Milli  Eğitimdeki Yeni Düzenlemeler, Bazı Branşlarda Öğretmen İhtiyacını Artıracak/Azaltacak

Milli Eğitimdeki Yeni Düzenlemeler, Bazı Branşlarda Öğretmen İhtiyacını Artıracak/Azaltacak

Milli Eğitimdeki Yeni Düzenlemeler, Bazı Branşlarda Öğretmen İhtiyacını Artıracak. Hangi branşlarda öğretmen ihtiyacı ve atama sayıları artacak? Ayrıntılar haberimizde.

 Milli  Eğitimdeki Yeni Düzenlemeler, Bazı Branşlarda Öğretmen İhtiyacını Artıracak. Hangi branşlarda öğretmen ihtiyacı ve atama sayıları artacak? Ayrıntılar haberimizde.  MEB Müsteşarı Yusuf Tekin, daha evvelki açıklamalarında, ders müfredatları hakkında önemli açıklamalarda bulunmuştu. Ortaokullardaki ders saatlerinin ve müfredatının değiştirileceğini söyleyen Sn Müsteşar Yusuf Tekin, güncellemelerin gelecek yılki eğitim-öğretim döneminde uygulanacağını söyledi. Ders saatlerinin ve müfredatlarının değiştirilmesi, bazı branşlarda norm sayının artmasına, bazı branşlarda da norm saysının azalmasına yol açacak. Şu anki hali hazırdaki programda haftalık 35 saat olan ortaokul ders saatlerinin 30 saate çekilecek olması, özellikle ortaokul branşlarını etkileyecek. Tabi bunun yanında MEB'in müfredata koymayı planladığı yeni dersler ve ders saati artan branşlar da var.

İşte ders saati artan ve azalan branşlara göre öğretmen ihtiyacı artacak ve azalacak olan branşlar.




1) 5. sınıf Hazırlık sınıfı olacak Meb müsteşarı Yusuf Tekin'in 21 Nisandaki açıklaması: Bir diğer konu çocuklarımızın yabancı dil ile ilgili problemleri. Burada MEB'e bağlı okullarda yabancı ders saati arttırılsın önerisi dile getirebilir. Maalesef bu çözüm değil. Türkiye'deki çocuklar ders saati üzerinden OECD ortalamasına göre 2 katı saat eğitim alıyor. Ama maalesef yabancı dil yeterlilikleri çok düşük. Bununla ilgili olarak 5'inci sınıfların yabancı dil yetkinliklerini arttırabildiği hazırlık sınıfı olarak hazırlama çalışmasındayız. Bunun hazırlıkları sürüyor. Bir aksilik olmazsa pilot uygulama ile başlatıp, bütün ülkeye yayacağız. 5'inci sınıfları bir anlamda çocukların yetkinliklerinin geliştirildiği ortamlar haline dönüştüreceğiz. Haftada 18 saat İngilizce, 4-6 saat spor kültür dersi verilecek. İngilizce dersi gramer ağırlıklı olmayacak. İngilizce okuma yazma yüzde 40, dinleme ve konuşma ise yüzde 60 olacak.  6-8 saat Türkçe dersi verilecek.

2) Ortaokula(7. ve 8 sınıflara) Düşünme Eğitimi Dersi kesin olarak getirildi. Tebliğler dergisindeki karar: Ortaokul Düşünme Eğitimi Dersi (7 ve 8. Sınıflar) Öğretim Programının, 2017-2018 Eğitim ve Öğretim Yılından itibaren 7. sınıflardan başlamak üzere kademeli olarak ekli örneğine göre uygulanması, Söz konusu öğretim programına göre ilgili Genel Müdürlükçe hazırlanan öğretim materyalinin kullanılması, Kurulumuzun 22/08/2007 tarihli ve 146 sayılı kararıyla kabul edilen İlköğretim Seçmeli Düşünme Eğitimi Dersi (6, 7 ve 8. Sınıf) Öğretim Programının, 2017-2018 Eğitim ve Öğretim Yılından itibaren 6 ve 7. sınıflardan başlamak üzere kademeli olarak uygulamadan kaldırılması hususunu uygun görüşle arz ederiz. Düşünme eğitimi dersine Sosyal Bilgiler, Felsefe ve Türkçe Öğretmenlerinin girmesi bekleniyor. Böylece bu 2 branşın da öğretmen ihtiyaç sayısı artacak.

3) Kodlama eğitimi; ilkokulda haftada 2 saat zorunlu, ortaokulda 4 saat zorunlu ve lisede kademeli olarak 4 saat zorunlu olacak.  Böylece Bilişim Teknolojileri öğretmen ihtiyacı artacak.

ÖĞRETMEN ATAMALARI İLE İLGİLİ GELİŞMELERİ TAKİP ETMEK İÇİN FACEBOOK GRUBUMUZA RESME TIKLAYARAK KATILABİLİRSİNİZ.



6-8 saat Matematik ve Fen dersleri verilecek. 5. sınıf hazırlık olursa özellikle özellikle İngilizce, Almanca, Rusça, Fransızca, Arapça gibi derslerin öğretmen ihtiyacı artacaktır. Bunlara ek olarak yukarıda da belirttiğimiz gibi İlk. Matematik, Türkçe ve Fen derslerinin de öğretmen ihtiyacı artacaktır.  

2016-2017 Eğitim Öğretim yılı için MEB’in ders saatlerinde yapacağı çalışmalarla bazı branşların öğretmen açıkları, artacakken bazı  branşlarda öğretmen açıklarının azalacağı tahmin ediliyor… Özellikle son yapılan 30 bin öğretmen atamaları bazı branşlarda norm kadro doluluk oranını artırdı, bazılarında ise tamamen açık kapatıldı.

