MEB 2014 Ağustos Öğretmen Ataması – Branşların Kontenjan Sayıları

MEB 2014 Ağustos Öğretmen Ataması – Branşların Kontenjan Sayıları

2014 Ağustos Öğretmen Atama kontenjan sayıları ile ilgili açıklama yapmasını MEB’den öğretmen adayları merakla bekliyor. MEB Öğretmen Ataması Branş Kontenjan Sayılarını MEB halen açıklamadı. Bu durum öğretmen adaylarını tedirgin ediyor. Branş Sıralamalarını Öğrenen öğretmen adayları MEB’in Öğretmen atamalarında hangi branşa kaç kontenjan ayıracağı merakla bekliyor. MEB 2014 Ağustos Atama Branş Kontenjanlarıyla ilgili detaylar bu haberimizde

 2014 Ağustos Öğretmen Atama kontenjan sayıları ile ilgili açıklama yapmasını MEB’den öğretmen adayları merakla bekliyor. MEB Öğretmen Ataması Branş Kontenjan Sayılarını MEB halen açıklamadı. Bu durum öğretmen adaylarını tedirgin ediyor. Branş Sıralamalarını Öğrenen öğretmen adayları MEB’in Öğretmen atamalarında hangi branşa kaç kontenjan ayıracağı  merakla bekliyor. MEB 2014 Ağustos Atama Branş Kontenjanlarıyla ilgili detaylar bu haberimizde.

MEB BRANŞLARA GÖRE KONTENJAN SAYILARI
Yapılan çalışmalarda atama kontenjanlarını belirlerken hangi kriterler göz önünde bulundurulmakta naçizane ele almaya çalışalım.

 

1- Atamalarda kontenjan belirlemede en önemli faktör şüphesiz ki illerden gelen bölümlere göre ihtiyaç sayıları olacak. Ama bu ihtiyaçlar ülke geneli norm durumu sayısına göre oluşturulan bir liste. Örneğin 21.07. 2014 Türkiye geneli norm durumunun en güncel olan listeye baktığımızda, İngilizce öğretmenliğinde çalışması gereken kadrolu öğretmen sayısı 76.357 olması lazım. Bu oran, okul sayısı ve o okuldaki o dersin saat oranı ile o derse giren öğrenci sayısına göre belirlenmektedir. Ama şuan görevde olan İngilizce öğretmeni sayısı 57.486. Yani ihtiyaç sayısı 18.871. Beden eğitimi ihtiyaç sayısı 5.404, Müzik öğretmenliği ihtiyaç sayısı 2.867 dir. Açıklamaya Beden Eğitimi Öğretmenliği kadrosunu örnek vererek devam etmeye çalışayım. Türkiye genelinde kadrolu Beden eğitimi öğretmeninin olması gereken sayısı 34.085 ama şuan mevcut durumda çalışan beden eğitimi öğretmen sayısı 28.681. Fakat bu yıl aradaki açığın hepsini kapatmak mümkün değil. Yani Beden eğitiminde ihtiyaç sayısı olan 5.404 sayısını vermeleri çok çok zor. Aynı durum İngilizce öğretmenliği bölümü içinde geçerlidir. Ama açık oranı arttıkça kontenjan oranının artacağı yöndeki klişeleşmiş fikir herkesin malumu olan bir gerçek olarak karşımızda durmaktadır.

 

Bazı bölümlerde ihtiyaç fazlası olduğunu yine bu son olarak güncellenmiş listeye baktığımızda görüyoruz. Bu bölümlerden mezun olan arkadaşlarımızın bilmeleri gereken önemli bir durum, fazlalık olması atama olmayacağı anlamına gelmiyor. Bunu bir zat yetkili kişinin ağzından işittim. Müsaadenizle burada bölüm adı vermeden devam edeceğim. Örneğin X bölümünde ülke genelinde okul sayısı ve o dersin öğrenci oranına göre çalışması gereken öğretmen sayısı 1710 ama buna rağmen toplam kadrolu çalışan sayı 1803. Yani 33 kadrolu öğretmen fazlalığı var. Fazlalığa rağmen bu bölümden bazı illerde okulların boş olduğunu görüyoruz. Bunun en önemli sebebi eş veya özür grubu atamaları ile ihtiyaç olan ilden hiç ihtiyaç olmayan bir ile öğretmenlerin eş durumu ataması ile gitmiş olmasıdır. Yani bir ilde X bölümünden derse girmeden maaş alan 21 öğretmen varken başka bir ilde o bölümün öğretmeni bulunmamaktadır. Bakanlığın burada en çok korktuğu durum özür grubu atamaları ile bazı illerde fazlalıklar artacak ama bazı illerde doluluğun sağlanamayacağını endişesidir.

 

Ama buna rağmen illerde belirlenen açık pozisyon sayısı kadarınca fazlalık olmasına rağmen atama yapılacağı bilinmelidir.

