MEB, en çok ihtiyaç olan öğretmen branşlarını açıkladı

MEB, en çok ihtiyaç olan öğretmen branşlarını açıkladı

LYS'de Başarılı Olan Öğrencileri Kutlayan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, öğretmen olmak isteyen üniversite adaylarına Bakanlığın en çok ihtiyaç duyduğu branşları dikkate alarak tercih yapmalarını önerdi.

 

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'den Öğrencilere;

 

Proje kapsamında gerçekleştirilen öğretmen arz ve talepprojeksiyonlarıyla;

 

MEB, 2023 vizyonu çerçevesindeulusal öğretmen istihdam politikasını hazırlayarak öğretmenlik mesleğineilişkin insan kaynakları politikasını ortaya koyacak ve bu alanda veriye dayalıetkili ve verimli planlama imkânına kavuşacak ve sistemin sürdürülebilirliğinisağlayacak BİT temelli sistem ile daha uzun vadeli yeni projeksiyonlaroluşturulacak,

 

YÖK ve öğretmen yetiştirenfakülteler, gelecek vizyonu ile bilgiye dayalı planlama ve yönetim imkânınakavuşacak, eğitimin tüm kademelerinde devlet okullarında ve özel okullardaistihdam edilebilecek öğretmen sayılarına göre belirlenecek üniversiteöğretmenlik program kontenjanları yükseköğretimde arzın rasyonel verilere göreşekillenmesine yardımcı olacak,

 

Proje sonuçları, öğrenciye,ailesine ve bu alanda eğitim hizmeti veren üniversitelerin kullanımınasunulacak bu bilgi sayesinde gençlerimiz kariyer planlaması ve meslek seçiminigüvenilir verilere dayalı olarak çok daha bilinçli yapabilecektir.

 

MEB, bu proje kapsamında 2023yılını hedef alarak yaptığı projeksiyonlarla öğretmen ihtiyacının hangialanlarda yoğunlaşacağına ilişkin ilk belirlemeleri yapmıştır. Yükseköğrenimtercihlerinde öğretmenlik mesleğine yer vermek isteyenlerin tercihleriniyapmadan önce, eğitim sistemimizin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmalarının,mesleklerini icra edebilme fırsatı yakalamaları açısından faydalı olacağınıdüşünüyorum.

 

2012 Lisans Yerleştirme Sınavı(LYS) sonuçlarına göre öğretmenlik mesleğini tercih edecek öğrencilerimizinİKOP projesi kapsamında geliştirilen sistem kullanılarak hazırlanan öğretmenprojeksiyonunda en çok ihtiyaç duyulan öğretmenlik alanlarını dikkate almalarıgerekmektedir.

 

İlk projeksiyon sonuçlarına göreönümüzdeki yıllarda en çok ihtiyaç duyulan öğretmenlik alanları;

 

1-Rehber Öğretmen,
2-İlköğretimMatematik Öğretmenliği,
3-Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği,
4-TürkçeÖğretmenliği,
5-Beden Eğitimi Öğretmenliği,
6-Fen ve
Teknoloji Öğretmenliği,
7-Sosyal Bilgiler Öğretmenliği,
8-İngilizce Öğretmenliği,
9-Türk Dili veEdebiyatı Öğretmenliği,
10-Almanca Öğretmenliği,
11-Görsel Sanatlar/ResimÖğretmenliği,
12-Müzik Öğretmenliği
, 13-Teknoloji ve Tasarım Öğretmenliği,1
4-Biyoloji Öğretmenliği,
15-Matematik Öğretmenliği,
16-Coğrafya Öğretmenliği
,17-Kimya Öğretmenliği,
18-Fizik Öğretmenliği,
19-Felsefe Öğretmenliği,
20-TarihÖğretmenliğidir.

 

Öğretmenlik kariyer mesleğindearz ve talep boyutunu birlikte ele alarak yapılan bu gelecek kestirimiçalışması, Türkiye'de bir ilk olup, diğer meslek dalları için de örnek olacaknitelikte olan bu çalışmada gelinen aşamayı ve saptanan verilere dayalı olarakhazırlanan öğretmen arz-talep projeksiyonlarının ayrıntılı sonuçlarını,ilerleyen günlerde yapılacak proje tanıtım ve ilerleme toplantısında kamuoyuile paylaşacağım.

 

Kamuoyununbilgilerine sunarız.

 

Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.