FEN  LİSELERİ VE SOSYAL BİLİMLER  LİSELERİNE  ÖĞRETMEN SEÇİMİ OLDUKÇA HATALIDIR !

FEN LİSELERİ VE SOSYAL BİLİMLER LİSELERİNE ÖĞRETMEN SEÇİMİ OLDUKÇA HATALIDIR !

Eğitim sistemimiz topal ördek misali ilerlerken sanırım herkesçe başarı çıtası anlamında kabul ve taktir gören kurumların başında Fen Liseleri gelmektedir…Elit öğrencilerimizin ilk tercihlerinin başında gelen bu okullara bir göz atmalı…

Başarılı öğrencilerimizin  eğitim öğretim gördükleri bu okullara öğretmen seçimini   bir sorgulayalım…

2013 Yılına kadar bu kurumlara öğretmen seçimi 20  branşta yapılan sınavla belirlenmekteydi.2012  yılında yapılan son sınava; öğretmenler 80 tl  sınav  ücreti vererek ve günlerce sınava çalışarak katılıp belirli puanları elde ettiler.Fakat bakanlık bu  yapılan sınavı ve elde edilen puanları hiçe sayarak  öğretmen atamalarında baz almadı…Anlayacağınız sınavda  puanlarda çöp oldu !

Peki bu kurumlara  öğretmen ataması nasıl yapılmaktadır ?

29329 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama Yönetmeliğinin dördüncü bölümünde  yer verilen ; Fen  liseleri ve Sosyal bilimler  Liselerine öğretmen ataması başlıklı  29.  Maddesi aynen şöyledir :

MADDE 29 – (1) Fen liseleri ve sosyal bilimler liselerine atanmak üzere başvuruda bulunan öğretmenler tercihleri de dikkate alınarak hizmet puanı üstünlüğüne göre valiliklerce atanır.

(2) Adayların hizmet puanlarının eşitliği halinde, öğretmenlikteki hizmet süresi fazla olan adayın ataması yapılır. Eşitliğin devamı hâlinde atanacak aday kura ile belirlenir.

Görüldüğü  üzere  bu  liselere öğretmen ataması tamamen hizmet  puanına indirgenmiş durumdadır.Branşa göre değişen  az ya da  çok hizmet  puanına sahip öğretmenler  bu  liselere atanabilmektedir.Yani  ilk atama bir branş öğretmeni de atanabilirken ,ununu elemiş eleğini asmış yüksek hizmet  puanlı bir öğretmende atanabilmektedir.Bunun yanı sıra hizmet  puanı yüksek olmasından yararlanarak merkezi yerlerde  çalışmak isteyen ama kendini geliştirememiş, mesleki anlamda bir ideali olmayan arkadaşlarımız da bu okullara atanabilmektedir.

Onlarca sınava girmelerini  şart koşup eleyerek seçtiğimiz , görece  ELİT ÖĞRENCİLERDEN oluşan liselerde, hiçbir  kıstas aramaksızın atama yaptığımız  eğitimci  kadrosu görev yapmakta…

Hatta trajik bir durumdan da bahsetmek gerekirse;  2012  yılında yapılan YAN ALAN DEĞİŞİKLİĞİ ile  15-20 yıllık  yaklaşık 33 000 sınıf  öğretmeninin bir gecede branş öğretmenliğine geçirilmişti.Bunların yaklaşık 10 000 e yakını lise branşlarına geçti.Ve bu arkadaşlarımızın bir kısmı da  işte bu liselerimizde görev yapmaktadır.Yani sınıf öğretmenlerine  yıllarını vermiş öğretmenlerimiz bir anda Fen Liselerinde kendilerini ders anlatırken buldular…Verimli olabilirle mi sizce ?

Bakanlığımızın bu liselere verdiği  öneme  paralel olarak  eğitimci kadrosunun belirlenmesi için  yeniden objektif  bir sınavı hayata  koyması gerekmektedir…

Unutulmamalıdır ki ; iyi , başarılı öğrencilere  ; aynı oranda iyi başarılı akademik ve mesleki anlamda kendini geliştirebilen , idealleri  olan öğretmenler rehberlik edebilir.

             

                                                                         MURAT  MEHMET GÜLER

                                                                                Eğitimci –Yazar

                                                                         [email protected]

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.