Formasyon Alan Öğretmenlerin Durumu!

Formasyon Alan Öğretmenlerin Durumu!

Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, TRT Haber Haber Odası programında formasyon alan öğretmenler konusunda açıklamada bulundu.

 MEB Bakanı Nabi Avcı, formasyon konusunda YÖK’le iş birliği içinde olduklarını ifade etti.

Avcı, ''YÖK’le ciddi bir çalışmamız var. Yılların birikimi. Şimdi artık belli bölümlere formasyon verilmiyor, çünkü şu oluyor: Pedagojik formasyon alan herkes bunu atama için kazanılmış bir hak olarak görüyor, yani ben pedagojik formasyon da aldığıma göre artık beni atamanız lazım. 

Bu pedagojik formasyon temelde böyle bir müktesep hak oluşturmuyor, kazanılmış bir hak; yani her ne olursa olsun her pedagojik formasyon alanı biz atamak zorundayız gibi bir algı oluşuyor, bu doğru değil. Yani siyasal bilgiler fakültesinden mezun olanlar da diyelim kaymakamlık imtihanına girecek bir donanımla mezun oluyorlar, ama kendilerini efendim ben atanamamış kaymakamım demiyorlar. Öğretmen adaylarımız da aynı şekilde, eğitim fakültelerinden veya başka fakültelerden mezun oluyorlar, pedagojik formasyon alıyorlar, ama KPSS diye bir sınav var, ona giriyorlar. 

KPSS’de aldıkları puanlara göre onları atayabiliyoruz. Dolayısıyla her fakülte mezunu pedagojik formasyonu da varsa hemen atanır gibi bir yanlış algı var. Gerçi öğretmen adayı arkadaşlarımız bunları biliyorlar, yani KPSS’nin de ne olduğunu, KPSS’de aldıkları puanların ne anlama geldiğini, norm kadronun ne anlama geldiğini, bunları biliyorlar. Ben genel kamuoyu açısından bu algı, çünkü genel kamuoyu da değil sadece, yani muhalefet liderleri bile işte ben diyor atanamayan bütün öğretmenleri alacağım. Şimdi 300 bin kişi kendini bu durumda görüyor, pedagojik formasyon almış. Diyelim siz iletişim fakültesi mezunusunuz, bir de pedagojik formasyon aldıysanız kendinizi medya okur-yazarlığı dersinin atanamayan öğretmeni olarak görebiliyorsunuz. Veya makine mühendisisiniz, yani pedagojik formasyon aldınız, kendinizi böyle -rastgele söylüyorum- işte atanamayan fizik öğretmeni gibi de algılayabilirsiniz; bu doğru değil. 

Muhalefet liderleri bile işte 300 bin, 400 bin atama yapacağından söz ediyor. Yani norm kadro nedir, kaç okulumuz var, kaç sınıfımız var, bu sınıfların mevcutları nedir, hangi branşta ne kadar öğretmen ihtiyacımız var, bunları bilmeden böyle bu gençlerin hayalleriyle böyle oynamak doğru değil.'' dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.