile getirmişti.

 Eski Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, 2011 yılında  katıldığı bir televizyon programında "Atanamayan Öğretmen Başka İş Bulsun" şeklinde açıklamalarda bulunmuş başta öğretmen adayları ve eğitim sendikaları tepki göstermişti. Aslında Ömer Dinçer atanamayan öğretmenlere tavsiyede bulunmuş ve bir gerçeği dile getirmişti.

Eğitimle ilgili hangi haber sitesini açsak muhakkak atanamayan öğretmenlerle ya da diğer adıyla “Şubatçılar”la ilgili muhakkak bir haber var. Geçtiğimiz günlerde yeni Bakanımız Nabi Avcı’nın açıklaması da gösterdi ki Türkiye’de 127 bin öğretmen açığı, 295 bin atanamayan öğretmen ve 68 bine yakın norm fazlalığı öğretmen var.

2013 yılında ise 40 bin öğretmenin atanacağını Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde Karabük Safranbolu’da Vilayetler Birliği Ortaokulu’nun açılışını yaparken söylemişti. 295 bin atanamayan öğretmenin hepsinin atanması imkânsızdır. Türkiye’de eğitim fakültelerinden devletin yıllık ihtiyacından fazla öğretmen adayı mezun oluyor. Bu da gösteriyor ki atanamayan öğretmen sayısı her yıl azalmayacak aksine artacak.

Eski Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, bir televizyon programında şu açıklamaları yapmıştı. "Öğretmen ihtiyacından çok mezun var. Atama bekleyen öğretmen sayısı 295 bin. Sadece eğitim fakültelerinden bu yıl mezun olan 43 bin. Diğer fakülteleri ayrı ayrı hesap edecek olursak 73 bin. Bu kadar arkadaşımızın öğretmen olmalarını beklemeleri ne kadar gerçekçi olacak. Bu çocuklarımızın hatası değil. Bu sistem problemi” şeklinde açıklamalarda bulunmuştu.

Eski Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer,  TBMM Genel Kurulu'nda sözlü soruları yanıtlarken şunları söylemişti. “Türkiye'de üniversite okumak, eğitim fakültesinden mezun olmak illa devlette öğretmen olacağım diye motive edilecek bir olay değildir. Bütün iletişim fakültelerinden mezun olanlar gazetecilik mi yapıyorlar, bütün işletme fakültesinden mezun olanlar pazarlamacılık, maliyeden mezun olanlar Maliye Bakanlığı'nda mı çalışıyor? Herkesin öğretmen olmasını sağlayacak türden bir motivasyon ve bunun üzerinden siyaset yanlıştır”.

Eski bakan Ömer Dinçer’e kızsakta eski bakan doğruyu söylemiştir. Türkiye gerçeğini dile getirmiştir. Devlet eğitim fakültesinden mezun olan herkesi öğretmen olarak atayamaz. Bunun birinci neden ihtiyaçtan fazla mezun var.

Başbakan Erdoğan’ında açıkladığı gibi, son 10 yılda toplam 357 bin 48 öğretmen ataması yapıldı. Buda yıllık ortalama olarak 35 bin öğretmenin atandığını gösteriyor. Dünyanın neresine giderseniz gidin yıllık ortalama bu kadar öğretmenin alındığını göremezsiniz.

Eski Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, 2011 yılında  katıldığı bir televizyon programında "Atanamayan Öğretmen Başka İş Bulsun" şeklinde açıklamalarda bulunmuş başta öğretmen adayları ve eğitim sendikaları tepki göstermişti. Aslında Ömer Dinçer atanamayan öğretmenlere tavsiyede bulunmuş, bir gerçeği dile getirmişti.

Neden gerçeği dile getirdi derseniz bu yıl öğretmenlere ilk defa alan sınavı yapılacak alan sınavı yapılacak branşları ve 2012 yılında bu branşlardan kaç kişinin KPSS’ye girdiğini rakamsal olarak yazarsak  olarak bunu ispatlarız.

ÖSYM geçenlerde 15 branş için (Din kültürü ve Ahlak Bilgisi, Türk Dili Edebiyatı, Türkçe, Ortaöğretim Matematik, İlköğretim Matematik, Tarih, Coğrafya, Fizik, Kimya, Biyoloji, Sosyal Bilgiler, Fen Bilgisi, İngilizce, Almanca, Fransızca) alan sınavı yapacağını resmi olarak açıkladı.

 

2012 yılında Alan Sınavı Yapılcak Branşlarda Kpss’ye giren Öğretmen Adayı Sayısı;

Din kültürü ve Ahlak Bilgisi: 9.130

Türk Dili Edebiyatı : 22.583

Türkçe: 16.564

Ortaöğretim Matematik: 19.443

İlköğretim Matematik: 8.397

Tarih:17.573

Coğrafya: 5.515

Fizik: 11.073

Kimya: 9.365

Biyoloji: 11.428

Sosyal Bilgiler: 21.290

Fen Bilgisi:16.547

İngilizce : 19.749

Almanca: 4.019

Fransızca:1.686

Özellikle Fizik, Kimya ve Biyoloji branşlarında  31.866 öğretmen adayı 2012 kpss sınavına girmişken, 2012 yılında 3 branştan Fizik 112, Biyoloji 167, Kimya 153 toplam 432 öğretmen ataması yapılmış 31.434 öğretmen ise boşta kalmıştır. Bu sadece bir örnek

Atama bekleyen, sınava giren öğretmen sayısı ve devletin 2013 yılında yapacağı atama sayısı az çok belli iken bazılarınız bu yazıdan dolayı bana kızacaklar ama bunlar ülkemizin gerçekleri Eski Bakanımızın dediği gibi "Atanamayan Öğretmen Başka İş Bulsun"

 

 

Ahmet Burak Güner

Eğitimci

 

gazetekamu.com

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.