 

2- Diğer bir önemli kriter sınava giren aday sayısı hangi branşta fazla ise yetkilinin ağzından duyduğum kelimeyi aynen buraya aktararak yazıyorum ‘ o bölümde bekleyen arkadaşlara cansuyu olsun diye alımları biraz, yine ihtiyaç sayısı dahilinde artıracağız’.

 

Bu yazıyı yazarken bile 300 bin atama bekleyen arkadaşları yanlış bilgilendirmekten veya umut tacirliği yapıp yapmamaktan o kadar endişeliyim ki anlatamam. Ama atama kontenjanlarının nasıl belirlendiği, ne gibi kriterleri ön plan koyduklarını bilmek atama bekleyen her bireyin hakkıdır diye düşünüyorum.

 

Edindiğimiz bazı bilgileri paylaşalım. Ortaöğretimde Biyoloji, fizik ve kimya gibi derslerin, ders saatlerinin artması ihtiyaç listesine de yansımış desek yanlış olmaz. Yine son listeye göre biyoloji öğretmenliğinden açık sayısı 3.700′leri gösterirken, Fizikte bu sayı 1.491, kimya da ise 1759′u göstermektedir. İlk başta Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenliği 19.605 açık ile başta gelirken İngilizce öğretmenliği bunu takip etmektedir. Özel Eğitimden açık sayısı; 17.244, Rehberlik bölümünden; 14.629, Sınıf öğretmenliğinden 10.574, İlköğretim Matematik; 8.766, Türkçe öğretmenliğinden; 5.868, Okul öncesi öğretmenliğinden 5.223, (detaylı bilgi için: KamuTime.com) Beden eğitimi öğretmenliği 5.504, Fen ve Teknoloji 4426, Ortaöğretim matematik 4.19, Bilişim Teknolojileri 3.927, Türk Dili Edebiyat öğretmenliğinden 3.298, Müzik öğretmenliği 2.867, Arapça 2.070, Almanca 1012, Görsel sanatlar 715, yiyecek ve içecek hizmetleri 206 ve Muhasebe Finansman 172 olarak bazı bölümlerin ihtiyaç listesi görülmektedir. (Diğer bölümlerin ihtiyaç listeleri oluşturuluyor).

 

Ama bu ihtiyaç oranlarının her öğretim döneminde istifa, vefat ve emekli olma durumuna göre değişiklikler göstermesi kaçınılmazdır.

Öğretmen Adayları İçin Yasal Düzenleme Geliyor
ANKARA (AA) – Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, “Yeni atanacak 40 bin öğretmen adayının mağdur olmaması ve eğitim öğretimin aksamadan yürümesi için Meclis’in 28 Ağustos’ta yapacağı olağanüstü toplantıda bir ek gündem maddesiyle gerekli yasal düzenleme yapılabilir” dedi.

Bakan Avcı, AA muhabirinin Ağustos ayında yapılması planlanan öğretmen atamalarına ilişkin sorusu üzerine, bu konuda takvimin aksamaması için gerekli girişimlerde bulunacaklarını belirtti.

Bakan Avcı, “Öğretmen atamalarına ilişkin takvimin planlandığı şekilde yürümesi, yeni atanacak 40 bin öğretmen adayının mağdur olmaması ve eğitim öğretimin aksamadan yürümesi için Meclis’in 28 Ağustos’ta yapacağı olağanüstü toplantıda bir ek gündem maddesiyle gerekli yasal düzenleme yapılabilir. Muhalefet partilerinin de bu konuda gereken hassasiyeti göstereceklerini umuyorum” diye konuştu.

Öğretmen Adaylarının Alan Sınavı Sona Erdi
Öğretmen adayları için ÖSYM tarafından ilk defa düzenlenen Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) sınavı yapıldı.

Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi Sınavı İstanbul, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, İzmir, Kayseri, Konya, Malatya, Samsun, Sivas, Trabzon, Van ve Adana’da gerçekleştirildi.

150 bin 174 adayın katıldığı sınav saat 09.30′da başladı. Sınavda 40 soruluk Alan Bilgisi Testi ve 10 soruluk Alan Eğitim Testi ile toplamda 50 soru vardı. Adaylara cevaplamaları için 75 dakika süre verildi.
Sınavdan çıkan öğretmen adaylarının bir kısmı soruların bekledikleri gibi geldiğini belirtti. Bazı adaylar da sınavın belirleyici olmadığını ve bu sınavı gereksiz gördüklerini ifade ettiler.
Sınav, Türkçe, İlköğretim Matematik, Fen Bilimleri/Fen ve Teknoloji, Sosyal Bilgiler, Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Coğrafya, Matematik (Lise), Fizik, Kimya, Biyoloji, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Yabancı Dil (İngilizce, Almanca, Fransızca) alanlarında yapıldı.

