Memurların Öğretmen Olarak Atanabilme Yolları

Memurların Öğretmen Olarak Atanabilme Yolları

Şu an memur statüsünde görev yapanların öğretmenlik kadrolarına atanabilmesinin(geçebilmesinin) yolları…Sedat DEGER Eğitimci Yazar mebpersonel.com

   Memur olarak görev yapan ve öğretmenliğe atanabilecek mezuniyet alanına sahip kişiler için bazı özel durumlar vardır ve birkaç yol ile öğretmenliğe atanabilirler.

Memurlar İstifa Edip Bekleme Süresi Sonundaki İlk Öğretmenlik Atamalarına Başvurulabilir;

 Memurların tabi olduğu 657 sayılı Devlet Memurları kanununa göre tüm memurların görevden çekilme ( istifa etme) hakkı var fakat bu hak ile beraber tekrar memurluğa geçebilmesi için bazı şartlar aynı kanun ile getirilmiştir.Görevden çekilirken usulüne uygun şekilde görevden çekilme ve usulüne uygun olmayan şekilde şekli bulunmaktadır;

  I) Usulüne uygun

Devlet memurları usulüne uygun şekilde görevden çekilmek zorundalar.Bunun için kurumlarına görevden çekilme isteğini yazılı şekilde bildirir.Bu talebe istinaden memur, ya kurumdaki görevine yeni bir kişi gelinceye kadar ya da istifasının kabulüne kadar görevine devam etmek zorundadır. Bu şekilde görevinden çekilenler devlet Memurları kanunun 97. Maddesinin a bendine göre 6 ay geçmedikçe herhangi bir devlet memurluğu kadrosuna atanamazlar.Bu yüzden usulüne uygun şekilde istifa edip öğretmenler ,istifalarının kabul tarihinden itibaren 6 ay sonunda öğretmenlik atama başvurusunda bulunur.

  II) Usulüne Uygun Olmayan

  Memur eğer yazılı görevden çekilme talebinin kabulünü beklemeden veya yerine başka birinin gelmesini beklemez ise (istifası kabul edilirse yerine başka birinin gelmesini beklemeyebilir) usulüne uygun görevden çekilmemiş sayılır.Ayrıca herhangi bir yazılı talepte bulunmayıp 10 gün görevine gitmemesi de görevden çekilme sayılacağı için herhangi bir istifa talebinde bulunmadan da istifa edebilir.Fakat bu şekilde usulüne uygun olmayan istifa şeklinde memurluğa (yani öğretmenliğe) başvururken bekleme süresi ,usulüne uygun istifa şekline göre biraz daha fazla.Yine aynı kanunun 97. Maddesinin b bendine göre 1 yıl beklemek zorundalar.o yüzden öğretmenliğe geçmek isteyen memur arkadaşların görevden çekilme yöntemini kullanacaklarsa usulüne uygun şekilde istifa etmelerini tavsiye ederim.

   III) Devir teslim İle Yükümlü Memurların Durumları

 Görevleri itibari ile görevlerinden çekilirken görevini devir teslim ile yükümlü olan memurlar 657 sayılı kanun 95. Maddesine göre hareket etmek zorundalar.Eğer bu şekilde kadroda memur olan memur arkadaşlar görevlerini teslim etmeden görevden çekilirse 657 sayılı kanunun 97. Maddesi  c bendine göre 3 yıl süre geçmeden hiçbir memurluğa atanamazlar.Bu yüzden görevini devir-teslim ile görevli memurlara öğretmenliğe geçerken kesinlikle usulüne uygun davranmalarını tavsiye ediyorum.

Sözleşmelilerin İstifa Edip beklemelerine Gerek Yok

   Sözleşmeli olarak çalışanların (657 Sayılı DMK 4/B sözleşmeli, 399 sayılı KHK’a tabi sözleşmeli(Kamu İktisadi Teşebbüsleri Personel Rejiminin Düzenlenmesi Ve 233 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Bazı Maddelerinin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname)…vb sözleşmeliler) statüleri  farklı olduğu için muvafakat almasına  gerek yok.Ayrıca statüleri farklı olduğu için 657 sayılı kanun maddelerindeki görevden çekilme şartlarına da tabi değiller. Bu şekilde sözleşmeli çalışanlar  KPSS puanıyla öğretmenliğe başvuru yapabilir ve  eğer atanırsa sözleşmesini feshedip direkt göreve başlayabilir.

 

Kurumlararası Atama Yolu ile ve Muvafakat (izin ) ile  Öğretmenliğe geçilebilir

  Halen aday veya asil olan memurlar kurumlarından izin alarak öğretmenliğe geçebilirler.Aday veya asil memurlar öğretmenlik atamalarına, bulunduğu kurumdan hizmet belgesi ve KPSS(KPSSP10 ve KPSSP121) sonuç belgeleri ile başvurabilirler ve atanabilirler.Daha önceki atamalarda muvafakat(izin,onama) belgeleri öğretmenlik başvuruları esnasında istenirken artık memurlardan atandıktan sonra isteniyor ,bunun yerine başvuruların alındığı dönemde sadece başvuruyu yapan memur çalıştığını ve memuriyetini belgelendirmek için kurumundan hizmet belgesi alması yeterli .Unutulmaması gereken husus ise bu şekilde geçecek kişilerden KPSS’e katılma ve belirlenen kısasa göre başarılı sayılması gerekiyor.

 

  Kısacası kadrolu memurken öğretmenliğe istifa edip geçmek isteyenlerim geçmek isteyenlerin usulüne uygun bir şekilde görevden çekilmeleri en mantıklı görünen bir yol. Kurumlararsı atama yolu ile geçmek isteyenlerin ise KPSS (KPSSP10 ve KPSSP121) şartını unutmaması gerekir.Devlette sözleşmeli olarak çalışanların ise zaten hiçbir şekilde bir bağımlılığı olmadığı için direkt KPSS puanıyla öğretmenliğe geçip görevlerine başlayabilirler.

Saygılarımla

 

Sedat DEGER

Eğitimci Yazar

ttps://twitter.com/sedatdeger09

 

Mebpersonel.Com   

Bu  yazının tüm hakları Mebpersonel.Com'a aittir. İzin alınmadan veya açık yapılan alıntılar için  takip yapılır ve yasal işlem süreci başlatılır

 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.