ÖĞRETMEN İHTİYACI ARTACAK OLAN BRANŞLAR

-Son yapılan 30 Bin öğretmen atamaları sonrası  12 Bin civarı Öğretmen açığı bulunan İNGİLİZCE  branşının  5. sınıflar hazırlık sınıfı olması nedeniyle  ders saati artacağı  için ingilizce öğretmenliğinde öğretmen ihtiyacı sayısı 25 Binleri bulacak..Çünkü ders saati artan her branşın öğretmen ihtiyacı da buna paralel olarak artar. Ve öğretmen ihtiyacı bakımından en çok ihtiyaç ingilizce branşında olacaktır. Ayrıca mevcut norm kadro modüllerini ve ilk ortaokul ve lisede ingilizce dersinin olduğunu da düşünürsek en çok öğretmen açığının ingilizce branşında olduğunu söylemek mümkündür. -Öğretmen ihtiyacı artacak olan bir diğer branş ise “Din Kültürü Ahlak Bilgisi” branşı.  İlkokul, ortaokul ve lise müfredatının tamamında dersi bulunan Din Kültürü Ahlak Bilgisi Öğretmenliği branşında Öğretmen açığının 15 Binlere ulaşacağı öngörülüyor.

- Sınıf Öğretmenliğinde branşında da Öğretmen ihtiyacı çok artış gösterecek. Şuan Milli Eğitim Bakanlığında görevli 230 Bin civarı sınıf öğretmeni bulunması ve her yılda MEB’den emekli olan öğretmenlerin %50 sinden fazlasının sınıf öğretmeni olması sınıf öğretmeni ihtiyacını da artıracaktır. Son yapılan 30 Bin öğretmen atamaları sonrası 12 Bin civarı öğretmen ihtiyacı bulunan Sınıf öğretmenliğinde öğretmen ihtiyacının 17 binleri bulması ve olası bir Ağustos öğretmen atamalarında da yine en çok kadronun sınıf öğretmenliğine olacağına kesin gözüyle bakılıyor.

-Özel Eğitim Öğretmenliği ile Rehber Öğretmenlik branşında da öğretmen ihtiyacının artış göstereceğini söylemek mümkündür. Rehber öğretmenlik branşında son yapılan 30 bin öğretmen atamalarından sonra 7 bin civarı, özel eğitim öğretmenliği branşında da 10 bin civarı öğretmen ihtiyacı bulunuyor. İleriki dönemlerde bu iki branşında öğretmen açığının 10 binin üzerine çıkacağı tahmin ediliyor.

-Okul öncesi branşı da öğretmen açığı artacak olan bir diğer branş. Son yapılan öğretmen atamaları sonrası 4 bin civarı ihtiyacı bulunan branşta; ileriki dönemde öğretmen ihtiyacının 8 binlere çıkacağı düşünülüyor. Çünkü MEB’in okul öncesi eğitimi yaygınlaştırma politikası doğal olarak okul öncesi öğretmeni ihtiyacını da artıracaktır. Ayrıca Bakan Avcı’nın okul öncesi eğitimde okullaştıma oranının artacağını söylemesi okul öncesi branşında da öğretmen ihtiyacının artacağını gösteriyor.

-Bilişim Teknolojileri branşında da öğretmen ihtiyacı  artacak. Milli Eğitim Bakanı Sn. Nabi Avcı’nın Nisan ayında katıldığı canlı yayında kodlama dersleri ile ilgili TTKB’nın çalışması bulunduğunu söylemesi ve kodlama derslerinin ilk ortaokul ve liselerde zorunlu olarak müfredata girecek olması Bilişim Öğretmeni ihtiyacını da buna eş değer olarak artıracaktır. Son yapılan 30 bin öğretmen atamaları sonucu 2 bin civarı öğretmen açığı bulunan Bilişim Teknolojileri branşında Kodlama eğitiminin gelmesiyle birlikte en az 12-15  bin öğretmen ihtiyacının  olacağı tahmin ediliyor.  

Zorunlu olarak müfredata giren yeni bir dersin norm/kadro açığı da buna paralel olarak çok olur. Bu durumda Bilişim Teknolojisi branşında öğretmen ihtiyacı muazzam seviyede artacaktır. Yine Bakan Avcı’nın önceki gün söyleminden ibaretle Müzük ve sanat derslerinde de ders artışı olacağı için bu branşlarda da öğretmen ihtiyacının artacağını söylemek mümkündür.

-TEOG-LYS  branşlarından da özellikle ilköğretim matematik öğretmenliği ve Lise matematik branşlarında öğretmen ihtiyacının artacağı tahmin ediliyor. Takviye kurslarında en çok tercih edilen branş olan matematik branşlarında öğretmen ihtiyacının artacağına kesin gözüyle bakılıyor. ***Yukarıda sayılan branşların öğretmen ihtiyacının çok olacağını söylemek mümkündür. Olası öğretmen atamaları için bu branşlara fazla kadro verileceği sürpriz olmaz.

ÖĞRETMEN İHTİYACI AZALACAK OLAN BRANŞLAR
Son yapılacak 30 Bin öğretmen atamaları bazı branşlarda doluluk oranını %100 seviyesine getirdi. Özellikle Sosyal bilgiler, Türk Dili Edebiyatı, Fen ve Teknoloji, Tarih, Coğrafya, Felsefe ,  ve Teknik Eğitim Branşlarında branşlarında öğretmen ihtiyacı azaldı. Ders saatleri ile ilgili herhangi bir değişmenin de olmadığı bu branşlarda öğretmen açığının ve atamaların azalacağını söylemek mümkündür. Bu branşlarda öğretmen ihtiyacının artması için ders saatlerinin artması, takviye kurslarda tercih edilmesi ve emeklilik durumlarının olması gerekiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.