2014 KPSS ÖABT sonuçları açıklandı
ÖSYM’den konuyla ilgili yapılan açıklamada, “5-6 Temmuz 2014 tarihlerinde yapılan 2014-KPSS dört oturum halinde 81 il merkezi ve Lefkoşa-KKTC’de gerçekleştirilmiştir. 5 Temmuz 2014 Cumartesi günü sabah oturumundaki Genel Yetenek Genel Kültür Testine katılacak 1 milyon 117 bin 697 aday için; aynı gün öğleden sonra oturumundaki Eğitim Bilimleri Testine katılacak 325 bin 419 aday için; 06 Temmuz 2014 Pazar günü sabah oturumundaki Alan Bilgisi (Hukuk, İktisat, İşletme, Maliye, Muhasebe) Testine katılacak 172 bin 484 aday için ve öğleden sonra oturumundaki Alan Bilgisi (Çalışma Ekonomisi ev Endüstri İlişkileri, Ekonometri, İstatistik, Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler) Testine katılacak 107 bin 712 aday için sınav organizasyonu yapılmıştır. 5 bin 500 bina ve 85 bin 209 salonda uygulanan sınavda 259 bin 367 sınav görevlisi görev yapmıştır. Gerçekleştirilen 2014-KPSS tüm sınav merkezlerinde büyük bir titizlikle uygulanmış, huzur içerisinde sorunsuz tamamlanmış ve sınav bittikten hemen sonra sınav evrakı geciktirilmeden ÖSYM’ye geri ulaştırılmıştır. Merkezimize ulaşan sınav evrakının ayrıştırılması, taranması, optik okuyuculardan geçirilmesi ve değerlendirilmesi çalışmaları da aynı titizlikle yürütülerek sonuç açıklama aşamasına gelinmiştir.

Sınav sonuçları, 18 Temmuz 2014 günü saat 18.30’da www.sonuc.osym.gov.tr adresinden adayların erişimine açılacaktır. Açıklanan sonuç belgelerinde KPSS P1-P120 arası puanlar yer alacak olup, Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) ve Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testinin (DHBT) sonuçlarını içeren P121-P124 arası puanlar ile ilgili sınavlar yapıldıktan sonra ayrı bir sonuç belgesi ile açıklanacaktır” denildi.

Öğretmen adaylarından “KPSS” duası
Kütahya’da bir dershanenin öğrencileri, 6-7 Temmuz tarihlerinde yapılacak olan Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda (KPSS) başarılı olup öğretmen olarak atanabilmek için topluca dua etti. Din görevlisi tarafından yapılan dualara öğretmen adayları “Amin” diyerek eşlik etti.

İki yıldır KPSS alanında hizmet veren İhtiyaç Akademi Kütahya Şubesi, öğrencilerinin talebi üzerine “KPSS için topluca dua” etkinliği düzenledi. Öğretmen adayları, 6-7 Temmuz’da yapılacak Kamu Personeli Seçme Sınavı ve bu yıl ilk defa 14 Temmuzda yapılacak olan KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi Sınavı’nda başarılı olmak amacıyla dershanede topluca dua etti.

Dua etkinliği için dershane idaresince dershaneye davet edilen din görevlilerince Kuran-ı Kerim okundu. Okunan Kuran’ın ardından din görevlisi Aziz Ataseven daha sonra öğretmen adayları için, ”Allah’ım. Bir yıldan beri bir hedef ve amaç için çalışan bu kardeşlerimizin imtihanda başarılı olmalarını nasip eyle. İmtihan olacak bu kardeşlerimize kolaylıklar ver. Kardeşlerimize, atanınca memleketimize faydalı işler yapmalarını nasip eyle” şeklinde dua etti.

Diğer yandan dershane tarafından hazırlanan, ”Allah’ım. Algıda seçiciliğimizi yüksek seviyede tut, güdülenmişliğimizi artır. Ön bilgilerimizi olumlu transfer etmemizi sağla. Atanmamızı nasip eyle” şeklindeki “KPSS Duası” ise dershanenin Tarih Öğretmeni ve dershanede “Paşa” olarak bilinen Mustafa Yavuz tarafından okundu. Öğretmen adayları da yapılan her iki duaya da “Amin” diyerek eşlik etti.

Dershane öğrencilerinden Öğretmen Adayları Süyehla Karakaya ve Mehmet Bayam, yaklaşık 1 yıl sınava hazırlandıklarını, girecekleri sınavdan başarılı olup öğretmen olarak atanmayı istediklerini belirtti.
Öğretmen adayları etkinliği hazırlayan dershane idaresine de teşekkür ettiklerini ifade ettiler.

Dua etkinliği sonrasında açıklamada bulunan dershane müdürü Salih Özden, tüm kursiyerlere başarılar dileyerek yapılan duaların kabul olması temennisinde bulundu.“KPSS Duası” etkinliği dağıtılan mevlit şekeri ile son buldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.