Hangi dünya şampiyonları, öğretmen olabilir?

Hangi dünya şampiyonları, öğretmen olabilir?

Lisede iken dünya basketbol yarışmasında takım olarak 3. dereceye bir kişi, KPSS'siz öğretmen olabilir mi?

 KPSS yönetmeliğinin ek 4. maddesinde yer alan hüküm gereğince olimpiyat oyunlarında veya dünya veya Avrupa şampiyonlarında dereceye girenlere sınavsız olarak sportif eğitim uzmanı, antrenör veya beden eğitimi öğretmeni kadrolarına atanma hakkı tanınmıştır.

Ancak yönetmelik maddesinde bu başarının lisans mezuniyetinden sonra mı veya önce mi olduğu konusunda bir belirleme yapılmamıştır.

Milli Eğitim Bakanlığı bu maddeden yararlanmak amacıyla başvuran bir kısım adaylara "Siz kapsamda değilsiniz, sizin başarınız lise mezunuyken aldığınız bir başarı ve bu nedenle geçerli değil" diyerek reddetmektedir.

Ancak madde metni aşağıda yer almaktadır. Bu maddede, "dereceye girme" şartının lisans öğreniminden sonra olması gerektiği yönünde bir belirleme bulunmamaktadır.

Ayrıca biz kural olarak şu ayrıntıyı da belirtmek istiyoruz. Bilindiği üzere KPSS tercih işlemlerinde bazı kadrolar için "bilgisayar sertifikası" şartı aranmaktadır. Ancak örgün eğitim sırasında bilgisayar dersi almış olanların sertifika almasına gerek bulunmaktadır. KPSS yönetmeliğini çıkaran kurum olan Devlet Personel Başkanlığı, bilgisayar dersinin üniversite öğrenimi sırasında alınmış olmasını şart koşmamaktadır. Önemli olan bu dersin alınmış olmasıdır.

Bu bağlamda, MEB'in olumsuz cevabının idari yargıya taşınmasında fayda bulunmaktadır.

İŞTE O MADDE

"Ek Madde 4-

(1) Üniversitelerin fakülte veya dört yıllık yüksekokullarından mezun olup, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesindeki genel şartları taşıyanlardan;
a) Olimpiyat Oyunları, Parolimpik Oyunları, Üniversiad Oyunları, Akdeniz Oyunları ile Dünya Askeri Oyunlarında ferdi ve takım müsabakalarında ilk üç dereceye girenlerin,
b) Uluslararası Olimpiyat Komitesinin tanıdığı spor dallarının büyükler, gençler ve ümitler kategorilerinde Dünya ve Avrupa şampiyonaları ile Uluslararası Askeri Sporlar Konseyince yapılan Dünya ve Avrupa şampiyonalarında ilk üç dereceye girenlerin,
c) (a) ve (b) bentlerinde belirtilen yarışmaların takım sporlarında en az on kez ülkemizi temsil ederek milli sporcu belgesi almış olanların,
kendi istekleri üzerine, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünde münhal bulunan sportif eğitim uzmanı ve antrenör kadroları ile öğretmenlik için aranan diğer özel şartları da taşımaları kaydıyla Milli Eğitim Bakanlığında münhal bulunan beden eğitimi branşında öğretmen kadrolarına atanmalarında bu Yönetmelik hükümleri uygulanmaz."

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.