Mülakatsız Atama Talebi Mecliste Görüşüldü

Mülakatsız Atama Talebi Mecliste Görüşüldü

Türkiye Büyük Millet Meclisinin 73. birleşiminde öğretmen atamalarındaki mülakatlar görüşüldü. TBMM'deki mülakat görüşmesinin detaylarını paylaşıyoruz.

22 Şubat’taki Türkiye Büyük Millet Meclisinin 73'üncü Birleşiminde öğretmen atamalarındaki mülakatlar da yine TBMM’de konuşuldu.

ÖMER FETHİ GÜRER (Niğde) : Ülkemizde atanamayan öğretmenler ciddi sorun yaşıyorlar. Millî Eğitim Bakanlığı 100 bin öğretmen alınması olasıyken 21 öğretmen alınacağını açıkladı. Şubatta alımlar yapacağını daha önceki bakan açıklamıştı. Görülen o ki alımlar aylara sarkacak. Sürekli değişken uygulamalar daha mesleğe başlamadan öğretmenlerin psikolojisiyle oynanmaktadır. Mutlaka Millî Eğitim Bakanlığı mülakat uygulaması da sonlandırılmalıdır. Mülakat sırasında sorulan birkaç soruyla, eğitim almış ve KPSS'de yeterli puan alan aday hakkında verilen karar ne kadar gerçekçi olabilir? Güvenlik soruşturması KPSS kazanan öğretmen için yeterli sayılmalıdır. Torpile açık mülakat uygulaması doğru sonuç üretmemektedir. Yıllarca eğitim almış, öğretmenliğe hak kazanmış kişiler için sınırlı ve kısa süreli mülakatlarla elde edilen bir değerlendirmenin yaşamlarını karartmasına izin verilmemelidir. Mülakatsız, hakkaniyetle öğretmen atamaları yapılmalıdır. Mülakatın, denetimsizliğin yanında, haksızlık ve liyakate dayalı olmayan bir sonuç yarattığı örnekleriyle sabittir.

ARZU ERDEM (İstanbul) :  Değerli milletvekilleri, evet, malumunuz, öğretmen atamalarıyla ilgili, istihdamla ilgili kadro sayısı açıklandı. Sayın Bakanımızın da açıkladığı gibi, 20.127 öğretmen alınacak. 20.127 öğretmenimiz bu konuda maalesef muzdarip, neden muzdaripler? "Evet, bizler müracaatlarımızı yapacağız. KPSS'yle ilgili gerekli gayreti gösterdik, gerekli emeği de ortaya koyduk. Alacağımız puanlar nispetinde kendimize de güveniyoruz…"

Geçen gün gelen 2-3 öğretmen adayının tam anlatımlarını aslında sizlere anlatmak istiyorum. Gencecik, pırıl pırıl arkadaşlar bunlar, şunu söylediler: "Bizim KPSS puanımız yüksek Sayın Vekilim fakat şu dosyayı bir elinize alır mısınız." Elimize aldığımız dosyada daha önce KPSS puanıyla mülakata girmiş olan öğretmenlerin isim, soy isimleri ama bir tarafta da mülakattan aldıkları puanlar vardı. Neydi bu puanlar? İnanın beni çok şaşırttı. KPSS'den 1'inci kişinin adı soyadı, yanında 65 puan KPSS puanı ancak mülakatta 100 almış; 60 puan KPSS puanı, mülakatta 90 almış. Şimdi burada orantı olarak bir sıkıntı var. Olabilir, belki KPSS puanı olarak düşük bir puan almış olabilir ama mülakatta bu kadar yüksek puan almak suretiyle dengenin ortadan kalktığını, KPSS için çok büyük emek vermiş olan kişilerin bu anlamda mağdur edildiğini görmek, o insanların umudunun kırıldığını görmek de hepimiz için üzücü bir şey.

