HANGİ MEMURLAR TORBA KADROYA ATANAMIYOR?

HANGİ MEMURLAR TORBA KADROYA ATANAMIYOR?

Devlet memurlarından bazılarının 1, 2, 3 ve 4 üncü derecelerdeki kadrolara derece yükselmesindeki süre şartı aranmadan atanması mümkün olabilmekle birlikte, bu imkandan her memurun yararlanamaması kamu çalışanları arasında eşitliğe aykırı uygulamalar da doğurabilmektedir.

 Torba atama olarak da bilinen 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68/B maddesi kapsamındaki atamalara; hizmet sınıfı, eğitim seviyesi, kadro derecesi ve hizmet süresi yönleriyle bazı sınırlamalar getirilmiş olması nedeniyle, bu yazımızda torba kadrolara atanamayan Devlet memurlarından söz edilecektir.

Hizmet sınıfı engeli

657 sayılı Kanunun 68/B maddesi hükümlerinden bazı hizmet sınıflarında görev yapan memurlar yararlanamamaktadır. Kanundaki düzenlemeye göre;

-Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı,

-Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı

kapsamındaki kadroların 1, 2, 3 ve 4 üncü derecelerine atanma, normal derece ilerlemesi suretiyle yapılabilmektedir. Bu kadrolar torba kadro kapsamında yer almamaktadır.

Öte yandan, 657 sayılı Kanunda açık bir engel getirilmemiş olmakla birlikte, Yardımcı Hizmetler Sınıfına dahil unvanlara ait kadro dereceleri genellikle ilk dört derecede bulunmadığından, YHS personeli hakkında da torba atama yapılamadığını söyleyebiliriz. Ancak, ilk dört derecede YHS kadrosu bulunan kurumlarda ise torba kadro ataması yapılması mümkün olabilmektedir.

Eğitim engeli

68/B (torba kadro) uygulamasından yararlanacak memurların yükseköğrenim görmüş olmaları şarttır. Görülen yükseköğrenimin süresi bu atamlar bakımından önem taşımamakla birlikte, yükseköğrenim süresi 4 yıldan az olduğunda aranan hizmet süresi şartı 2 yıl daha fazla olmaktadır.

Kadro derecesi engeli

Torba kadrolara atama yapılabilmesi için, atama yapılacak unvanda ilk 4 derecede boş kadro bulunması gerekir.

Bir unvana ilişkin olarak; ilk dört derecede kadro ihdas edilmemiş olması ya da bu derecelerde kadro bulunmakla birlikte atama yapılacak boş kadro olmaması durumunda, memurların o unvana ilişkin torba atamadan yararlanması mümkün olamayacaktır.

Hizmet süresi engeli

Torba kadroya yapılacak atamalarda, ilgili kadronun;

*Ek göstergesi 5300 ve daha fazla olan 1 inci dereceli kadrolara atanacaklarda, en az 12 yıl hizmet süresi şartı aranmaktadır.

*Ek göstergesi 5300’den az olan 1 veya 2’nci dereceli kadrolara atanacaklarda, en az 10 yıl hizmet süresi şartı aranmaktadır.

*3 veya 4’üncü dereceli kadrolara atanacaklarda, en az 8 yıl hizmet süresi şartı aranmaktadır.

Gördükleri yükseköğrenimin süresi 4 yıldan az olanlarda, hizmet süresi şartı 2 yıl daha fazla aranır.

memurunyeri.com

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.