'Öğretmen adayları ÖSYM’ye olan güvenini yitirmedi'...

'Öğretmen adayları ÖSYM’ye olan güvenini yitirmedi'...

'Öğretmen adayları ÖSYM’ye olan güvenini yitirmedi'


İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Yüksel Erdoğdu tarafından yapılan, “öğretmen adaylarının umutsuzluk düzeylerinin temel belirleyicileri” konulu araştırma ilginç sonuçlarıyla dikkat çekiyor.


İstanbul genelinde yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, atama bekleyen öğretmen adaylarının yüzde 68’i Kamu Personeli Seçme Sınavının ÖSYM tarafından yapılmasını istiyor. Öğretmen adaylarının yüzde 55’i ise sınavın içeriğinin değiştirilmesi gerektiğini düşünüyor. 


İstanbul genelinde öğretmen adayları üzerinde yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, öğretmen adaylarının yüzde 68’i Kamu Personeli Seçme Sınavının (KPSS)  ÖSYM tarafından yapılmasını istiyor. Araştırmaya katılan öğretmen adaylarının yüzde 18’i sınavının Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılmasını isterken, yüzde 9’u üniversite mezuniyet puanlarına, yüzde 4’ü ise sınavsız olarak atanmak istediklerini ifade ediyor.  


Öğretmen Adayları Mevcut KPSS’nin İçeriğinden Hoşnut Değil
Araştırmanın dikkat çeken sonuçlarından biri de öğretmen adayları mevcut KPSS’nin içeriğinden memnun olmaması. “Genel Yetenek, Genel Kültür ve Eğitim Bilimleri” testlerinden oluşan sınav sisteminin atamalar için yeterli bir belirleyici kıstas olmadığını ifade eden öğretmen adaylarının çoğunluğu sistemin değişmesi gerektiğini düşünüyor. Adaylarının yüzde 55’i sınavın eğitim bilimleri ve alan sorularından oluşması gerektiğini belirtiyor. Mevcut sistemin devam etmesi gerektiğini düşünen adayların oranı yüzde 21 iken,  sınavın sadece eğitim bilimleri testlerinden oluşması gerektiğini savunan adayların oranı ise yüzde 15’de kalıyor. Öğretmen adaylarının yüzde 9 herhangi bir teste tabi tutulmadan atanmak istediklerini ifade ediyorlar. 


Öğretmen Adayları Geleceğe Umutla bakıyor
Araştırma sonuçlarına göre öğretmen adaylarının genel olarak geleceğe dönük umutlarının yüksek olduğunu söyleyen İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Yüksel Erdoğdu, bu durumun, araştırmanın KPSS’ye hazırlanan öğretmen adayları üzerinde yürütülmesinden kaynaklandığını belirtiyor. KPSS’ye giriş sayısı artan öğretmen adaylarında umutsuzluk görülmeye başladığına dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Yüksel Erdoğdu, “Öğretmenliği kazanamama kaygısı, ekonomik özgürlüğe ulaşamama, yaşam koşullarının gittikçe zorlu hale gelmesi, aile ve toplum baskısı gibi nedenler öğretmen adaylarının başarılı bir kimlik geliştirmesine engel olabiliyor ve buna bağlı olarak umutsuzluk gözlemleniyor. Bu durum göz önüne alınarak, sınava uzun yıllar girip çıkan öğretmen adaylarına, çocuklarımızı teslim etmeden psikolojik destek de verilmesi gerekiyor” diye konuştu.  
Öğretmen Adayları Kendilerini Maneviyat Değerine Daha Yakın Görüyorlar
Araştırmada dikkat çeken bir diğer bulgu ise, öğretmen adaylarının “Güç, Başarı, Maneviyat ve Evrensellik” değerlerinden kendilerini en çok “maneviyat değerine” yakın bulduklarını gösteriyor. Öğretmen adaylarının yüzde 58’i kendini en çok manevi değerlere yakın görürken,  yüzde 2’si ise “güç değerinde” yakın bulduklarını ifade ediyor. Kendilerini maneviyat değerlerinde yakın kabul eden öğretmen adaylarının daha yoğun uyum sorunu yaşadıklarına dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Yüksel Erdoğdu, bunun en temel nedeninin, bireylerin maneviyat duygusuna uygun davranış içinde olmamalarının sonucunda yaşadıkları içsel çelişki olarak açıklıyor.  




egitimajansi.com
 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.