Öğretmen açığı sorunu, uzun süreli çalışmaya zemin hazırlanarak çözülmelidir

Öğretmen açığı sorunu, uzun süreli çalışmaya zemin hazırlanarak çözülmelidir

Politika yapanların yüzü eğitim çalışanlarına dönük olmalıdır.

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Atilla Olçum, sorunların kalıcı bir şekilde çözüme kavuşturulmasının yolunun ortak akıldan, istişareyle alınan kararlardan geçtiğini ifade ederek, “Günümüzün en önemli sorunlarından biri, istişareye önem verilmemesi, herkesin her konuda fikir sahibi olması, farklı kesimlerin hassasiyetlerinin göz ardı edilmesidir. Ortak akla dayanmayan kararlar, paydaşların görüş ve önerilerine başvurulmadan yapılan politikalar, günü kurtarmaya yönelik uygulamalar dertlerimize deva olamamakta, sorunlarımıza çözüm getirememektedir. Aksine, işi içinden çıkılmaz hâle getirmektedir. Yapılması gereken, herkesin düşüncesini özgürce ifade edebildiği ortamları oluşturmak, sorunların çözümüne katkıda bulunacak önerilere kulak vermek, istişare sonucu ortaya çıkan kararları hayata geçirmektir. Bunu teamül hâline getirebilirsek, daha iyi bir müfredat hazırlamak konusunda zorluk çekmeyiz, sınav sistemlerimiz sık sık değişikliğe uğramaktan kurtulur, enerjimiz boşa gitmez, zamanımız heba olmaz. Böylece yeni ve farklı işlere yoğunlaşma imkânımız olur” dedi.

Atilla Olçum, Giresun Şubesi’nin düzenlediği ‘Eğitimciler Buluşması’na katılarak, sendikal çalışmalara ve gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Eğitim sisteminde birçok sorunlu alan bulunduğuna dikkat çeken Olçum, “Eğer eğitimin, eğitim çalışanlarının sorunlarını çözemezsek, bunun maliyeti ağır olur ve faturasını da hepimiz öderiz, ödüyoruz” ifadelerini kullandı.

Paydaşların görüş ve önerilerine kulak vermemek çözümü zorlaştırır

Paydaşlarla istişare edilmeden yeni politikalar üretilmemesi gerektiğini kaydeden Olçum, şöyle konuştu: “Biz tabanız. Bütün il ve ilçelerde örgütlenmiş, teşkilatlarıyla da ciddi bir organik bağı olan bir sivil toplum kuruluşuyuz. Eğitimcilerin sorunlarını biliyor, bunları çözmek için emek harcıyoruz. Eğitimle ilgili politikalar yapılırken, bir soruna çözüm bulmaya çalışılırken, Eğitim-Bir-Sen’i ve diğer paydaşları görmezden gelmek, eleştirilerine sırt çevirmek, önerilerine kulak vermemek olmaz. Bu ülkede görev yapan kamu görevlileriyle ve eğitim alanında faaliyet gösteren sendikalarla, sivil toplum kuruluşlarıyla eğitim politikalarını uygulamadan önce istişare edilmesi, kararların ortak akılla alınması olmazsa olmazdır. Eğitim politikalarını belirleyenlerin yüzü tabana, eğitim çalışanlarına dönük olmalıdır.”

Öğretmen açığı sorunu, uzun süreli çalışmaya zemin hazırlanarak çözülmelidir

Eğitimde ivedilikle çözüme kavuşturulması gereken sorunlar olduğunu dile getiren Olçum, “Ülkenin bazı bölgelerinde ciddi anlamda öğretmen açığı var. Bu bölgelerdeki öğretmen açığı sözleşmeli öğretmenlerle kapatılmaya çalışılmaktadır. Bazı yerlerde derslerin boş geçmemesi için geçici tedbirler alınmakta, ücretli öğretmenlik devreye sokulmaktadır. Palyatif tedbirlerle kalıcı çözümler bulunmaz. Sendika olarak, kamuda farklı istihdam biçimlerine karşıyız. Sirkülasyonun fazla, görev yapma süresinin ortalama 1,5 yıl olduğu bölgelerde çalışan eğitimcilerin şartları iyileştirilmeli, ilave tazminat ödenerek, uzun süreli çalışmaya zemin hazırlanmalıdır” şeklinde konuştu.

Mevcut sorunlara yenisini ekleyecek adımlar atılmamalıdır

Mülakatla öğretmen alımından bir an evvel vazgeçilmesi, performans uygulaması gibi, çalışma barışına halel getirecek yöntemlerden kaçınılması gerektiğini vurgulayan Atilla Olçum, “Yeterince sorunumuz var. Mevcut sorunlarımıza kalıcı çözümler bulmak yerine bunlara yenilerini eklemenin gereği yok. Eğitim çalışanlarının moralini bozacak, motivasyonunu düşürecek yöntemlerden, yeni sorunlara yol açacak uygulamalardan imtina edilmelidir” diye konuştu.

Müfredatta önemli değişiklikler yapılmakla birlikte, hâlâ atılması gereken adımlar bulunduğunu söyleyen Olçum, bu konuda iyileştirmelerin sürmesi, ders kitaplarının, yardımcı kaynaklara ihtiyaç duyulmayacak şekilde hazırlanması gerektiğini kaydetti.

Öz: İnsanı merkeze alan, hak ve özgürlük için mücadele veren bir teşkilatız

Eğitim-Bir-Sen Giresun Şube Başkanı Mustafa Öz ise derdi, davası olan, insanı merkeze alan, hak ve özgürlük için mücadele veren bir teşkilat olduklarını ifade ederek, “İlk günkü heyecanla, şevk ve azimle çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.