Değerli milletvekilleri, eminim ki bu müracaatlar sizlere de geliyordur. Gelen arkadaşlar şunu söylüyor… Doğal olarak akıllara bu sefer şu geliyor: "Acaba birilerinin adamı olanlar mı mülakatta bu puanları alıyor?" Gelin biz bunları ortadan kaldıralım, gelin bu zihniyeti, bu düşünceyi ortadan kaldıralım. Mülakat gerçekten vebali çok ağır bir süreç.

Şimdi, ben eğitimciyim. Eğitimci olarak benim karşıma insanlar geldiğinde -aranızda mutlaka eğitimciler vardır- bu çocuklara baktığınız zaman bunlar konuştuğunda 5 tane soruyla onların gerçekten vatana sevdalı olup olmadığını, millete sevdalı olup olmadığını nasıl tespit edebilirsiniz, liyakatlerinin olmadığını nasıl tespit edebilirsiniz? Mülakat bu kadar sıkıntılı bir süreç. Kısacık bir sürede bir insanın o mesleğe uygun olup olmadığını tespit etmek, bu anlamda da istihdam konusunda ona bir yer vermek büyük bir adaletsizlik.


 
Burada olması gereken ne? Milliyetçi Hareket Partisi bu anlamda kanun teklifini vermiştir, bize göre mülakat kalkmalıdır. Mülakat kalktıktan sonra güvenlik soruşturması çok önemli. Hain FETÖ darbe girişimi bize gösterdi ki, evet, güvenlik soruşturması mutlaka yapılmalı, bu anlamda da insanların ölçümlemesinin çok iyi değerlendirilmesi gerekiyor. Ancak bu mülakatı kaldırdıktan sonra KPSS puanı, güvenlik soruşturması ve belki ilave birtakım tedbirler alınabilir. Ama, mülakat kalacaksa da -burada da çok önemli bir detay var- mutlaka kayıt altına alınmalı yani kamera sistemi olmalı ki…

ARZU ERDEM (Devamla) - Burada mutlaka kamera sistemi olmalı ki bu insanlar yani kendini mağdur hisseden öğretmen dönüp "Ben adalete sığınıyorum, mülakatta benim hakkım yeniyor." dediği zaman gidip adalete sığındığında adalet mekanizması işleyebilsin.

ARZU ERDEM (Devamla) - Nedir delil olan orada? Mülakat esnasında kayıt altına alınmış olan o belgeler, o bilgiler kayıttır. O anlamda da müracaatı sonucunda mahkeme heyeti kararını verebilir ve diyebilir ki: "Evet, bu itirazınız haklı ya da haksız." Şu an mülakata girip itirazı olanların, bu itirazların karşısında herhangi bir delil ortada olmadığı için itirazları reddediliyor. Gelin, öğretmenlerimizi, hepimizin evlatlarını emanet ettiği öğretmenler bunlar…

Gelin, hep birlikte bu konuda senelerden beri bu milletin, bu toplumun kanayan bir yarası olan mülakatları kaldıralım, kaldırırken de biz vicdanı rahat bir şekilde diyelim ki -herkes bileğinin hakkıyla- nasıl olsa artık sorular da denetim altında, bu anlamda devlet de gerekli önlemleri artık alacaktır. KPSS'yle ilgili şaibeler de ortadan kalktıktan sonra güçlü devlet, güçlü millet olmanın karşılığı olan adalet ve liyakat esasına dayalı… Gelin, herkes sınava girsin, bileğinin hakkıyla alan sorularını cevaplandırsın, bu alan sorularına göre hak eden öğretmenler de eğitim sisteminde istihdam görsün ki ne bu eğitim sisteminden hain yetişsin ne bu eğitim sisteminden vatanını sevmeyen insan yetişsin. Gelin, öğretmenlerimizin değerini güçlendirelim. Birbirlerine şu soruyla bakmasınlar: "Ya, acaba bu öğretmen torpille mi geldi? Acaba diğeri birinin adamı olarak mı geldi?" Gelin, bu kuruntuların hepsini de ortadan kaldıralım (kamupersoneli)

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.